10%-kal csökkenhet januártól a budapesti távhő ára

Pénzcentrum
2007. október 4. 08:28

Ha jövő heti ülésén elfogadja a Fővárosi Közgyűlés azt a javaslatot, hogy a távhő árképzésén belül az eddigi 48%-ról 35%-ra csökkentik az alapdíj mértékét, 10%-kal mérséklődhet januártól Budapesten az energiaforrás ára - jelentették be tegnap a Városházán a Világgazdaság beszámolója szerint. Az elmúlt napkban voltak arra vonatkozó lapértesülések, hogy a díjcsökkentés már októbertől bekövetkezhetne. A tegnapi bejelentés alapján az alapdíjat (51.28 forint/légköbméter/hó) jövő év végéig befagyasztanák, ami azt jelenti, hogy nem érvényesítenék benne a kormány 4.5%-os jövő évi inflációs becslésének hatását sem.

A második lényeges lépés, ami a távhő mintegy 20%-os költségoldali versenyképességi hátrányát csökkentheti az egyedi fűtésű megoldásokkal szemben az, hogy többéves ökoprogramot indítanak, amelynek célja, hogy minél több otthonban lehessen egyedileg szabályozni és mérni a távhőszolgáltatást.

Azokat a lakásokat, amelyek csatlakoznak az akcióhoz, a Főtáv a saját költségére - mintegy 150 ezer forintos beruházással - felszereli egy korszerű berendezéssel, a lakók pedig éves szinten a becslések szerint összesen 150-160 ezer forintos bérleti díjat fizetnek ezért. Az akcióhoz megéri csatlakozni, mivel egyrészt az elfogyasztott hőmennyiség csökken, másrészt jövő március 31-től 10%-kal csökkentik az alapdíjat ezen lakások számára. Ezt a Főtávnál bekövetkező 15%-os költséglefaragásból finanszírozzák.

A mérő- és szabályozórendszerek lakásokba építési programja mintegy 22.5 milliárd forintba kerül, melynek fele a lakások által fizetett bérleti díjakból folyik majd be, a fennmaradó részt az államtól remélik megkapni a városvezetők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2007.09.25 08:56
Napokon belül csökkenhet Budapesten a távfűtés költsége

2007.09.24 10:18
Csökkenhetnének a távfűtési díjak a fővárosban

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm