Lakáspiac: van akinek nem számít az emelkedés...

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 15:00

Az utóbbi időszak rossz ingatlanpiaci folyamatai megfordulni látszanak. Londonban a lakásárak kis visszaesést mutattak, amire az elmúlt egy évben nem volt példa, miközben a piacra kerülő lakások száma folyamatosan csökken.

Az újonnan bevezetett lakás információs csomag (HIP) nagymértékben csökkentette az újonnan piacra kerülő lakások számát. A három szobás lakásokról eladás előtt különböző szempontok szerint egy információs csomagot kell összeállítani, melynek ára eléri az 500 fontot. Emiatt sokan inkább nem adják el a lakásukat, mert nem akarják viselni ennek a költségét.

Az elmúlt évek két számjegyű árnövekedésének "köszönhetően" az első lakásvásárlók közül sokan kiszorultak a piacról, és az elérhetetlennek bizonyuló ingatlaszerzés helyett az albérletet választották. Az ingatlanárak növekedése a befektetési céllal vásárló külföldiek és a jól kereső londoniak által támasztott keresletnek köszönhetően érte el az elmúlt évtizedben jellemző sebességet.

Az elmúlt hónapban mindösszesen a londoni ingatlanárak 0,1 százalékos csökkenést regisztrálták, de már ez is előrelépés az elmúlt 12 hónaphoz képest, amikor az átlagos havi árnövekedés 2 százalékos volt. A vidéki tendencia még ennél is kedvezőbb, volt olyan térség, ahol a csökkenés mértéke elérte a 2 százalékot is. Ennek ellenére a mostani átlagár összehasonlítva a tavalyi árakkal, 23,4 százalékos növekedést mutat.

A globális hitelpiaci helyzet valószínűleg visszaesést okoz a jelzáloghitel felvételek területén, mivel a banki szigorításon keresztül szűkül a hitelfelvétel lehetősége, így a lakáspiacon tapasztalható szárnyalás megfékezése abban további monetáris szigorítás nélkül is elérhető válhat. Ez mindenképpen jó hír a törlesztőrészletek súlya alatt görnyedő lakáshiteleseknek.


A lehetséges új lakásvásárlók közül egyre kevesebben tudják megfizetni az árakat, és a kamatok emelkedésével a befektetési kedv is hanyatlani látszik. Ugyanis ha a bérleti díjakat nem emelik a költségek tekintetében, már nem lesz annyira jó befektetés egy lakást megvenni majd kiadni. A lakáspiac lassulását mutatja az is, hogy az átlagos értékesítési idő a júniusi 80 napról 85-re nőtt.

A luxuslakások tekintetében viszont nem ez a helyzet. Az árak júniusról júliusra 3,9 százalékkal nőttek, az éves növekedés pedig 36 százalékos volt a Knight Frank szerint. A Knight Frank havi rendszerességgel állít össze egy indexet a London hét legdrágább kerületében található ingatlanok árairól.

Az emelkedés oka, hogy egyre kevesebb luxusingatlan kerül a piacra, 2006-ban 23 százalékkal kevesebb mint 2005-ben. Ezeket a lakásokat viszont már nem hitelből veszik, így a hitelkamatok emelkedése által okozott törlesztőrészlet növekedés ezen a téren nem okoz problémákat. Az ilyen típusú luxuslakások jó hírnévnek örvendenek a befektetők körében, így azokat átlagosan sokkal hosszabb ideig tartják meg a tulajdonosok.

Rengeteg a külföldi vásárló, London központi területein található ingatlanok 61 százaléka külföldi tulajdonban van a Knight Frank becslései szerint. A Sunday Times által összeállított 2007-es leggazdagabbak listája szerint Nagy-Britannia a milliárdosok hazája, emellett pedig rengeteg külföldi befektető vesz itt ingatlant, hogy kihasználja a kedvező adózási lehetőségeket, az iskolákat, vagy akár a színházakat.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16