13 °C Budapest

Hová tűnik a pénzünk? - A válasz megérkezett!

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 11:00

A globalizáció, illetve pénzügyi globalizáció rohamos elterjedésével 2007 és 2011 között az országok közötti tőkeáramlások további emelkedésével számolhatunk - számol be az Economist.

2007-ben világszinten az előrejelzések szerint a tőkeáramlás elérheti a 1,5 ezer milliárd dollárt, amely megdöntené a 2000-ben felállított rekordot, az 1,4 ezer milliárd dollárt.


A lista alapján Ázsia tűnik a legvonzóbbnak a befektetők számára. Kína közülük a legnépszerűbb piac, a politikai bizonytalanság ellenére. Úgy tűnik azok a hírek sem zavarják meg őket, melyek a "kínai-lufi" kipukkanásáról értekeznek.

Előrejelzések szerint az öt éves időtáv alatt évente 86,8 milliárd dollár tőke áramolhat be az országba, így a harmadik helyen végzett a listán. A másik népszerű államba, Indiába irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) is emelkedni fognak, igaz csupán 20,4 milliárd dollárral évente átlagosan. Ez javarészt az alacsony szintű infrastruktúrának, valamint a bizonytalan munkajogi környezetnek köszönhető.

Ázsia legnagyobb gazdaságának tőkebeáramlása messze elmarad attól a mértéktől, melyet gazdasági súlya jelentene, éves szinten várhatóan 13,3 milliárd dollárt tesz majd ki az FDI.

EZT OLVASTAD MÁR?