11 °C Budapest

IMF-jelentés: Túlárazott a brit lakáspiac

Pénzcentrum
2008. április 7. 15:00

Az IMF (Nemzetközi Valutaalap) jelentése szerint az Egyesült Királyságban 30 %-kal túlárazott a lakáspiac és ez gyors összeomláshoz vezethet. A több mint egy évtizedes áremelkedést követően félő volt, hogy a brit lakáspiac sebezhetővé válik. A borús előrejelzések szerint a lakáspiac érzékenysége miatt a válság soha nem látott árzuhanással járhat.

A Bank of England további problémaként megemlítette a hitelpiaci termékpaletta egy év alatti 70 %-os csökkenését, véleményük szerint ennek még mindig nincs vége. A hitelfelvételi lehetőségek szűkülésének következtében a hitelezői várakozások is módosultak.

A Nemzetközi Valutaalap szerint az elmúlt évtizedben megmagyarázhatatlanul magas növekedés volt tapasztalható a brit lakáspiacon. Ha ez a sötét képet festő előrejelzés helyesnek bizonyul, akkor egy átlagos 196 ezer fontos (65 millió forintos) ingatlan tényleges értéke csak 137 ezer font (45 millió forint). Az ország dél-keleti részén található ingatlanok jellemzően 400 ezer fontba (132 millió forintba) kerülnek, a valós értékük az IMF-jelentés szerint 280 ezer font (92 millió forint).

Az első figyelmeztetés a 12 éves nagymértékű ingatlanár emelkedés után érkezett, 1996-ban az átlagos ingatlanár még csak 60 ezer font (20 millió forint) körül mozgott. Az IMF világgazdasági kilátásokról szóló elemzése szerint jelentős űr keletkezett a lakások piaci értéke és az ország tényleges gazdasági teljesítménye között. Az értékeléshez figyelembe vették a fizetések szintjét, az általános kamatszintet és a népességszámot.

A Bank of England rendszeresen felmérést készít az ország legnagyobb hitelezőiről, a múlt héten kiadott jelentés szerint a piaci szereplők elismerték, hogy a jelzálogválság egyre komolyabbá válik. A hitelezők több hitelterméket megszüntettek, az érvényben maradt módozatoknál szigorították az engedélyezési feltételeket, emelték a kamatokat és magasabb önerőt kérnek. Kimutatások szerint a hitelpiacon az elérhető termékek száma egy nap alatt közel 500-zal csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitelválság előtt még több mint 15 ezer termék volt jelen a hitelkínálatban, a legkedvezőtlenebb feltételeket kínáló hitelezők is talpon tudtak maradni. Egyes hitelezők kamatemelésre kényszerültek, mások a hitelfelvételi díjakat emelték meg. A korábban induló költségek nélkül igénybe-vehető hitelek eltűntek a piacról.

A megváltozott hitelkondíciók ahhoz vezethetnek, hogy sok adós jelentős hátralékot halmoz fel, vagy rosszabb esetben elveszíti a tulajdonában lévő ingatlant. A Bank of England szerint a jelenlegi brit gazdaságpolitika is pénzügyi nyomás alá helyezte a lakosságot és ehhez párosult most a jelzálogpiaci válság. A mindenre felkészült családok szerint is már-már rémálomba illő a jelenlegi helyzet, a néhány éve hódító olcsó hitelek most valós veszélyt jelentenek a gazdaságra.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?