18 °C Budapest

Tízmillárdokat hozhat az enyhe tél

Pénzcentrum
2007. április 12. 08:30

A vártnál kicsit több gáz- és kevesebb távhőfogyasztó kap állami energiaár-támogatást. A százmilliárdos kompenzációs kasszából akár tízmilliárdok is megmaradhatnak az enyhe tél miatt - írja a Népszabadság.

A szociális minisztériumi összesítés szerint a leginkább rászorulók közül - ahol a család egy főre eső jövedelme nem éri el az 54 ezer forintot - 691 ezren kapnak gáz-, 126 ezren pedig távhőár-támogatást. A tárca a rendszer tavalyi bejelentésekor ebben a körben 720, illetve 180 ezerre becsülte az érintettek számát. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmű gázfogyasztók 96 százaléka kért és kap támogatást, míg a távhőnél ez az arány 70 százalék. Ebben a kategóriában a támogatás gigajoule-onként (GJ) 1180, a távhő esetében pedig 1680 forint.

A további jövedelmi szinteknél (mindig 13 865 forintonként kerülünk eggyel magasabb sávba, egészen a legfelső, 94 955 forintosig) a jelentkezők száma arányosan kisebb. A második sávba jelentkező 476 ezer gázfogyasztó jóval több, mint a tárca által korábban becsült 280 ezer háztartás, a harmadik kategóriába eső 354 ezer kevesebb a várt félmilliónál, a legmagasabb jövedelmű jogosultak 200 ezres száma pedig mintegy 50 ezerrel alacsonyabb a jósoltnál. A távhő esetében nagyobb volt a "találati arány". Az összesített adatok szerint a várt 1,6 millió gázfogyasztóból 1,7 millió lett, ezzel szemben 400 ezer távhőügyféllel kalkuláltak, de "csak" 350 ezren váltak ténylegesen jogosulttá. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a távhővel fűtött, jellemzően panellakásokban élők az eredetileg kalkuláltnál valamivel magasabb jövedelmet vallottak be az igényléseken. (Így mindkét energiafogyasztói rétegnek kicsivel több mint a fele kap ártámogatást.)

A nagyon enyhe tél miatt azonban az állam energiakompenzációs alapjában akár több tízmilliárd is megmaradhatott a tervezetthez képest.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18