13 °C Budapest

Elengedik a hitel egy részét: nem kell árverezni a házakat...

Pénzcentrum
2007. október 4. 14:00

Közel 600 ezer árverés lenne elkerülhető az elkövetkező két évben abban az esetben, ha egy kis módosítást vinnének véghez Amerikában a csődtörvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére, hogy csak kis változtatásról lenne szó, ez igenis jelentős a háztulajdonosoknak, akik így lehet, hogy nem veszítenék el otthonukat...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A javaslat szerint az adósság nem tűnne el, mindössze arról van szó, hogy egy visszafizetési tervet kellene készíteni. A jelenleg hatályos törvények szerint a bíróság nem csökkentheti annak az adósságnak összegét, amelynek a fedezete a lakhely, habár a befektetési ingatlanok, és az adós tulajdonában lévő második lakás esetén módosítható az összeg.

Az új javaslat szerint csökkenteni lehetne a bíróság által azt az összeget is, ami a lakóingatlanra van terhelve. A bíróság csökkenthetné a tőkét, és vele együtt a fizetendő kamatokat is.

Az eredeti tőketartozás egy része ennek alapján fedezetlen tőkeként lenne kezelve, ami alacsonyabb prioritást élvez, mint a fedezett tőkerész. A fedezetlen tőkerész pedig egyszerűen kikerülne a bank portfoliójából. A bankok viszont még így is jobban járnának, mert a tartozás nagy része biztosan vissza lenne fizetve, miközben a jelenlegi ingatlanpiaci helyzet közepette a fedezetként beállított ingatlan árverezése nem biztos, hogy a kellő eredménnyel jár, ráadásul a későbbi kamatoktól is elesik.

A változtatás lehetőséget biztosítana a hitelproblémák megoldására, és a bankok is jobban járnának, ugyanis az árverés költségeit ők fizetik, nem is beszélve arról, hogy nem ez a fő területük, vagyis nekik ez egy szükséges rossz, és nem érdekük, hogy elárverezzék az adós házát.

A javaslat pedig nem feltétlenül jelentené a csődbejelentések számának növekedését, mivel mind a hitelnyújtók, mind a hitelfelvevők előre tudnának gondolkodni, és olyan feltételeket kialakítani fizetési problémák esetén, amellyel esélyesebb lenne a visszafizetés biztosítása. Bár azt nem szabad elfelejteni, hogy ennek ellenére fizetni kötelező.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Viszont hátránya lehet a "könnyítésnek", hogy a bankok előre belekalkulálják a kamatokba annak a kockázatát, hogy lehet olyan tőkerész, amire keresztet vethetnek. Ez valamilyen szinten visszavetné a jelzálogpiacot, mivel sokan a megnövekedett kamatköltségeket nem tudnák kifizetni.

De az igaz, hogy ez a fajta változtatás a bankok és az ügyfelek részéről valamekkora áldozattal jár, mégis könnyebb ezt elviselni, mint az árverést. A bank lehet, hogy lényegesen kevesebb pénzt tud beszedni, az ügyfél viszont elveszíti a házát...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?