5 °C Budapest

Nem pukkadt, csak leeresztett a spanyol lufi

Pénzcentrum
2007. július 27. 10:00

Néhány héttel ezelőtt sűrűn emlegetett témává alakult a spanyol ingatlanpiaci lufi, a legtöbb ingatlanpiaci szakértő közelinek, sőt fenyegetően közelinek ítélte a lufi kipukkadását. A sajnálatos esemény azonban azóta sem következett be, s az utóbbi években jellemző kétszámjegyű növekedésnek mindenképpen búcsút mondhatnak a befektetők, visszaesésről nem számolhatunk be.

A spanyol ingatlanpiac jelenleg is erősen megosztott, míg a Naposparton több helyütt találkozhatunk nehezen, csak súlyos kedvezmények árán értékesíthető ingatlannal és stagnáló árakkal, addig a dél-keleti part ingatlanjai után, Murcia környékén nagy a kereslet - olvasható a Népszabadságban.

A nagy hitelintézetek is eltérő véleménnyel vannak a spanyol piac helyzetéről: a Deutsche Bank négy-öt évi stagnálásra, a BBVA 1,5 százalékos növekedésre számít, míg a Bankinter több jó évet jósol még a spanyol tengerpartnak.

Egy azonban bizonyos a kereslet zsugorodik, és ennek minden bizonnyal maga után kell hoznia a kínálat csökkenését is. A most megépült lakásokat a tavaly évben jellemző 12 hónap helyett manapság ma már csak 20 hónap alatt lehet leadni.

Persze nem segít a helyzeten a tömegtermelés sem. Egy külső medencés, két hálószobás, két fürdőszobás, nyolcvan négyzetméteres társasházi lakásért Calahondán 200 ezer eurót kell adnunk, míg ugyanitt egy garzonhoz már 124 ezer euróért is hozzájuthatunk.

Abban az esetben viszonyt, ha tengerparti kilátásra és önálló villára vágyunk, az mindenképpen jelentős mértékben meg fogja terhelni a pénztárcánkat, bár a befektetési céllal vásárlóknak mindenképpen mérlegelni kell a kiadhatóságot és az újraértékesítés esélyeit is.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10