Örülhetnek a szegedi fejlesztők - tervezőasztalról kelnek el a lakások

Pénzcentrum
2007. november 19. 13:51

Szegeden nem az ár a döntő a lakásvásárlásnál, ugyanakkor a leendő vevők háromnegyede használt lakást keres - derül ki a 4. szegedi Lakásvásár előtt készült lakáspiaci felmérésből. A lakáspont.hu cikkéből kiderül az is, hogy az egész városban kevés a beköltözhető új lakás, a belvárosi fejlesztők pedig szinte a tervezőasztalról adják el a lakásokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Budapesttel ellentétben Szegeden nincs eladói nyomás, a kulcsrakész, beköltözhető új lakások kínálata jelentéktelen - tájékoztatta a lapot Samu Attila, az Androméda Ingatlancentrum ügyvezető igazgatója. Az új lakások ára évek óta az infláció mértékével nő, jelenleg négyzetméterenként jellemzően a 250-290 ezer forintos sávban szóródik, ám egyes különleges adottságú építkezés esetében akár 320 ezer forintig is felkúszhat. A lakásvásárlók 27 százalékának nem az ár a meghatározó tényező a döntésnél. A leendő vevők 18 százaléka 10-15 millió forint között vásárolna, és azonos arányban, 17-17 százalékban voksoltak a 8-10, illetve a 20-25 millió forint közötti lakásokra. A lakáskeresők csaknem háromnegyede a használt lakást, vagy házat keres. A szegedi kínálatról egy helyen, egy időben lehet tájékozódni a 4. szegedi Lakásvásáron (november 24-25.)

Megalakópark kereskedelmi központtal
Szegeden a beruházók zöme tíznél kevesebb vagy maximum 20 lakásos társasházzal lép a piacra, így egyedi az éppen most induló szegedi megaprojekt. A Tisza Palotában 275 lakás felépítését tervezi a beruházó Real Hungary Zrt. A hatmilliárdos Tisza-parti Tisza Palotában több lakás is a prémium kategória kínálatát bővíti majd, a különleges építészeti megoldásokban bővelkedő épületegyüttes legfelső emeletén vízparti panorámás, hatalmas teraszos lakásokat alakít ki a fejlesztő. A lakások mellett háromszintes, 6000 négyzetméteres kereskedelmi, iroda-, valamint szabadidőközpont is helyet kap. A Tisza Center kereskedelmi és irodahelyiségeit 10-12 euró között tervezi bérbe adni a fejlesztő, aki egyébként a szabadon maradó területet teljes egészében parkosítja. Átadás 2009-re várható.

Belváros: keresett az új és a használt is
Jelentősen megnőtt a belvárosi fejlesztések száma Szegeden. Az egyetemhez közeli 6-10 lakásos beruházások lakásai gyakorlatilag a tervezőasztalról elkelnek, pedig ebben a szegmensben a kulcsrakész ár 290-310 ezer forint között mozog - mondja Samu Attila. Egyébként a használt piacon a belvárosi társasházi lakások viszik a pálmát, ezek négyzetméteréért mérettől függetlenül megadják a 240-260 ezer forintot. A kiskörúton kívüli területeken már lényegesen olcsóbban, 170-220 ezer forint között is lehet vásárolni. A panelek közül a 35-55 négyzetméteresek keresettek, az egyetemisták, illetve a fiatal párok körében. A kisebbek 160-170 ezer, a nagyobbak 125-145 ezer forint közötti négyzetméteráron cserélnek gazdát. Újrókuson, a cseréptetős panelházak kedvező elrendezésű lakásaiban az ár 160 ezer forint fölé is emelkedhet.

Lakóparkok a szegedi agglomerációban
Szeged vonzáskörzetében megjelentek a lakóparkok, Mórahalmon 175, Zákányszéken 165 ezer forint a sorházi lakások négyzetméterára.
Zöldövezeti-kertvárosi elhelyezkedésénél fogva egyedülálló a szintén újdonságszámba menő Kállay Liget Lakópark. A 12,7 hektáros telek mérete és fekvése okán emelkedik ki a város ingatlanpiacából. A családi-, sor-, és társasházi övezetekre bontott területen 155 telket alakítottak ki, amelyeket 22-33 ezer forint között kínálnak négyzetméterenként. A parcellákat már kijelölték, a közművesítés is befejeződött, 2008 tavaszára kiépül a szilárd burkolatú úthálózat. Az agglomerációban különben már 6-10 ezer forint között, a 10 kilométerre lévő településeken akár 4-6 ezer forintért is hozzá lehet jutni egy négyzetméternyi építési területhez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?