5 °C Budapest

Lakáspiac: van akinek nem számít az emelkedés...

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 15:00

Az utóbbi időszak rossz ingatlanpiaci folyamatai megfordulni látszanak. Londonban a lakásárak kis visszaesést mutattak, amire az elmúlt egy évben nem volt példa, miközben a piacra kerülő lakások száma folyamatosan csökken.

Az újonnan bevezetett lakás információs csomag (HIP) nagymértékben csökkentette az újonnan piacra kerülő lakások számát. A három szobás lakásokról eladás előtt különböző szempontok szerint egy információs csomagot kell összeállítani, melynek ára eléri az 500 fontot. Emiatt sokan inkább nem adják el a lakásukat, mert nem akarják viselni ennek a költségét.

Az elmúlt évek két számjegyű árnövekedésének "köszönhetően" az első lakásvásárlók közül sokan kiszorultak a piacról, és az elérhetetlennek bizonyuló ingatlaszerzés helyett az albérletet választották. Az ingatlanárak növekedése a befektetési céllal vásárló külföldiek és a jól kereső londoniak által támasztott keresletnek köszönhetően érte el az elmúlt évtizedben jellemző sebességet.

Az elmúlt hónapban mindösszesen a londoni ingatlanárak 0,1 százalékos csökkenést regisztrálták, de már ez is előrelépés az elmúlt 12 hónaphoz képest, amikor az átlagos havi árnövekedés 2 százalékos volt. A vidéki tendencia még ennél is kedvezőbb, volt olyan térség, ahol a csökkenés mértéke elérte a 2 százalékot is. Ennek ellenére a mostani átlagár összehasonlítva a tavalyi árakkal, 23,4 százalékos növekedést mutat.

A globális hitelpiaci helyzet valószínűleg visszaesést okoz a jelzáloghitel felvételek területén, mivel a banki szigorításon keresztül szűkül a hitelfelvétel lehetősége, így a lakáspiacon tapasztalható szárnyalás megfékezése abban további monetáris szigorítás nélkül is elérhető válhat. Ez mindenképpen jó hír a törlesztőrészletek súlya alatt görnyedő lakáshiteleseknek.


A lehetséges új lakásvásárlók közül egyre kevesebben tudják megfizetni az árakat, és a kamatok emelkedésével a befektetési kedv is hanyatlani látszik. Ugyanis ha a bérleti díjakat nem emelik a költségek tekintetében, már nem lesz annyira jó befektetés egy lakást megvenni majd kiadni. A lakáspiac lassulását mutatja az is, hogy az átlagos értékesítési idő a júniusi 80 napról 85-re nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A luxuslakások tekintetében viszont nem ez a helyzet. Az árak júniusról júliusra 3,9 százalékkal nőttek, az éves növekedés pedig 36 százalékos volt a Knight Frank szerint. A Knight Frank havi rendszerességgel állít össze egy indexet a London hét legdrágább kerületében található ingatlanok árairól.

Az emelkedés oka, hogy egyre kevesebb luxusingatlan kerül a piacra, 2006-ban 23 százalékkal kevesebb mint 2005-ben. Ezeket a lakásokat viszont már nem hitelből veszik, így a hitelkamatok emelkedése által okozott törlesztőrészlet növekedés ezen a téren nem okoz problémákat. Az ilyen típusú luxuslakások jó hírnévnek örvendenek a befektetők körében, így azokat átlagosan sokkal hosszabb ideig tartják meg a tulajdonosok.

Rengeteg a külföldi vásárló, London központi területein található ingatlanok 61 százaléka külföldi tulajdonban van a Knight Frank becslései szerint. A Sunday Times által összeállított 2007-es leggazdagabbak listája szerint Nagy-Britannia a milliárdosok hazája, emellett pedig rengeteg külföldi befektető vesz itt ingatlant, hogy kihasználja a kedvező adózási lehetőségeket, az iskolákat, vagy akár a színházakat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm