Zsebből vennél petárdát? Jobb előbb olvasni!

Pénzcentrum
2007. december 19. 09:47

Az ünnepek során, elsősorban a Szilveszterhez közeledve egyre többen vásárolnak pirotechnikai termékeket. Fontos tudni, hogy ezeknek az áruknak a forgalmazása és a birtoklása szigorúan szabályozott, amelyet a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőriz. A legfontosabb tudnivaló: magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat! A forgalmazás és a birtoklás szabályairól szól a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összeállítása.

A vonatkozó alapvető jogszabály a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X. 1.) Korm. rendelet, amely a pirotechnikai termékeket a forgalmazás és a felhasználhatóság szempontjából kategóriákba sorolja. Fogyasztói szempontból a legalapvetőbb előírások a következők:

Kis tűzijátékok (II. pirotechnikai osztály)
Olyan pirotechnikai termékek, amelyek a hatályos MSZ EN 14035/2004 számú szabványsorozat osztályozása szerint 2. pirotechnikai osztályba tartoznak. A szabványsorozat szerint nem besorolható pirotechnikai termékek közül azok, melyek csekély mértékű veszélyt jelentenek, és amelyeket elkerített területen, kültéri használatra szántak. Nettó hatóanyag-tartalmuk nem haladhatja meg a 75 g-ot, illetve ha az égéstermék kiáramlása irányított, a 250 g-ot. Iniciáló elegy tartalma 2,5 mg-nál több nem lehet. Rakétáknál és tűzijáték bombáknál bontó töltetként fekete lőporból 10 g, fémport tartalmazó elegyből 4 g lehet maximálisan. Késleltetővel egybekötött termékeknél a nettó hatóanyag-tartalom töltet egységként értendő, de az egybefűzött termék összes nettó hatóanyag-tartalma sem haladhatja meg a 250 g-ot, petárdáknál a 25 g-ot.
A játékos pirotechnikai terméket — a petárda kivételével — 14. életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 1 kg bruttó tömegig tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják. Fontos szabály, hogy a 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel játékos pirotechnikai terméket

Kis tűzijáték terméket — a petárda kivételével — nagykorú személyek december 28-a és 31-e között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 3 kg bruttó tömegig tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják. A kis tűzijáték termék használati utasításának tartalmaznia kell az engedély nélküli felhasználhatóság időtartamát.

A rendelet 2. számú melléklete határozza meg a legálisan forgalmazható termékek csomagolására vonatkozó előírásokat, amelyek betartását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is jogosult ellenőrizni, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint az eljárásukra irányadó más jogszabályok alapján. Ezek a szabályok a következők:

Csomagolási előírások

1. A pirotechnikai terméket papírlemezből, műanyagból vagy fából készült, jól záródó dobozokban (tasakokban) kell becsomagolni.

Ezeket a dobozokat fából, fémlemezzel bélelt fából, fémből, műanyagból vagy filterlemezből készült külső ládákba, vagy az igénybevételeket károsodás nélkül elviselő mechanikai szilárdságú keménypapír vagy hullámpapír lemezbe kell elmozdulásmentesen csomagolni.

2. A csomagolóeszközt, a zárószerkezetet, valamint a beágyazásra való anyagot úgy kell megválasztani, hogy a csomag tartalma azt ne támadja meg, és azzal káros vagy veszélyes vegyületet ne képezzen. A csomagolás a lezárással együtt minden részben olyan szilárd és erős legyen, hogy a kezelés, a mozgatás és a szállítás közben semmiféle lazulás ne következzék be, és a csomagolás, valamint a lezárás a kezeléssel, a mozgatással és a szállítással együtt járó igénybevételt biztonságosan kibírja, és a tartalmából semmi ki ne juthasson.

3. A pirotechnikai terméket a belső csomagolásban (dobozokban) és a dobozokat a külső csomagolásban elmozdulásmentesen rögzíteni kell.

4. Az I-II. osztályba, valamint az V/1. és V/2. csoportba sorolt pirotechnikai terméket vagy pirotechnikai termékek legkisebb egységcsomagját olyan magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével és felirattal (a kisbetűs jelek magassága 1,5 mm vagy annál nagyobb) kell a terméktől elválaszthatatlan módon ellátni az Fgytv. és e rendelet címkézésére vonatkozó szabályai szerint, amely legalább a következőket tartalmazza:

a) a gyártó/importáló vagy forgalmazó nevét, címét és telefonszámát;

b) a pirotechnikai termék nevét, gyártmány kódját;

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

c) a pirotechnikai termék osztályba sorolásának számát (I. vagy II. osztály), MSZ EN 14035/2004 számú szabványsorozatnak való megfelelőséget;

d) hatóanyag-tartalom nettó súlyát;

e) a gyártás időpontját (év, hónap);

f) a gyártási vagy forgalmazási engedély számát;

g) a felhasználhatóság időtartamát;

h) tűzveszélyességi osztály megjelölését;

i) közérthető magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést.

5. A III-IV. osztályba, valamint az V/3. csoportba sorolt pirotechnikai terméket a 4. pont a)-h) alpontokban foglalt adatokat tartalmazó felirattal kell ellátni. A III-IV. osztályba sorolt pirotechnikai termék esetében a megnevezés mellett a kalibert is fel kell tüntetni.

6. A szállítási csomagolásnak és jelölésének meg kell felelnie a veszélyes áru szállítási jogszabályok vonatkozó követelményeinek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem