4 °C Budapest

Örülhetnek a szegedi fejlesztők - tervezőasztalról kelnek el a lakások

Pénzcentrum
2007. november 19. 13:51

Szegeden nem az ár a döntő a lakásvásárlásnál, ugyanakkor a leendő vevők háromnegyede használt lakást keres - derül ki a 4. szegedi Lakásvásár előtt készült lakáspiaci felmérésből. A lakáspont.hu cikkéből kiderül az is, hogy az egész városban kevés a beköltözhető új lakás, a belvárosi fejlesztők pedig szinte a tervezőasztalról adják el a lakásokat.

Budapesttel ellentétben Szegeden nincs eladói nyomás, a kulcsrakész, beköltözhető új lakások kínálata jelentéktelen - tájékoztatta a lapot Samu Attila, az Androméda Ingatlancentrum ügyvezető igazgatója. Az új lakások ára évek óta az infláció mértékével nő, jelenleg négyzetméterenként jellemzően a 250-290 ezer forintos sávban szóródik, ám egyes különleges adottságú építkezés esetében akár 320 ezer forintig is felkúszhat. A lakásvásárlók 27 százalékának nem az ár a meghatározó tényező a döntésnél. A leendő vevők 18 százaléka 10-15 millió forint között vásárolna, és azonos arányban, 17-17 százalékban voksoltak a 8-10, illetve a 20-25 millió forint közötti lakásokra. A lakáskeresők csaknem háromnegyede a használt lakást, vagy házat keres. A szegedi kínálatról egy helyen, egy időben lehet tájékozódni a 4. szegedi Lakásvásáron (november 24-25.)

Megalakópark kereskedelmi központtal
Szegeden a beruházók zöme tíznél kevesebb vagy maximum 20 lakásos társasházzal lép a piacra, így egyedi az éppen most induló szegedi megaprojekt. A Tisza Palotában 275 lakás felépítését tervezi a beruházó Real Hungary Zrt. A hatmilliárdos Tisza-parti Tisza Palotában több lakás is a prémium kategória kínálatát bővíti majd, a különleges építészeti megoldásokban bővelkedő épületegyüttes legfelső emeletén vízparti panorámás, hatalmas teraszos lakásokat alakít ki a fejlesztő. A lakások mellett háromszintes, 6000 négyzetméteres kereskedelmi, iroda-, valamint szabadidőközpont is helyet kap. A Tisza Center kereskedelmi és irodahelyiségeit 10-12 euró között tervezi bérbe adni a fejlesztő, aki egyébként a szabadon maradó területet teljes egészében parkosítja. Átadás 2009-re várható.

Belváros: keresett az új és a használt is
Jelentősen megnőtt a belvárosi fejlesztések száma Szegeden. Az egyetemhez közeli 6-10 lakásos beruházások lakásai gyakorlatilag a tervezőasztalról elkelnek, pedig ebben a szegmensben a kulcsrakész ár 290-310 ezer forint között mozog - mondja Samu Attila. Egyébként a használt piacon a belvárosi társasházi lakások viszik a pálmát, ezek négyzetméteréért mérettől függetlenül megadják a 240-260 ezer forintot. A kiskörúton kívüli területeken már lényegesen olcsóbban, 170-220 ezer forint között is lehet vásárolni. A panelek közül a 35-55 négyzetméteresek keresettek, az egyetemisták, illetve a fiatal párok körében. A kisebbek 160-170 ezer, a nagyobbak 125-145 ezer forint közötti négyzetméteráron cserélnek gazdát. Újrókuson, a cseréptetős panelházak kedvező elrendezésű lakásaiban az ár 160 ezer forint fölé is emelkedhet.

Lakóparkok a szegedi agglomerációban
Szeged vonzáskörzetében megjelentek a lakóparkok, Mórahalmon 175, Zákányszéken 165 ezer forint a sorházi lakások négyzetméterára.
Zöldövezeti-kertvárosi elhelyezkedésénél fogva egyedülálló a szintén újdonságszámba menő Kállay Liget Lakópark. A 12,7 hektáros telek mérete és fekvése okán emelkedik ki a város ingatlanpiacából. A családi-, sor-, és társasházi övezetekre bontott területen 155 telket alakítottak ki, amelyeket 22-33 ezer forint között kínálnak négyzetméterenként. A parcellákat már kijelölték, a közművesítés is befejeződött, 2008 tavaszára kiépül a szilárd burkolatú úthálózat. Az agglomerációban különben már 6-10 ezer forint között, a 10 kilométerre lévő településeken akár 4-6 ezer forintért is hozzá lehet jutni egy négyzetméternyi építési területhez.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?