Nem pukkadt, csak leeresztett a spanyol lufi

Pénzcentrum
2007. július 27. 10:00

Néhány héttel ezelőtt sűrűn emlegetett témává alakult a spanyol ingatlanpiaci lufi, a legtöbb ingatlanpiaci szakértő közelinek, sőt fenyegetően közelinek ítélte a lufi kipukkadását. A sajnálatos esemény azonban azóta sem következett be, s az utóbbi években jellemző kétszámjegyű növekedésnek mindenképpen búcsút mondhatnak a befektetők, visszaesésről nem számolhatunk be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A spanyol ingatlanpiac jelenleg is erősen megosztott, míg a Naposparton több helyütt találkozhatunk nehezen, csak súlyos kedvezmények árán értékesíthető ingatlannal és stagnáló árakkal, addig a dél-keleti part ingatlanjai után, Murcia környékén nagy a kereslet - olvasható a Népszabadságban.

A nagy hitelintézetek is eltérő véleménnyel vannak a spanyol piac helyzetéről: a Deutsche Bank négy-öt évi stagnálásra, a BBVA 1,5 százalékos növekedésre számít, míg a Bankinter több jó évet jósol még a spanyol tengerpartnak.

Egy azonban bizonyos a kereslet zsugorodik, és ennek minden bizonnyal maga után kell hoznia a kínálat csökkenését is. A most megépült lakásokat a tavaly évben jellemző 12 hónap helyett manapság ma már csak 20 hónap alatt lehet leadni.

Persze nem segít a helyzeten a tömegtermelés sem. Egy külső medencés, két hálószobás, két fürdőszobás, nyolcvan négyzetméteres társasházi lakásért Calahondán 200 ezer eurót kell adnunk, míg ugyanitt egy garzonhoz már 124 ezer euróért is hozzájuthatunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Abban az esetben viszonyt, ha tengerparti kilátásra és önálló villára vágyunk, az mindenképpen jelentős mértékben meg fogja terhelni a pénztárcánkat, bár a befektetési céllal vásárlóknak mindenképpen mérlegelni kell a kiadhatóságot és az újraértékesítés esélyeit is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20