16 °C Budapest

Venni vagy nem venni: zuhan a legdrágább ingatlanok ára!

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 13:00

Az elmúlt hat évben tapasztalható töretlen szárnyalás megtörni látszik a katalán székhelyen, ugyanis 2001 óta első alkalommal csökkentek a lakásárak Spanyolország második legnagyobb városában, Barcelonában, derül ki az egyik helyi ingatlanportál által készített felmérésből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ingatlanszakértők üdvözölték az ingatlanárakban bekövetkezett átlagos, 1,3 százalékos esést, mivel véleményük szerint ez szükséges ahhoz, hogy az utóbbi években igencsak túlfűtötté vált piac egészségessé váljon és a túlértékelt ingatlanok értéke közelítsen a reálishoz.

A felmérésből kiderül, hogy az átlagos négyzetméterárak az idei év elején elérték a 4888 eurót (1,2 millió forintot), erről az értékről csökkentek most 4285 euróra. A korrekció azonban nem minden területet érint egyformán, az árak esése a tengerparti részeken elérte a 3,2 százalékot, míg egyes városnegyedek esetében csak 0,2 százalékos mérséklődésről beszélhetünk.

Az árváltozást annak tükrében érdemes vizsgálni, hogy a felmérést készítő ingatlanportál mindösszesen 11 ezer ingatlant vett górcső alá, ennek körülbelül fele a belvárosban, a fennmaradó része pedig 21 agglomerációs településen található.

A spanyol tengerpart szakértői szerint az ingatlanárak mérséklődése nem vezet majd az érdeklődés lanyhulásához, mert Barcelonát, főként ami a külföldi vásárlók legnagyobb csoportját adó briteket illeti, nem az árnövekedésre spekulálók, hanem a napfényt és tengerpartot keresők kedvelik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek az állításnak azért némiképp ellentmond az árak sokéves szárnyalása, melyből minden bizonnyal az árszínvonal-emelkedésre számító befektetők is kivették a részüket. Az elmúlt években tapasztalható szárnyalás oda vezetett, hogy ingatlanárak tekintetében, jelenleg Barcelona a legdrágább hely Spanyolországban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?