Drágul a lakáshitel: taktikát váltanak a bankok?

Pénzcentrum
2007. október 3. 12:28

A piaci növekedés visszaesését várja a legnagyobb brit jelzáloghitelező a jövő évtől. A Halifax Bank of Scotland (HBOS) várakozásait azzal indokolja, hogy a jelzáloghitelek piacán egyszerre érvényesül a hitelek drágulása, ha az eseményeket a fogyasztók szemszögéből nézzük, és a jelzáloghitelezés nyereségességének csökkenése.

A Merryl Lynch által rendezett konferencián a HBOS vezérigazgatója, Andy Hornby a brit jelzálogpiac fundamentális változásairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy a piaci részesedés növeléséért folytatott agresszív küzdelemnek vége, és ideje új alapokra helyezni a jelzáloghitelezést.

Ennek jegyében a HBOS is feladja a nettó hitelnövekményre vonatkozó célkitűzéseit, ehelyett havonta változó stratégiát alakít majd ki, melyet a hitelezési volumen és a kamatmarzs változása határoz meg. (A nettó hitelnövekményt az újonnan kötött és a megszűnt hitelszerződések volumenének különbsége adja.)

A legnagyobb brit bank által bevezetett lépések és a hitelválság első jeleire szigorodó hitelezési politika minden valószínűség szerint a lakossági jelzáloghitel-állomány növekedési ütemének csökkenéséhez vezet majd, a hangsúly pedig eltolódik a vállalati szegmens irányába.

A lakossági jelzáloghitelek drágulás a banki forrásköltség folyamatos növekedése miatt vált elkerülhetetlenné, a hitelválság egyik legsúlyosabb következménye ugyanis az általános befektetői bizalomvesztés, és az ennek következtében folyamatosan növekvő forrásköltség.

A befektetői bizalom visszaállítását azonban nehezíti, hogy a legnagyobb hitelezők csak most, hetekkel az amerikai válság kirobbanása után, jelentik be, hogy az mekkora várható veszteséget jelent számukra. Az európai bankok kitettségének mértékéről ezért még most sem rendelkezünk pontos információval.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Deutsche Bank várhatóan a napokban jelenti be, hogy a jelzálog-hitel válság folyományaként leírandó vesztesége eléri a 1,5 milliárd dollárt. A svájci UBS és a Citigroup pedig néhány napja számolt be arról, hogy az idei évben 1,6, illetve 2,9 milliárd fontos leírással számol.

A hazai bankok és befektetők kitettsége alacsonynak mondható, ilyen formában tehát nem fenyegeti hazánkat a válság, a befektetői bizalomvesztés azonban pont az olyan, sérülékeny államok számára jelenthet súlyos felárakat, mint Magyarország. Az Európában jellemző növekvő kamatkörnyezetből a hazai lakáshitelesek mindeddig semmi sem érezhettek, mert a bankok elnyelték a forrásköltségek növekedését, ez a jelenség azonban hosszú távon fenntarthatatlannak látszik.

A svájci frank alapú hitelek esetében már a várható, moderált kamatemelés is érzékenyen érintheti a reálbércsökkenés által egyébként is megterhelt háztartásokat. A kamatemelés jelentőségét az adja, hogy az újonnan kihelyezett hitelek 90 százalékát hazánkban a svájci frankban denominált hitelek adják. A rendkívül erős piaci verseny mindeddig arra kényszeríttette a bankokat, hogy marzsukból engedve, alacsony kamatlábak mellett hitelezzenek, a kamatmarzs csökkentése azonban nem folytatható a végtelenségig.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?