A legveszélyesebb hitelfajta: drámaian emelkedett a végrehajtások száma

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 13:00

Az amerikai lakáshitelesek példáját látva nem csoda, ha az európai bankok is a hitelezési feltételek szigorítása mellett döntenek, a fogyasztóvédők pedig erőforrásaikat a jövedelemigazolás nélküli, magas finanszírozási arányú, de kedvezőtlen kondíciókkal rendelkező hitelkonstrukciók elleni kampányra fordítják.

Az Egyesült Államokban nindzsa hitelként emlegetett konstrukciók ugyanis, még az amerikai hitelválság átgyűrűzése ellenére is megjelenőben vannak az európai és főként a brit piacon, ahol a bankok, piaci részesedésük zsugorodásától való félelmükben szemet hunynak az igénylők valósan rendelkezésre álló jövedelmének megnagyobbítása felett.

Szaporodóban vannak a kvázi jövedelemigazolás nélküli lakáshitelek, melyek esetében az igénylő szinte hasraütés-szerűen, munkáltatói igazolás nélkül írja be a rendelkezésre álló jövedelmét. A pénzügyi felügyelet szerint 4 évvel ezelőtt minden huszadik hitel volt kvázi jövedelemigazolás nélküli, ma ez az arány egy a tízhez.

A subprime, vagyis a hagyományosnál nagyobb kockázatot jelentő hitelek elterjedésében jelentős szerepet játszanak a hitelközvetítők, akik a jutalék emelése érdekében minél több ügyfelet szeretnének szerezni a bankok számára, figyelmen kívül hagyva az ügyfelek érdekeit.

A pénzügyi felügyelet meglátása szerint a helyzet több mint aggasztó, a magasabb kockázatú hitelek esetében érvényes 11,5 százalékos hitelkamat ugyanis teljesen ellehetetleníti a hitelszerződés megkötésére ösztönzött első lakásvásárlókat. A végrehajtási eljárások számának 30 százalékos emelkedéséért is főként a subprime piacon történt bedőlések a felelősek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Bár a magyar hitelkínálatban is találkozhatunk jövedelemigazolás nélküli konstrukciókkal, ezek nem minősülnek subprime hiteleknek, mert a jövedelemigazolás megléte alapvetően nem a bank által alkalmazott kamatokat, hanem a finanszírozási arányt befolyásolja. Vagyis azok, akik nem tudnak megfelelően nagy jövedelemről igazolást nyújtani, végül kevesebb hitelt kapnak.

Persze hazánkban is időről időre felröppenek olyan hírek, melyek hamisított APEH-igazolások megjelenéséről szólnak, azonban az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában jellemző "self-cerification" hitelek, saját jövedelem bevallású hitelek egyáltalán nem jellemzőek a magyar piacra.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20