4 °C Budapest

Milliárdos ingatlanok: mit rejt a világranglista?

Pénzcentrum
2007. október 17. 06:30

Kelet-Európa legdrágább ingatlanjaitól sokáig a kedvezőtlen kamatkörnyezet tartotta vissza a befektetőket, így ezek a drága, sok esetben önkormányzati vagy állami kézben lévő, de turisztikai vagy egyéb beruházási célra alkalmas ingatlanok parlagon hevertek. A világ legdrágább lakóingatlanait azonban általában magáncélokra vásárolják olyan üzletemberek, akik számára sem a távolság, sem a kedvezőtlen kamatkörnyezet nem jelenthet akadályt.

Az amerikai Forbes 2005 óta minden évben földrészekre lebontva publikálja a jelenleg piacon lévő legdrágább ingatlanokat, melyek megfelelő nagyságú lakóterülettel rendelkeznek. Tegnap már bővebben foglalkoztunk a kelet-európai ingatlanokkal, most azonban annak nézünk utána, hogy milyen ingatlanok kerülhetnek be a világ legdrágábbjai közé.

A földrészenkénti bontásban találkozhatunk az ausztrál aranypart és a francia Riviéra ingatlanjaival is, Nagy-Britanniában kastélyokhoz juthatunk a legdrágábban, míg az Egyesült Államokban inkább a nagyobb területen elterülő villák és ranchek bírnak a magas presztízzsel.

Dél-Afrikában 18 millió dollárért már saját vadrezervátumhoz, és persze hozzá tartozó luxusingatlanhoz juthatunk, míg egy New York-i penthouse lakásért ennek az árnak a három és félszeresét szeretnék megkapni jelenlegi tulajdonosai.

A luxusszegmensben tevékenykedő ingatlanközvetítők egyhangúlag vallják, hogy az ide tartozó eladókra és vevőkre semmilyen, az ingatlanpiac egyéb szegmenseiben érvényes szabály, nem alkalmazható. Az ügynökségek általában csak igen kis számú megbízását fogadnak el 10 millió dollárnál nagyobb értékkel rendelkező ingatlanokra.

A vevőkre, ahogy azt cikkünk elején is említettük, nem hatnak az egyébként döntő tényezők: a második, harmadik és negyedik otthont kereső üzletemberek szívesen utazzák át a kontinenseket, ha megtalálják az álmaiknak megfelelő ingatlant. Az értékesítési idő esetében sem lehet általánosan igaz jelenséget feltételezni, mivel egyik félnek sem érdeke a túlságosan hamar meghozott döntés. Emiatt egyes ingatlanok akár néhány nap alatt elkelnek, míg mások akár hónapokig is a piacon heverhetnek.

A 2007-es listán egyértelmű többségben vannak az amerikai ingatlanok, az Egyesült Államokbeli villákon és farmokon kívül azonban csak európai ingatlanok, főként nyaralók és kastélyok, kerültek be a legdrágábbak közé.


A legdrágábbnak számító Beverly Hills-i villát még 1926-ban építette a néhai médiamágnás, William Randolph Hearst a hat és fél hektáros területre. A majd 7000 négyzetméteres ingatlanegyüttes három szárnyában összesen 26 háló és 40 fürdőszoba található. De az új tulajdonos három úszómedence, egy mozi és egy színház kényelmét is élvezheti.

Forrás: Forbes

A Buckingham-palotánál is nagyobb Updown Courtot az 58 hektáron elterülő kertnek és erdőnek köszönhetően tökéletes otthont biztosít azok számára, akik rendelkeznek a megvásárlásához szükséges 138 millió dollárral, és otthonukként egy angol kastély képzelnek el. A 103 szobás kastély az elképzelhető összes szórakozási lehetőséget biztosítja az új tulajdonos számára, aki élvezheti a beltéri squash-pálya, az ötven fő befogadására alkalmas mozi vagy éppen a bowling pálya adta lehetőségeket.

Forrás: Forbes


A Tahoe-tó melletti 210 hektáros területen fekvő ingatlan jelenleg a Tommy Hilfiger egyik alapító tagja, Joel Horowitz tulajdonát képezi. A majd 1900 négyzetméteres ingatlanhoz két borospince is tartozik, a fedett uszoda és a 19 fős mozi pedig havas téli estéken is megteremti a kikapcsolódás lehetőségét a szórakozni vágyók számára.

Forrás: Forbes


A Central Park szélén fekvő hotel felső, három emeletét foglalja el az a penthouse lakás, melynek kínálati ára eléri a 70 millió dollárt. Az igencsak borsos árért a leendő tulajdonos 360 fokos panorámát kap New York szinte minden látványosságára, így Manhattanre, a Central Parkra és a Hudson-folyóra is.

Forrás: Forbes

Láthatjuk, hogy a világ legdrágább ingatlanjai valóban mindent megadnak a jelenlegi és a leendő tulajdonosaik számára, amely emberi léptékkel lehetséges. A milliárdokat felemésztő vásárlás esetében azonban olyan apró különbségek játszhatnak főszerepet, melyet egy átlagos pénztárcával rendelkező vásárló nem vehet figyelembe.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?