12 °C Budapest

Növekszik az energia-függőségünk - és a kiszolgáltatottság is...

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 08:15

Persze ezzel azért nem vagyunk egyedül, hiszen az unió többi országában is hasonló a helyzet, 2030-ra az EU energiafüggősége akár a 80 százalékot is elérheti - olvasható a Napi Gazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ugyan június 25-én elfogadásra került az új villamosenergia-törvény, a teljes piacnyitásra való felkészülést megnehezíti, hogy eddig még egyetlen végrehajtási rendelet sem készült el. Mindeközben a rendszerirányító egyre nehezebben képes a zavartalan villamosenergia-ellátás biztosítására.

Ennek oka, hogy a nyári csúcsfogyasztás, amely az idén lassan elérte a 6350 megawattot, lassanként meghaladja a téli legmagasabb igényeket is, a megnövekedett igény fedezésére pedig nincs elég kapacitás.

Grábner Péter, a Magyar Energia Hivatal osztályvezetője szerint ráadásul a hazai villamosenergia-piacon az utóbbi időben olyan kedvezőtlen változások mentek végbe, melyek megnehezítik a jövő évi teljes piacnyitást.

A kedvezőtlen szabadpiaci árak miatt ugyanis az ipari fogyasztók sorra visszaléptek a hatósági áras közüzemi piacra, mivel az olcsóbb volt a versenypiacnál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?