Retteghetnek az építési vállalkozók - behúzza a féket a felügyelet

Pénzcentrum
2007. július 25. 09:30

Megtöbbszöröződhet az építése ellenőrzések száma, amennyiben a jelenlegi tervek teljesülnek. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium ugyanis az építésfelügyelők létszámának jelentős növelését tervezi, a jelenleg 10 fős állandó állomány várhatóan a közeljövőben 42 főre bővül - írja a Világgazdaság.

A lépés jelentősége, hogy a jelenlegi létszám mellett a 2005-ben kiadott 85000 ezer építési engedély alapján megindult építkezések csupán 2,9 százalékát tudnák ellenőrizni a felügyelők, a szervezet tevékenységének eredményességéhez azonban legalább 50 százalékos ellenőrzési arányra lenne szükség.

Az építésfelügyeleti vizsgálatokon kell ugyanis napvilágra kerülnie az építési anyagok minőségével, és az engedélyek hiányával kapcsolatos szabálytalanságoknak. A statisztikák rávilágítottak, hogy az építkezések közel egyharmadánál nincs megfelelő műszaki vezető, 15 százalékuknál a kivitelezési terv hiányzott, az esetek felében pedig eltértek az engedélyektől.

A beépített anyagok minőségével is akadtak problémák, de nem volt ritka a szerkezeti hiba sem. Az építésfelügyelők feladata a bírság kiszabása is, a legsúlyosabb esetekben pedig leállíthatják a teljes építkezést.

A létszámbővítés várhatóan 210 millió forintba fog kerülni évente, a 32 főállású felügyelő alkalmazása fejenként 6,56 millió forint terheli majd meg a költségvetést.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19