Félédes mosollyal az ingatlanpiacon - most sírjunk vagy nevessünk?

Pénzcentrum
2007. október 31. 14:00

A Központi Statisztikai Hivatal ma tette közzé az idei év első háromnegyedévére vonatkozó építési adatokat. A január és augusztus közötti eltelt kilenc hónap pozitív változásokat hozott az új ingatlanok piacán: a kiadott használatbavételi engedélyek száma tíz, még az építési engedélyeké öt százalékkal növekedett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A fellendülés egyértelműen a fővárosban és ezzel együtt a Közép-Magyarországi Régióban összpontosult, az új lakások 47 százalékát Pest megyében, illetve Budapesten adták át. A koncentráció az építési engedélyek esetében még az előzőekben elmondottaknál is nagyobb, az építési engedélyek 49 százalékát ugyanis itt adták ki.

A Közép-Magyarországi Régión kívül a piac kínálati oldalának megmozdulásáról tanúskodnak az adatok a Közép- és Nyugat-Dunántúli Régióban, míg a dél-alföldi megyékben ezzel szemben kevesebb engedélyt állítottak ki mint az előző év azonos időszakában, vagyis 2006. első kilenc hónapjában.


Az építési kedv egyedül a kisebb, nem megyei jogú városokban csökkent, 2007. első háromnegyed évében a falvakban is több engedélyt adtak ki, mint az előző évben. Az új építési engedélyek száma azonban főként a fővárosban és a megyei jogú városokban növekedett, amely alapvetően a vállalkozói lakásépítés térnyerésének köszönhető.

Ugyanez a jelenség mutatkozik, de még erőteljesebb módon, a használatbavételi engedélyekkel kapcsolatban: a fővárosban nem kevesebb mint 30 százalékkal nőtt az használatbavételi engedélyt kapott lakások állománya, ez a teljes újonnan átadott állomány egy negyedét teszi ki.

2006-ról 2007-re is jellemző maradt az ezredfordulót övező ingatlanpiaci boom óta tapasztalható jelenség, miszerint a vállalkozói szféra, vagyis az értékesítési céllal történő építés egyre nagyobb szerepet, egyre nagyobb hangsúlyt kap a lakásépítésben, miközben a lakossági építések száma folyamatosan csökken.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jelenleg az arány úgy alakul, hogy az épített lakások több mint felét magánszemélyek építik vagy építtetik, miközben a vállalkozói építés aránya manapság 46 százalék körüli. Ez együtt jár az önkormányzati- és a bérlakásépítés visszaszorulásával, mely 2007-ben már száznál kevesebb lakást jelentett.

A vállalkozói építés súlyának növekedése egyben együtt járt a többszintes, több lakásos lakóparkok, társasházak számának szaporodásával, miközben az egylakásos építmények száma csökken. Jelenleg országosan az épített lakások 20 százalékát adják a társasházak.

Mindebből következik, hogy a saját célú építések száma szinte alig növekszik, miközben az értékesítési céllal létrehozott projektek száma ismét fellendülésében van. Az egylakásos építmények megfogyatkozásával csökken az épített lakások mérete, amely Budapesten jelenleg 64 négyzetméter, vagyis 5 négyzetméterrel kevesebb mint a tavalyi évben.

A fővárosban épült lakások között 15 százalékos súllyal szerepelnek a 40 négyzetméternél kisebb alapterületű és 47 százalékossal a 40 és 60 négyzetméter közötti ingatlanok. Az alapterület ismételt zsugorodása azonban együtt jár a szobák számának növekedésével, amely a jól használható életterek iránti igény kielégítéseként jelenik meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06