12 °C Budapest

Retteghetnek az építési vállalkozók - behúzza a féket a felügyelet

Pénzcentrum
2007. július 25. 09:30

Megtöbbszöröződhet az építése ellenőrzések száma, amennyiben a jelenlegi tervek teljesülnek. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium ugyanis az építésfelügyelők létszámának jelentős növelését tervezi, a jelenleg 10 fős állandó állomány várhatóan a közeljövőben 42 főre bővül - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lépés jelentősége, hogy a jelenlegi létszám mellett a 2005-ben kiadott 85000 ezer építési engedély alapján megindult építkezések csupán 2,9 százalékát tudnák ellenőrizni a felügyelők, a szervezet tevékenységének eredményességéhez azonban legalább 50 százalékos ellenőrzési arányra lenne szükség.

Az építésfelügyeleti vizsgálatokon kell ugyanis napvilágra kerülnie az építési anyagok minőségével, és az engedélyek hiányával kapcsolatos szabálytalanságoknak. A statisztikák rávilágítottak, hogy az építkezések közel egyharmadánál nincs megfelelő műszaki vezető, 15 százalékuknál a kivitelezési terv hiányzott, az esetek felében pedig eltértek az engedélyektől.

A beépített anyagok minőségével is akadtak problémák, de nem volt ritka a szerkezeti hiba sem. Az építésfelügyelők feladata a bírság kiszabása is, a legsúlyosabb esetekben pedig leállíthatják a teljes építkezést.

A létszámbővítés várhatóan 210 millió forintba fog kerülni évente, a 32 főállású felügyelő alkalmazása fejenként 6,56 millió forint terheli majd meg a költségvetést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?