Mit kínál Zugló? Célkeresztben a pesti oldal slágerkerülete

Pénzcentrum
2008. március 25. 05:55

Zugló kedvelt célpont az új- és a használt lakást keresők körében. Az emberek szívesen költöznek erre a környékre, egyaránt vonzó a zöld környezet, a kertvárosias részek, a jó tömegközlekedés és a belváros közelsége miatt. A Duna House vezető elemzője szerint a kerület jó hírnévnek örvend, szinte minden ingatlantípust keresnek, ennek következtében túlárazott a lakáskínálat.

A magas kínálati árak különösen a családi házak esetén figyelhetőek meg. A jó állapotban lévő házakért körülbelül 50 millió forintot kérnek, összehasonlításul a szomszédos kerületekben hasonló ingatlanokat 35-40 millió forint között is lehet találni. Közepes állapotú házakat elvétve találni 30 millió forint körül vételáron, de a kerület frekventált részein (a Nagy Lajos király útja és a Rákos patak közötti terület) található modern házakért akár 65 millió forintot is fizethet a vásárló. Az igazán igényes vevők a Városliget mögötti Hermina úton százmilliós villalakásokat is találhatnak.


Az új építésű lakások piacán elsősorban a kis lakásszámú, jó közlekedési adottságokkal rendelkező, csendes környezetben épült társasházi lakásokat keresik. A vásárlóközönség nagy részét jól szituált fiatal párok teszik ki, akik a kellemes környezetért cserébe hajlandóak megfizetni a 25-30 millió forint közötti vételárat is. A nagyobb lakásszámú projektekben ettől relatívan olcsóbb lakásokat is lehet találni. A kettes metró közelében épülő társasházakban 320-330 ezer forintos, a Nagy Lajos király útja közelében 340-350 ezer forintos négyzetméterárral számolhatunk. A kiemelt övezetekben például a diplomata-negyed közelében 400 ezer forint, a Rákos-patak és a Szuglói körvasút közötti csendes részeken 450-470 ezer forintos kínálati négyzetméterár sem meglepő.

A panellakások piacán az 50 négyzetméter körüli lakásokat keresik a legtöbben. A jó közlekedési lehetőségek és társasházakhoz képest alacsonynak mondható árak miatt viszonylag gyorsan értékesíteni lehet a panellakásokat. A lakások jellemzően 9-11 millió forint között cserélnek gazdát. A vételárat befolyásolja a ház elhelyezkedése, a lakás fekvése, a forgalmas főutakra néző ingatlanok kevésbé kedveltek, a Hungária körút mellett hónapokig is elhúzódhat az értékesítés.

A Paskál Strandfürdő és környéke

A panelárak utcáról-utcára is változhatnak, itt is megfigyelhető, hogy a kisebb alapterületű lakásokhoz magasabb négyzetméterár tartozik, a Pillangó parkban 8,5 millió forintért 37 négyzetmétert lehet vásárolni, 50 négyzetméterért 9,8 millió forintot kérnek. A Füredi út mellett 33 négyzetméterért már 9 millió forintot kérnek, míg az Örs vezér tere közelében 49 négyzetméterért 10,5 millió forintot kell fizetni. A bútoráruház közelében egy 68 négyzetméteres panelért 12,5 milliót kérnek. A négyemeletes panelekben az árak valamivel magasabbak, a Csertő parkban a négyzetméterár 240 ezer forint is lehet.

A téglaépítésű társasházakban bőséges lakáskínálattal találkozik az érdeklődő. 9-től 90 millió forintig minden árfekvésben kínálnak lakásokat. Ebben a sávban a legolcsóbban egy 30 négyzetméter körüli lakást, legdrágábban pedig egy impozáns villaépületben található 200 négyzetméter alapterületű luxuslakást vásárolhatunk. A használt lakások átlagos négyzetméterára 300 ezer forint, a 12-15 millió forint közötti árkategória a legkeresettebb.


A Bosnyák téri fejlesztések és a várva-várt 4-es metró

A Bosnyák tér környékének fejlesztése kiemelt szerepet kapott a kerületben. A téren és környékén manapság sem könnyű az autós közlekedés, vajon milyen hatással lesz a városrészre, ha elkészül a 4-es metró és a templom mögötti többmilliárdos beruházás?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új zuglói városközpont kialakítása a cél, építenek plázát, sportközpontot, irodaházat és metróállomást. Előbbi fejlesztéseket egy lengyel beruházó, utóbbit a főváros hajtja végre. Az előzetes tervek nem tarthatóak, csúszik a 4-es metró átadása, aki a Bosnyák környékén spekulatív befektetési céllal vásárolt lakást, annak még várni kell néhány évet a nagy üzlet nyélbeütésére. A Bosnyák tér mögötti területet a lengyel Echo Investment nevű beruházó cég vásárolta meg a kerülettől 4 milliárd forintért és egy 40 milliárdos fejlesztést terveznek megvalósítani.

A Bosnyák tér 2012-ben (forrás: index.hu)

A kerület "őslakosait" megnyugtatjuk, hogy az oly kedvelt piac nem tűnik el végérvényesen, csak átépítik, vagy arrébb költöztetik. Ami kérdést vet fel az emberekben, hogy miért a lengyeleknek volt fontos a fejlesztés, amikor megannyi hazai beruházót ismerünk? Parkolóházak építésével is ösztönöznék az autósokat, hogy átszálljanak a majdani metróra, különben az új csomópont új gócponttá változhat. A közlekedési hálózat fejlesztésében a Thököly út felújítása is időszerű lenne, a macskaköves útszakasz remélhetőleg addigra már a múlté lesz.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm