Gazdagodj Brazíliában! - latinos befektetések itthonról

Pénzcentrum
2007. június 21. 12:30

Újabb alappiaci villámfelmérést készített a Portfolio.hu, aminek fókuszába most a fejlődő piacok eminensét, Brazíliát állítottuk. A dél-amerikai ország nemcsak a közelmúltbeli kiugró teljesítménye miatt vonzó, hanem hosszabb távú kilátásai is csábítóak lehetnek az egzotikusabb piacokkal kacérkodó befektetők számára. A körkérdésünkre választ adó alapkezelők a kifejezetten Brazíliára koncentráló országalapok mellett jelentős brazil kitettséggel rendelkező latin-amerikai alapokat, és a négy legnagyobb fejlődő piacon, köztük Brazíliában is befektető BRIC alapokat ajánlottak figyelmünkbe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Irány Brazília!

A felmérésünkben arra kértük az alapkezelőket, hogy kínálatukból olyan hazai vagy külföldi alapokat mutassanak számunkra, amelyeken keresztül a Brazíliába vágyó befektetők elérhetik céljaikat. Kifejezetten olyan alapokat kerestünk, amelyeket az alapkezelők Magyarországon is regisztráltak, és az alapokat hazánkban is forgalmazzák (a bemutatott termékeken felül több szolgáltató egyedi megbízások útján hozzáférést kínál számos más, hazánkban nem forgalmazott alaphoz is).

A válaszokban jellemzően külföldi, anyavállalati termékeket találtunk, amelyek általában dollárban és-vagy euróban jegyezhetők, míg a hazai alapok között inkább közvetett hozzáférést nyújtó, szélesebben diverzifikált alapok kerültek szóba.

Az erősen fókuszált brazil befektetéseket keresők számára lehet érdekes a BNP Paribas Alapkezelő és az SPB Befektetési Zrt. ajánlata: előbbi a luxemburgi Parvest esernyőalap Parvest Brazil részalapját, utóbbi pedig az HSBC alapcsaládjának HSBC Brazil Equity alapját kínálja a befektetők számára a témában. Mindkét alap portfóliójában a pénzügyi szektor és a nyersanyag kitermeléssel kapcsolatos vállalatok képviselik a legnagyobb súlyt, de ugyanígy megtalálhatjuk még az energiarészvényeket, fogyasztási szektorokat is az alapban.

Latin-Amerika sem rossz

A felmérésünkben résztvevő alapkezelők összesen három olyan alapot ajánlottak a figyelmünkbe, amelyek nem kizárólag Brazíliára, hanem a teljes latin-amerikai régióra koncentrálnak: a Parvest Latin America-t (BNP Paribas), a Credit Suisse Equity Fund (Lux) Latin America-t (Credit Suisse) és a Sanpaolo International Fund Obiettivo America Lattina részalapját (IE Alapkezelő). Mindhárom alap meglehetősen magas, 50 százalék feletti brazil kitettséggel rendelkezik (az alapok legnagyobb részaránnyal bíró befektetési célpontja Brazília), de az alapok befektetései között számottevő súllyal rendelkezik Mexikó is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BRIC Brazíliával kezdődik!

Brazil kitettséget ugyanakkor nem kizárólag brazil és latin-amerikai alapokon keresztül érhetünk el, hiszen a fejlődő piaci alapkategóriák egyik legkeresettebbje az úgynevezett BRIC alapok köre is hozzáférést kínál a dél-amerikai ország piacához. Ezek az alapok Brazília, India, Oroszország és Kína piacain fektetnek be (néha Korea is idekerül, ekkor BRICK alapokról szokás beszélni). Ily módon az alábbi BRIC alapokkal már korábbi felméréseinkben találkozhattunk, hiszen eddig éppen az említett BRIC országokkal kapcsolatos hazai alapkínálatot jártuk körbe.

A BRIC alapok brazil kitettsége ugyanakkor már szélesebb határok között mozog, és teljesítményeiben természetszerűleg nagy szerepet kap a többi fejlődő piac, köztük a tőkepiaci buborékkal fenyegető Kína is. Az alapok hozamait tekintve mindenesetre úgy tűnik, a magasabb brazil kitettség kifizetődő volt az elmúlt hónapokban (természetesen messzemenő következtetéseket nem érdemes ezekből a számokból levonni).


Az alapkezelők hazai kínálatában csak viszonylag alacsony, közvetett brazil kitettséggel rendelkező termékek kapnak helyet, így például a Raiffeisen Alapok Alapja, habár elsősorban Kelet-Európára fókuszál, minimális mértékű dél-amerikai kitettséggel is rendelkezik.

Az OTP Alapkezelő egy új termék előkészületeiről számolt be, a DWS-sel "koprodukcióban" készülő OTP-DWS Alapok Alapja globális feltörekvő piaci alapként latin-amerikai befektetéseket is megvalósít majd. (A korábban említett nemzetközi alapcsaládok szintén tartalmaznak általában globális feltörekvő piaci alapokat, de ezek brazil kitettsége is töredéke a felsorolt alapokénak).

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06