20 °C Budapest

Ha bekopog az ingatlanügynök: trükkök és buktatók

Pénzcentrum
2008. március 27. 05:55

Magasabb kereslet esetén a tulajdonosok szívesebben próbálkoznak önállóan értékesíteni a lakásukat, pangó ingatlanpiacon viszont megnő az ingatlanközvetítők szerepe. Vannak tulajdonosok, akik felmérve a lehetőségeiket, idő szűkében már az értékesítés megkezdésekor, valakik hosszú hónapok hiábavaló kísérletezései után bíznak meg professzionális ingatlanközvetítő céget. Nézzük, hogy ki jár jobban, mire kell figyelni a megbízási szerződés aláírásakor, mi történik, ha meggondoljuk magunkat, mennyibe kerül a tulajdonosnak az ügylet?

Amíg Magyarországon az ingatlaneladások 35-40 %-ában működnek közre közvetítők, addig tőlünk nyugatabbra nagyobb hagyományokkal rendelkezik a szakma. A briteknél az eladások 90 %-a, az amerikaiaknál pedig az adásvételek 82 %-a profi szakemberen keresztül történik. A hazai internetes hirdetések 80 %-a tartozik közvetítő cégekhez, a statisztikákat torzítja az a tény, hogy az ingatlanok harmada ki sem kerül a piacra, mert közvetlenül rokon, vagy ismerős vásárolja meg azokat. A törvényi előírások, a cégekkel szemben támasztott feltételrendszer és a piac írott és íratlan szabályainak kialakulása a közvetítő cégek letisztulását eredményezték, egyre nagyobb bizalommal keresnek meg a tulajdonosok jól felkészült, megfelelő háttérrel rendelkező értékesítőket.

Növekszik az ingatlanközvetítők iránti bizalom (Forrás: www.index.hu)

A közvetítő cégek egyszerre ismerik a keresletet és a kínálatot, első ránézésre fel tudják mérni azt, hogy milyen eséllyel indul lakásunk az értékesítési versenyben. Ismerik a keresett lakástípusokat és összehasonlítják, hogy a mi ingatlanunk milyen hendikeppel, vagy előnnyel rendelkezik. Amennyiben közvetítő cég igénybevétele mellett döntünk, megkeresésük történhet telefonon, vagy interneten keresztül. A közvetítővel történő kapcsolatfelvételt egy helyszíni szemle követ, amikor az értékesítő felméri a lakás állapotát, fényképeket készít, előzetes értékbecslést végez és mindkét fél jóváhagyásával kezdeményezi az együttműködés írásos formába öltését.

A tulajdonos ekkor találkozik az ingatlan értékesítésére vonatkozó megbízási szerződéssel, amit nem árt végigolvasni és értelmezni, mielőtt aláírjuk. A tulajdonosok általában túlértékelik az ingatlanukat, szeretnék minél magasabb áron eladni azt. A közvetítő első lépésben segít abban, hogy két lábbal a földön maradjunk és minél előbb a reális áron kerüljön a piacra a lakásunk. Ezzel rengeteg időt lehet megtakarítani, mert egy túlárazott lakást kínálati piacon csak minimális eséllyel adhatunk el. A közvetítő cégek igénybevételével nem érünk el magasabb árat, de az értékesítés ideje mindenképpen csökken.

A tulajdonos átadja a közvetítőnek az ingatlan tulajdonjogát igazoló dokumentumokat, a személyes okmányok fénymásolatát, a lakás alaprajzát, családi ház esetén pedig célszerű egy térképmásolatot és egy tervdokumentációt is bemutatni. Egyes közvetítőknek elég a helyrajzi szám és az alapján beszerzik a földhivatalból a papírokat. Érdemes a lakást több napszakban is bemutatni a közvetítőnek, a jó fényviszonyok előnyösebb képet alakítanak ki benne és a majdani ügyfeleiben is. A fotózáskor még nappal is kapcsoljuk fel az összes villanyt, az érték megállapításakor hangsúlyozzuk ki a környék adottságait, a közlekedési lehetőségeket és a házról megemlítendő tudnivalókat (szomszédok, lakóközösség, közös képviselő, stb.).

A szerződést érdemes pontról-pontra átolvasni, nem elég csak a sikerdíj mértékét megkérdezni és felelőtlenül szignálni a "megbízó"-nál. A szerződés tartalmazza a felek és az ingatlan alapadatait, az irányárat, a minimum árat, a felek jogait és kötelezettségeit, a szerződés hatályát és azt, hogy mikor és mennyit kell fizetni.

A szerződés érvényessége köthető fix határidőhöz is, de legtöbbször az eladás dátumát jelölik meg a felek. Fontos tisztázni a sikerdíj mértékét és a fizetés módját. A hazai piacon a közvetítő cégek az ingatlan típusától és értékétől függően 2-6 % közötti díjat, de minimum 150 ezer forintot számláznak a megbízó felé, a felek külön megállapodásától függ, hogy a számítás alapja az irányár, vagy tényleges eladási ár. Ez nettó összeg, tehát a megbízónak számolni kell még a 20 % áfával is. Ritkábban előfordul az is, hogy a közvetítő a megjelölt irányár felett értékesíti az ingatlant, ekkor a tulajdonossal egyedileg állapodnak meg az extra sikerdíj mértékéről.

Lényeges pont a kizárólagosság, ebben az esetben a közvetítő cég - általában 1 százalékpont - kedvezményt ad a sikerdíjból, elhelyez egy táblát az ingatlanon és azt vállalja, hogy kiemelten kezeli az ügyünket. Nézzük, mi történik akkor, ha elégedetlenek vagyunk a közvetítővel, mégsem tolonganak a beígért készpénzes vevők a lakásunk előtt és egy másik céget is meg akarunk bízni az ingatlan értékesítésével. A kizárólagosság önmagában felmondható úgy, hogy a szerződés további pontjai érvényben maradnak. Ekkor a közvetítő néhány tízezres nagyságrendű díjat kér a megbízótól és folytatja az értékesítést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További közvetítők bevonásával, valósabb képet kaphatunk az egyes cégek hatékonyságáról és az ingatlanunk eladhatóságáról. Ha a szerződéses kötelezettség mellett a belső megnyugvást is nézzük, akkor elmondható, hogy annak a közvetítőnek szívesebben fizetünk, aki egymaga több érdeklődőnek mutatja be a lakásunkat, mint a többi megbízott együttvéve. Figyeljünk, mert a kizárólagossággal dolgozó cégek akkor is követelhetnek sikerdíjat, ha egy másik cég, vagy maga a tulajdonos adta el az ingatlant.

Egyes ingatlanközvetítő cégek szerződésében a megbízó számára rendkívül előnytelen pontokat találunk. A szerződés megszűnhet az értékesítéssel (ezzel nincs is gond) a megbízásra adott határidő lejártával, valamint felmondással is, de a közvetítő kiköti, hogy a szerződés megszűnését követő 12 hónapon belüli bármilyen formában történő értékesítés esetén is megilleti a céget a sikerdíj. Ebben az esetben a tulajdonos egy évig nem értékesítheti az ingatlant kötelezettség-mentesen, ezzel meglehetősen kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Megtörtént eset, hogy a megbízó és a közvetítő között hónapok óta húzódik emiatt egy vita, amikor kiderült, hogy a megbízást nem a tulajdonos, hanem egy családtag adta. A közvetítő cég emiatt felmondhatná a szerződést, de az eladás miatt nem áll érdekében. A cég szerint a sikerdíj megilleti őket, ha a tulajdonoson nem tudják, akkor a megbízón hajtják be (családon belül ennek nincs túl sok jelentősége).

Ha a megbízó életében olyan változás következik be, ami az ingatlan megtartását indokolja, akkor felmondhatja a megbízási szerződést. Az erre vonatkozó passzusokat sem árt átolvasni, sok esetben ekkor felmondási díjat és áthárított adminisztrációs költségeket kell fizetnünk körülbelül százezer forintos nagyságrendben. Aki előtte próbálkozott már önállóan értékesíteni a lakását, az tudja, hogy mennyibe kerül egy hónapban az ingatlan hirdetése, a telefonálás és a lakásbemutatások megszervezése. A közvetítők egyébként a sikerdíjból fedezték volna ezeket a költségeket, a megbízás visszavonásakor legalább a megelőlegezett összeget szeretnék visszakapni.

A különböző adó- és illetékszabályok miatt általában az értékesítő munkadíját nem építik be a vételárba, hanem a szerződés aláírásakor kapott előlegből, vagy foglalóból fizetik ki azt. Egy 10 millió forintos használt lakás esetén 5 %-os sikerdíj 500 ezer forinttal emelné a vételárat, ami mind az eladó adóalapját, mind a vevő illetékalapját megnövelné. Az ingatlanpiaci kimutatások szerint a közvetítők térnyerése köszönhető a kereslet csökkenéséből adódó elhúzódó értékesítési időnek, a tulajdonosok növekvő bizalmának és a cégek által alkalmazott marketingstratégiának egyaránt.

A megfelelő háttérrel rendelkező ingatlanirodák komplex szolgáltatást tudnak felajánlani a teljes ügymenet lebonyolítására. Legtöbbször velük együttműködő, ezáltal a mi érdekeinket is képviselő ügyvédet tudnak ajánlani, ha mi nem rendelkezünk saját jogásszal, valamint hitelcentrumokat működtetnek, ezzel megkönnyítve a majdani vevőnk dolgát a banki ügyintézésben.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem