11 °C Budapest

Még mindig a bevásárlóközpont a legjobb befektetés?

Pénzcentrum
2007. november 27. 10:51

A bevásárlóközpont-szektor ismét kiválóan teljesített Európa-szerte az elmúlt egy évben, olvasható a CB Richard Ellis/IPD negyedik alkalommal megjelenő, európai bevásárlóközpontokat vizsgáló elemzésében, amelyet a MAPIC nemzetközi szakkiállításon mutattak be.

2006-ban a bevásárlóközpont-ágazat az elemzésben szereplő 15 európai országból nyolc uniós tagállamban jobban teljesített a többi ingatlanszektornál, és további két országban (Norvégiában és Svájcban) felülmúlta az összes kiskereskedelmi ingatlan mutatóját (lásd 1. sz. táblázat).

Már az egymást követő második éve Európa legjobban teljesítő bevásárlóközpontjaival Franciaország és Írország büszkélkedhet, 24,9 százalékos, illetve 20,5 százalékos hozammal. 2006-ban a legalacsonyabb hozamot - immár szintén második éve - a német (4,9%) és a svájci (7,8%)
 bevásárlóközpont-szektor produkálta. Mindkét országban az előző évhez képest némi javulás tapasztalható, de csupán csekély bérletidíj-emelkedéssel. Ez a két ország volt az, amelyeknél a hozam nem kétszámjegyű volt.

A jelentés 15 ország 1616 bevásárlóközpontjának pénzügyi adatait vetette össze. Az ingatlanok összértéke 2006 végén elérte a 88,4 milliárd eurót (22.500 milliárd forintot). Az adatok az Investment Property Databank (IPD) nemzeti adatbázisaiból valók, így a jelentés a szektor pénzügyi teljesítményének egyedülálló kalauza.

2007-es trendeket tekintve a CB Richard Ellis adatai szerint az európai bevásárlóközpont-szektor befektetési volumene az első félévben elérte a 997 millió eurót (254 milliárd forintot), ami közel azonos az előző év adatával. A befektetések jelentősen nőttek az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Kelet-Közép-Európában a határokon átnyúló tranzakciók további növekedésének köszönhetően.

"Az év első felében az európai bevásárlóközpontok közel 70 százalékban határon átnyúló tranzakciók során cseréltek gazdát." - nyilatkozta Nick Axford, a CBRE európai kutatási vezetője. "Ez jól mutatja, hogy a befektetők európai portfoliójuk építése során Európa-szerte diverzifikálni kívánják a befektetéseiket." - tette hozzá Nick Axford.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A hitelválság teljes hatása egyelőre nem tapasztalható az ingatlanbefektetési piacon, a befolyása feltehetően csak az utolsó negyedév tranzakcióiban mutatkozik majd. "A kiskereskedelmi ingatlanok, kiváltképp a bevásárlóközpontok biztonságos eszközök lehetnek bizonytalan időszakokban, így nagyon népszerűek maradnak az európai befektetők körében." - mondta John Welham, az CBRE európai kiskereskedelmi ingatlanokért felelős befektetési igazgatója. Welham hozzátette: "Az első osztályú bevásárlóközpontok nehezen pótolhatók eladásuk után, így ezek az ingatlanok megőrzik értéküket, amikor más ingatlanfajták értéke csökken. Nem kétséges, hogy a nyár óta néhány piacon csökkentek az árak, főleg a másodosztályú eszközök esetében. Habár üzletek továbbra is köttetnek, mind a vevők, mind az eladók azt várják, hogy a pénzpiacok turbulenciája milyen hatással lesz a gazdaság más részeire, főleg az ingatlanpiacra."

"Ma a hitelválság hatása csupán a befektetési piacokon érezhető" - folytatta Nick Axford. "Noha lehet, hogy ez a hatás a reálgazdaságba is továbbgyűrűzik majd, kihatva a kereskedők terjeszkedési terveire és a kereskedelmi ingatlanok bérleti díj növekedésére, a kereskedők bizalma jelenleg töretlen."

Welham szerint a kereskedők továbbra is európai hálózataik növelésére - és főleg a Kelet-Közép-Európában tapasztalható gyors fogyasztás-növekedésre - koncentrálnak. A fejlődő piacokon tapasztalható agresszív terjeszkedési üzletpolitika középtávon segít fenntartani a befektetői keresletet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?