8 °C Budapest

Néhány baki és rémálommá válik az álomotthon

Pénzcentrum
2007. július 27. 15:00

Amikor valaki az álomotthon után kutat, a szépségen, a nagyságon és a komfort szempontokon kívül minden egyéb tényező eltörpül. Ha a lakásvásárló igazi otthont keres nehéz anyagias dolgokkal foglalkozni, de a pillanatnyi figyelmetlenségek és kockázatos ügyletek a későbbiekben bosszút állhatnak a majdani tulajdonosokon.

A felesleges költségek és bosszúságok elkerülése végett érdemes néhány kérdésről higgadtan elgondolkodni, hogy később ne legyen okunk magunkat szidni a rosszul vagy túlságosan hirtelen meghozott döntések miatt.

Első lépésben fontos, hogy ne csak a megérzés alapján válasszuk ki az ingatlan helyét, ha ugyanis valamilyen oknál fogva mégis értékesíteni szeretnénk lakásunkat, házunkat, jelentősen ronthatja esélyeinket, ha nem a megfelelő helyen vásárolunk. A végleges döntés meghozatala előtt ezért érdemes tájékozódni a környéken várható fejlesztésekről, új parcellázásról.

A helyszín kiválasztása azonban nem csakis az értéknövekedés és az eladhatóság miatt lényeges, fontos például, hogy tisztában legyünk a környező tájat érintő környezeti kockázatokkal, így például lényeges kérdés, hogy ártérben építkezünk-e.

A lakásvásárlásnak komoly anyagi vonzata van, amely nem csak a vételárban testesül meg. Jelenleg az tulajdonszerzési illetékkel kell megbirkóznunk, 2009-től azonban várhatóan már ingatlanadó is terheli majd a megvásárolt álomotthont.

Az adók mellett óriási plusz terhet jelenthet egy nem megfelelően kiválasztott kivitelező. Csúszhat az átadás, és ez komoly problémákat okozhat abban az esetben, ha lakáshitelt veszünk fel és nem végfinanszírozást választunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebből következik, hogy nagyon fontos kérdés, hogy milyen hitelkonstrukciók választunk: forintot vagy devizát, rész- vagy végfinanszírozásost, türelmi időset vagy anélkülit. Érdemes az akciók világából kiszakadni és lecsupaszítani a sallangoktól azokat a konstrukciókat, melyeket ténylegesen komolyan fontolóra veszünk.

Sem egy hitelkártya, sem az akciós kamatok nem adnak akkora előnyt, hogy érdemes legyen értük devizahitelt felvenni, ha mit forint alapon szeretnénk eladósodni, árfolyamkockázat nélkül.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem