4 °C Budapest

Elengedik a hitel egy részét: nem kell árverezni a házakat...

Pénzcentrum
2007. október 4. 14:00

Közel 600 ezer árverés lenne elkerülhető az elkövetkező két évben abban az esetben, ha egy kis módosítást vinnének véghez Amerikában a csődtörvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére, hogy csak kis változtatásról lenne szó, ez igenis jelentős a háztulajdonosoknak, akik így lehet, hogy nem veszítenék el otthonukat...

A javaslat szerint az adósság nem tűnne el, mindössze arról van szó, hogy egy visszafizetési tervet kellene készíteni. A jelenleg hatályos törvények szerint a bíróság nem csökkentheti annak az adósságnak összegét, amelynek a fedezete a lakhely, habár a befektetési ingatlanok, és az adós tulajdonában lévő második lakás esetén módosítható az összeg.

Az új javaslat szerint csökkenteni lehetne a bíróság által azt az összeget is, ami a lakóingatlanra van terhelve. A bíróság csökkenthetné a tőkét, és vele együtt a fizetendő kamatokat is.

Az eredeti tőketartozás egy része ennek alapján fedezetlen tőkeként lenne kezelve, ami alacsonyabb prioritást élvez, mint a fedezett tőkerész. A fedezetlen tőkerész pedig egyszerűen kikerülne a bank portfoliójából. A bankok viszont még így is jobban járnának, mert a tartozás nagy része biztosan vissza lenne fizetve, miközben a jelenlegi ingatlanpiaci helyzet közepette a fedezetként beállított ingatlan árverezése nem biztos, hogy a kellő eredménnyel jár, ráadásul a későbbi kamatoktól is elesik.

A változtatás lehetőséget biztosítana a hitelproblémák megoldására, és a bankok is jobban járnának, ugyanis az árverés költségeit ők fizetik, nem is beszélve arról, hogy nem ez a fő területük, vagyis nekik ez egy szükséges rossz, és nem érdekük, hogy elárverezzék az adós házát.

A javaslat pedig nem feltétlenül jelentené a csődbejelentések számának növekedését, mivel mind a hitelnyújtók, mind a hitelfelvevők előre tudnának gondolkodni, és olyan feltételeket kialakítani fizetési problémák esetén, amellyel esélyesebb lenne a visszafizetés biztosítása. Bár azt nem szabad elfelejteni, hogy ennek ellenére fizetni kötelező.

Viszont hátránya lehet a "könnyítésnek", hogy a bankok előre belekalkulálják a kamatokba annak a kockázatát, hogy lehet olyan tőkerész, amire keresztet vethetnek. Ez valamilyen szinten visszavetné a jelzálogpiacot, mivel sokan a megnövekedett kamatköltségeket nem tudnák kifizetni.

De az igaz, hogy ez a fajta változtatás a bankok és az ügyfelek részéről valamekkora áldozattal jár, mégis könnyebb ezt elviselni, mint az árverést. A bank lehet, hogy lényegesen kevesebb pénzt tud beszedni, az ügyfél viszont elveszíti a házát...

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?