29 °C Budapest

Ingatlanbefektetés jó szájízzel: vannak még csodák?!

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 05:40

Egerszalók és ami alatta van... Az elmúlt hetekben többször foglalkoztunk már azzal a gondolattal, hogy vajon ma is érdemes-e a fürdőhelyeken ingatlanbefektetésen törni a fejünket, van-e még napjainkban létjogosultsága a magán szobáztatásnak, és lehet-e jelentős mértékű áremelkedésre számítani. Az általunk megvizsgált városok azonban már évek óta működő, sűrűn látogatott élményfürdővel, vagy éppen gyógyvízéről híres, évtizedes múltra visszatekintő komplexummal rendelkeznek.

A jól bevált fürdőhelyek többségéről az ingatlanszakemberek úgy nyilatkoztak, hogy az ingatlanvásárlási hullám lecsengett, és a megváltozott igények miatt már nem érdemes panzióztatáson vagy a magánházak kiadásán gondolkodni. A 21. század turistái teljes körű, és főként wellness szolgáltatásra vágynak.

Igazi fejlődési potenciállal csakis a frissen megépült strandok környezetében találkozhattunk, Kehidakustány vagy Tiszaújváros esetében. A beruházások befejezése után mindkét, de főként utóbbi esetében jelentős áremelkedés volt tapasztalható, a két számjegyet is elérő szárnyalásnak mára már vége, az ingatlanárak inflálódása az országos átlagra mérséklődött.

Néhány hete nyílt meg azonban egy újabb fürdőkomplexum Egerszalókon, ahol a beruházó, Szalók Holding Zrt. a 63-68 fokos gyógyvíz mellett, az Európában szinte egyedülálló sódombra "építkezett". A fürdő amellett, hogy gyógyvizes, méreteinél és befogadóképességénél fogva is inkább a gyógyulni vágyok, az idősebb korosztály számára kedvez. Téli üzemben 923, míg nyáriban körülbelül 1600 főne ad helyet.

A következőkben annak nézünk utána, hogy hogyan profitálhatnánk mi a több milliárdos beruházásból, vagyis hogy milyen lehetőségeket rejt magában az egerszalóki gyógyfürdő és környéke. Cikkünk elkészítésében, dr. Mosolygó Lászlóné, az Erzsébet-M 2000 Kft. Tulajdonos-ügyvezetője volt segítségünkre.

Egerszalók és környéke: fejlődés a láthatáron

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új fürdőkomplexum két település, Egerszalók és Demjén között félúton helyezkedik el, a nemrégiben átadott új elkerülő úton körülbelül 4 km távolságra van Heves megye székhelyétől, Egertől. (Korábban több tíz kilométert kellet kerülni, ahhoz, hogy eljussunk a vízforráshoz).

A két éve megindult beruházás ma már a második üteménél tart, első lépésben a fürdőkomplexum épült meg, mely nyáron élményfürdővel, télen gyógyvizes medencével várja a turistákat. A 3500 forintos napi belépődíjak viszonylag magasnak mondhatóak, de a hazai fürdőhelyeket tekintve arányban vannak a szolgáltatással.

A komplexumot körül ölelő falvak egyelőre az építkezés előtti képet mutatják, tudhattuk meg Mosolygó Lászlónétól, csupán néhány utcányi újépítésű családi ház és az egyre növekvő árak tanúskodnak a beruházás befejeződéséről, amely egyelőre főként Egerszalókon érezteti hatását.

A kínálati árak a 10-20 éves családi házaknál 18-20 millió forint körül mozognak, a fürdő közelében épült, újszerű ingatlanok esetében pedig elérhetik a 30-35 millió forintos nagyságrendet. Előbbieknél az adásvételi szerződések a kínálatinál jóval alacsonyabb áron köttetnek meg.

Befektetési céllal, főként ha szeretnék ki is adni az adott ingatlant, a faluban parasztházak megvásárlását ajánlja az általunk megkérdezett szakértő, akitől megtudtuk, hogy erre a célra körülbelül 10-12 millió forintot kell áldoznunk. Persze ebben a felújítási költségek még nincsenek benne.

Vízparti lakásba fektetnél? Megcsillant a reménysugár...

Kellemes meglepetés: itt még van igény...

Az elmúlt hetek tapasztalatai után kellemes meglepetésként ért minket, hogy dr. Mosolygó Lászlóné úgy vélte: annak ellenére, hogy a fürdő körül több fejlesztés is épülőben, illetve tervben van, továbbra is nagy az igény kiadó szobákra, házakra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?