10%-kal csökkenhet januártól a budapesti távhő ára

Pénzcentrum
2007. október 4. 08:28

Ha jövő heti ülésén elfogadja a Fővárosi Közgyűlés azt a javaslatot, hogy a távhő árképzésén belül az eddigi 48%-ról 35%-ra csökkentik az alapdíj mértékét, 10%-kal mérséklődhet januártól Budapesten az energiaforrás ára - jelentették be tegnap a Városházán a Világgazdaság beszámolója szerint. Az elmúlt napkban voltak arra vonatkozó lapértesülések, hogy a díjcsökkentés már októbertől bekövetkezhetne. A tegnapi bejelentés alapján az alapdíjat (51.28 forint/légköbméter/hó) jövő év végéig befagyasztanák, ami azt jelenti, hogy nem érvényesítenék benne a kormány 4.5%-os jövő évi inflációs becslésének hatását sem.

A második lényeges lépés, ami a távhő mintegy 20%-os költségoldali versenyképességi hátrányát csökkentheti az egyedi fűtésű megoldásokkal szemben az, hogy többéves ökoprogramot indítanak, amelynek célja, hogy minél több otthonban lehessen egyedileg szabályozni és mérni a távhőszolgáltatást.

Azokat a lakásokat, amelyek csatlakoznak az akcióhoz, a Főtáv a saját költségére - mintegy 150 ezer forintos beruházással - felszereli egy korszerű berendezéssel, a lakók pedig éves szinten a becslések szerint összesen 150-160 ezer forintos bérleti díjat fizetnek ezért. Az akcióhoz megéri csatlakozni, mivel egyrészt az elfogyasztott hőmennyiség csökken, másrészt jövő március 31-től 10%-kal csökkentik az alapdíjat ezen lakások számára. Ezt a Főtávnál bekövetkező 15%-os költséglefaragásból finanszírozzák.

A mérő- és szabályozórendszerek lakásokba építési programja mintegy 22.5 milliárd forintba kerül, melynek fele a lakások által fizetett bérleti díjakból folyik majd be, a fennmaradó részt az államtól remélik megkapni a városvezetők.

2007.09.25 08:56
Napokon belül csökkenhet Budapesten a távfűtés költsége

2007.09.24 10:18
Csökkenhetnének a távfűtési díjak a fővárosban

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 22:37