13 °C Budapest

10%-kal csökkenhet januártól a budapesti távhő ára

Pénzcentrum
2007. október 4. 08:28

Ha jövő heti ülésén elfogadja a Fővárosi Közgyűlés azt a javaslatot, hogy a távhő árképzésén belül az eddigi 48%-ról 35%-ra csökkentik az alapdíj mértékét, 10%-kal mérséklődhet januártól Budapesten az energiaforrás ára - jelentették be tegnap a Városházán a Világgazdaság beszámolója szerint. Az elmúlt napkban voltak arra vonatkozó lapértesülések, hogy a díjcsökkentés már októbertől bekövetkezhetne. A tegnapi bejelentés alapján az alapdíjat (51.28 forint/légköbméter/hó) jövő év végéig befagyasztanák, ami azt jelenti, hogy nem érvényesítenék benne a kormány 4.5%-os jövő évi inflációs becslésének hatását sem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A második lényeges lépés, ami a távhő mintegy 20%-os költségoldali versenyképességi hátrányát csökkentheti az egyedi fűtésű megoldásokkal szemben az, hogy többéves ökoprogramot indítanak, amelynek célja, hogy minél több otthonban lehessen egyedileg szabályozni és mérni a távhőszolgáltatást.

Azokat a lakásokat, amelyek csatlakoznak az akcióhoz, a Főtáv a saját költségére - mintegy 150 ezer forintos beruházással - felszereli egy korszerű berendezéssel, a lakók pedig éves szinten a becslések szerint összesen 150-160 ezer forintos bérleti díjat fizetnek ezért. Az akcióhoz megéri csatlakozni, mivel egyrészt az elfogyasztott hőmennyiség csökken, másrészt jövő március 31-től 10%-kal csökkentik az alapdíjat ezen lakások számára. Ezt a Főtávnál bekövetkező 15%-os költséglefaragásból finanszírozzák.

A mérő- és szabályozórendszerek lakásokba építési programja mintegy 22.5 milliárd forintba kerül, melynek fele a lakások által fizetett bérleti díjakból folyik majd be, a fennmaradó részt az államtól remélik megkapni a városvezetők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2007.09.25 08:56
Napokon belül csökkenhet Budapesten a távfűtés költsége

2007.09.24 10:18
Csökkenhetnének a távfűtési díjak a fővárosban

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?