Néhány baki és rémálommá válik az álomotthon

Pénzcentrum
2007. július 27. 15:00

Amikor valaki az álomotthon után kutat, a szépségen, a nagyságon és a komfort szempontokon kívül minden egyéb tényező eltörpül. Ha a lakásvásárló igazi otthont keres nehéz anyagias dolgokkal foglalkozni, de a pillanatnyi figyelmetlenségek és kockázatos ügyletek a későbbiekben bosszút állhatnak a majdani tulajdonosokon.

A felesleges költségek és bosszúságok elkerülése végett érdemes néhány kérdésről higgadtan elgondolkodni, hogy később ne legyen okunk magunkat szidni a rosszul vagy túlságosan hirtelen meghozott döntések miatt.

Első lépésben fontos, hogy ne csak a megérzés alapján válasszuk ki az ingatlan helyét, ha ugyanis valamilyen oknál fogva mégis értékesíteni szeretnénk lakásunkat, házunkat, jelentősen ronthatja esélyeinket, ha nem a megfelelő helyen vásárolunk. A végleges döntés meghozatala előtt ezért érdemes tájékozódni a környéken várható fejlesztésekről, új parcellázásról.

A helyszín kiválasztása azonban nem csakis az értéknövekedés és az eladhatóság miatt lényeges, fontos például, hogy tisztában legyünk a környező tájat érintő környezeti kockázatokkal, így például lényeges kérdés, hogy ártérben építkezünk-e.

A lakásvásárlásnak komoly anyagi vonzata van, amely nem csak a vételárban testesül meg. Jelenleg az tulajdonszerzési illetékkel kell megbirkóznunk, 2009-től azonban várhatóan már ingatlanadó is terheli majd a megvásárolt álomotthont.

Az adók mellett óriási plusz terhet jelenthet egy nem megfelelően kiválasztott kivitelező. Csúszhat az átadás, és ez komoly problémákat okozhat abban az esetben, ha lakáshitelt veszünk fel és nem végfinanszírozást választunk.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebből következik, hogy nagyon fontos kérdés, hogy milyen hitelkonstrukciók választunk: forintot vagy devizát, rész- vagy végfinanszírozásost, türelmi időset vagy anélkülit. Érdemes az akciók világából kiszakadni és lecsupaszítani a sallangoktól azokat a konstrukciókat, melyeket ténylegesen komolyan fontolóra veszünk.

Sem egy hitelkártya, sem az akciós kamatok nem adnak akkora előnyt, hogy érdemes legyen értük devizahitelt felvenni, ha mit forint alapon szeretnénk eladósodni, árfolyamkockázat nélkül.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18