Venni vagy nem venni: zuhan a legdrágább ingatlanok ára!

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 13:00

Az elmúlt hat évben tapasztalható töretlen szárnyalás megtörni látszik a katalán székhelyen, ugyanis 2001 óta első alkalommal csökkentek a lakásárak Spanyolország második legnagyobb városában, Barcelonában, derül ki az egyik helyi ingatlanportál által készített felmérésből.

Az ingatlanszakértők üdvözölték az ingatlanárakban bekövetkezett átlagos, 1,3 százalékos esést, mivel véleményük szerint ez szükséges ahhoz, hogy az utóbbi években igencsak túlfűtötté vált piac egészségessé váljon és a túlértékelt ingatlanok értéke közelítsen a reálishoz.

A felmérésből kiderül, hogy az átlagos négyzetméterárak az idei év elején elérték a 4888 eurót (1,2 millió forintot), erről az értékről csökkentek most 4285 euróra. A korrekció azonban nem minden területet érint egyformán, az árak esése a tengerparti részeken elérte a 3,2 százalékot, míg egyes városnegyedek esetében csak 0,2 százalékos mérséklődésről beszélhetünk.

Az árváltozást annak tükrében érdemes vizsgálni, hogy a felmérést készítő ingatlanportál mindösszesen 11 ezer ingatlant vett górcső alá, ennek körülbelül fele a belvárosban, a fennmaradó része pedig 21 agglomerációs településen található.

A spanyol tengerpart szakértői szerint az ingatlanárak mérséklődése nem vezet majd az érdeklődés lanyhulásához, mert Barcelonát, főként ami a külföldi vásárlók legnagyobb csoportját adó briteket illeti, nem az árnövekedésre spekulálók, hanem a napfényt és tengerpartot keresők kedvelik.

Ennek az állításnak azért némiképp ellentmond az árak sokéves szárnyalása, melyből minden bizonnyal az árszínvonal-emelkedésre számító befektetők is kivették a részüket. Az elmúlt években tapasztalható szárnyalás oda vezetett, hogy ingatlanárak tekintetében, jelenleg Barcelona a legdrágább hely Spanyolországban.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?