29 °C Budapest

A legveszélyesebb hitelfajta: drámaian emelkedett a végrehajtások száma

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 13:00

Az amerikai lakáshitelesek példáját látva nem csoda, ha az európai bankok is a hitelezési feltételek szigorítása mellett döntenek, a fogyasztóvédők pedig erőforrásaikat a jövedelemigazolás nélküli, magas finanszírozási arányú, de kedvezőtlen kondíciókkal rendelkező hitelkonstrukciók elleni kampányra fordítják.

Az Egyesült Államokban nindzsa hitelként emlegetett konstrukciók ugyanis, még az amerikai hitelválság átgyűrűzése ellenére is megjelenőben vannak az európai és főként a brit piacon, ahol a bankok, piaci részesedésük zsugorodásától való félelmükben szemet hunynak az igénylők valósan rendelkezésre álló jövedelmének megnagyobbítása felett.

Szaporodóban vannak a kvázi jövedelemigazolás nélküli lakáshitelek, melyek esetében az igénylő szinte hasraütés-szerűen, munkáltatói igazolás nélkül írja be a rendelkezésre álló jövedelmét. A pénzügyi felügyelet szerint 4 évvel ezelőtt minden huszadik hitel volt kvázi jövedelemigazolás nélküli, ma ez az arány egy a tízhez.

A subprime, vagyis a hagyományosnál nagyobb kockázatot jelentő hitelek elterjedésében jelentős szerepet játszanak a hitelközvetítők, akik a jutalék emelése érdekében minél több ügyfelet szeretnének szerezni a bankok számára, figyelmen kívül hagyva az ügyfelek érdekeit.

A pénzügyi felügyelet meglátása szerint a helyzet több mint aggasztó, a magasabb kockázatú hitelek esetében érvényes 11,5 százalékos hitelkamat ugyanis teljesen ellehetetleníti a hitelszerződés megkötésére ösztönzött első lakásvásárlókat. A végrehajtási eljárások számának 30 százalékos emelkedéséért is főként a subprime piacon történt bedőlések a felelősek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bár a magyar hitelkínálatban is találkozhatunk jövedelemigazolás nélküli konstrukciókkal, ezek nem minősülnek subprime hiteleknek, mert a jövedelemigazolás megléte alapvetően nem a bank által alkalmazott kamatokat, hanem a finanszírozási arányt befolyásolja. Vagyis azok, akik nem tudnak megfelelően nagy jövedelemről igazolást nyújtani, végül kevesebb hitelt kapnak.

Persze hazánkban is időről időre felröppenek olyan hírek, melyek hamisított APEH-igazolások megjelenéséről szólnak, azonban az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában jellemző "self-cerification" hitelek, saját jövedelem bevallású hitelek egyáltalán nem jellemzőek a magyar piacra.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?