6 °C Budapest

Gazdagodj Brazíliában! - latinos befektetések itthonról

Pénzcentrum
2007. június 21. 12:30

Újabb alappiaci villámfelmérést készített a Portfolio.hu, aminek fókuszába most a fejlődő piacok eminensét, Brazíliát állítottuk. A dél-amerikai ország nemcsak a közelmúltbeli kiugró teljesítménye miatt vonzó, hanem hosszabb távú kilátásai is csábítóak lehetnek az egzotikusabb piacokkal kacérkodó befektetők számára. A körkérdésünkre választ adó alapkezelők a kifejezetten Brazíliára koncentráló országalapok mellett jelentős brazil kitettséggel rendelkező latin-amerikai alapokat, és a négy legnagyobb fejlődő piacon, köztük Brazíliában is befektető BRIC alapokat ajánlottak figyelmünkbe.

Irány Brazília!

A felmérésünkben arra kértük az alapkezelőket, hogy kínálatukból olyan hazai vagy külföldi alapokat mutassanak számunkra, amelyeken keresztül a Brazíliába vágyó befektetők elérhetik céljaikat. Kifejezetten olyan alapokat kerestünk, amelyeket az alapkezelők Magyarországon is regisztráltak, és az alapokat hazánkban is forgalmazzák (a bemutatott termékeken felül több szolgáltató egyedi megbízások útján hozzáférést kínál számos más, hazánkban nem forgalmazott alaphoz is).

A válaszokban jellemzően külföldi, anyavállalati termékeket találtunk, amelyek általában dollárban és-vagy euróban jegyezhetők, míg a hazai alapok között inkább közvetett hozzáférést nyújtó, szélesebben diverzifikált alapok kerültek szóba.

Az erősen fókuszált brazil befektetéseket keresők számára lehet érdekes a BNP Paribas Alapkezelő és az SPB Befektetési Zrt. ajánlata: előbbi a luxemburgi Parvest esernyőalap Parvest Brazil részalapját, utóbbi pedig az HSBC alapcsaládjának HSBC Brazil Equity alapját kínálja a befektetők számára a témában. Mindkét alap portfóliójában a pénzügyi szektor és a nyersanyag kitermeléssel kapcsolatos vállalatok képviselik a legnagyobb súlyt, de ugyanígy megtalálhatjuk még az energiarészvényeket, fogyasztási szektorokat is az alapban.

Latin-Amerika sem rossz

A felmérésünkben résztvevő alapkezelők összesen három olyan alapot ajánlottak a figyelmünkbe, amelyek nem kizárólag Brazíliára, hanem a teljes latin-amerikai régióra koncentrálnak: a Parvest Latin America-t (BNP Paribas), a Credit Suisse Equity Fund (Lux) Latin America-t (Credit Suisse) és a Sanpaolo International Fund Obiettivo America Lattina részalapját (IE Alapkezelő). Mindhárom alap meglehetősen magas, 50 százalék feletti brazil kitettséggel rendelkezik (az alapok legnagyobb részaránnyal bíró befektetési célpontja Brazília), de az alapok befektetései között számottevő súllyal rendelkezik Mexikó is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A BRIC Brazíliával kezdődik!

Brazil kitettséget ugyanakkor nem kizárólag brazil és latin-amerikai alapokon keresztül érhetünk el, hiszen a fejlődő piaci alapkategóriák egyik legkeresettebbje az úgynevezett BRIC alapok köre is hozzáférést kínál a dél-amerikai ország piacához. Ezek az alapok Brazília, India, Oroszország és Kína piacain fektetnek be (néha Korea is idekerül, ekkor BRICK alapokról szokás beszélni). Ily módon az alábbi BRIC alapokkal már korábbi felméréseinkben találkozhattunk, hiszen eddig éppen az említett BRIC országokkal kapcsolatos hazai alapkínálatot jártuk körbe.

A BRIC alapok brazil kitettsége ugyanakkor már szélesebb határok között mozog, és teljesítményeiben természetszerűleg nagy szerepet kap a többi fejlődő piac, köztük a tőkepiaci buborékkal fenyegető Kína is. Az alapok hozamait tekintve mindenesetre úgy tűnik, a magasabb brazil kitettség kifizetődő volt az elmúlt hónapokban (természetesen messzemenő következtetéseket nem érdemes ezekből a számokból levonni).


Az alapkezelők hazai kínálatában csak viszonylag alacsony, közvetett brazil kitettséggel rendelkező termékek kapnak helyet, így például a Raiffeisen Alapok Alapja, habár elsősorban Kelet-Európára fókuszál, minimális mértékű dél-amerikai kitettséggel is rendelkezik.

Az OTP Alapkezelő egy új termék előkészületeiről számolt be, a DWS-sel "koprodukcióban" készülő OTP-DWS Alapok Alapja globális feltörekvő piaci alapként latin-amerikai befektetéseket is megvalósít majd. (A korábban említett nemzetközi alapcsaládok szintén tartalmaznak általában globális feltörekvő piaci alapokat, de ezek brazil kitettsége is töredéke a felsorolt alapokénak).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem