6 °C Budapest

Milliárdos ingatlanok: mit rejt a világranglista?

Pénzcentrum
2007. október 17. 06:30

Kelet-Európa legdrágább ingatlanjaitól sokáig a kedvezőtlen kamatkörnyezet tartotta vissza a befektetőket, így ezek a drága, sok esetben önkormányzati vagy állami kézben lévő, de turisztikai vagy egyéb beruházási célra alkalmas ingatlanok parlagon hevertek. A világ legdrágább lakóingatlanait azonban általában magáncélokra vásárolják olyan üzletemberek, akik számára sem a távolság, sem a kedvezőtlen kamatkörnyezet nem jelenthet akadályt.

Az amerikai Forbes 2005 óta minden évben földrészekre lebontva publikálja a jelenleg piacon lévő legdrágább ingatlanokat, melyek megfelelő nagyságú lakóterülettel rendelkeznek. Tegnap már bővebben foglalkoztunk a kelet-európai ingatlanokkal, most azonban annak nézünk utána, hogy milyen ingatlanok kerülhetnek be a világ legdrágábbjai közé.

A földrészenkénti bontásban találkozhatunk az ausztrál aranypart és a francia Riviéra ingatlanjaival is, Nagy-Britanniában kastélyokhoz juthatunk a legdrágábban, míg az Egyesült Államokban inkább a nagyobb területen elterülő villák és ranchek bírnak a magas presztízzsel.

Dél-Afrikában 18 millió dollárért már saját vadrezervátumhoz, és persze hozzá tartozó luxusingatlanhoz juthatunk, míg egy New York-i penthouse lakásért ennek az árnak a három és félszeresét szeretnék megkapni jelenlegi tulajdonosai.

A luxusszegmensben tevékenykedő ingatlanközvetítők egyhangúlag vallják, hogy az ide tartozó eladókra és vevőkre semmilyen, az ingatlanpiac egyéb szegmenseiben érvényes szabály, nem alkalmazható. Az ügynökségek általában csak igen kis számú megbízását fogadnak el 10 millió dollárnál nagyobb értékkel rendelkező ingatlanokra.

A vevőkre, ahogy azt cikkünk elején is említettük, nem hatnak az egyébként döntő tényezők: a második, harmadik és negyedik otthont kereső üzletemberek szívesen utazzák át a kontinenseket, ha megtalálják az álmaiknak megfelelő ingatlant. Az értékesítési idő esetében sem lehet általánosan igaz jelenséget feltételezni, mivel egyik félnek sem érdeke a túlságosan hamar meghozott döntés. Emiatt egyes ingatlanok akár néhány nap alatt elkelnek, míg mások akár hónapokig is a piacon heverhetnek.

A 2007-es listán egyértelmű többségben vannak az amerikai ingatlanok, az Egyesült Államokbeli villákon és farmokon kívül azonban csak európai ingatlanok, főként nyaralók és kastélyok, kerültek be a legdrágábbak közé.


A legdrágábbnak számító Beverly Hills-i villát még 1926-ban építette a néhai médiamágnás, William Randolph Hearst a hat és fél hektáros területre. A majd 7000 négyzetméteres ingatlanegyüttes három szárnyában összesen 26 háló és 40 fürdőszoba található. De az új tulajdonos három úszómedence, egy mozi és egy színház kényelmét is élvezheti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Buckingham-palotánál is nagyobb Updown Courtot az 58 hektáron elterülő kertnek és erdőnek köszönhetően tökéletes otthont biztosít azok számára, akik rendelkeznek a megvásárlásához szükséges 138 millió dollárral, és otthonukként egy angol kastély képzelnek el. A 103 szobás kastély az elképzelhető összes szórakozási lehetőséget biztosítja az új tulajdonos számára, aki élvezheti a beltéri squash-pálya, az ötven fő befogadására alkalmas mozi vagy éppen a bowling pálya adta lehetőségeket.


A Tahoe-tó melletti 210 hektáros területen fekvő ingatlan jelenleg a Tommy Hilfiger egyik alapító tagja, Joel Horowitz tulajdonát képezi. A majd 1900 négyzetméteres ingatlanhoz két borospince is tartozik, a fedett uszoda és a 19 fős mozi pedig havas téli estéken is megteremti a kikapcsolódás lehetőségét a szórakozni vágyók számára.


A Central Park szélén fekvő hotel felső, három emeletét foglalja el az a penthouse lakás, melynek kínálati ára eléri a 70 millió dollárt. Az igencsak borsos árért a leendő tulajdonos 360 fokos panorámát kap New York szinte minden látványosságára, így Manhattanre, a Central Parkra és a Hudson-folyóra is.

Láthatjuk, hogy a világ legdrágább ingatlanjai valóban mindent megadnak a jelenlegi és a leendő tulajdonosaik számára, amely emberi léptékkel lehetséges. A milliárdokat felemésztő vásárlás esetében azonban olyan apró különbségek játszhatnak főszerepet, melyet egy átlagos pénztárcával rendelkező vásárló nem vehet figyelembe.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem