7 °C Budapest

Tízmillárdokat hozhat az enyhe tél

Pénzcentrum
2007. április 12. 08:30

A vártnál kicsit több gáz- és kevesebb távhőfogyasztó kap állami energiaár-támogatást. A százmilliárdos kompenzációs kasszából akár tízmilliárdok is megmaradhatnak az enyhe tél miatt - írja a Népszabadság.

A szociális minisztériumi összesítés szerint a leginkább rászorulók közül - ahol a család egy főre eső jövedelme nem éri el az 54 ezer forintot - 691 ezren kapnak gáz-, 126 ezren pedig távhőár-támogatást. A tárca a rendszer tavalyi bejelentésekor ebben a körben 720, illetve 180 ezerre becsülte az érintettek számát. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmű gázfogyasztók 96 százaléka kért és kap támogatást, míg a távhőnél ez az arány 70 százalék. Ebben a kategóriában a támogatás gigajoule-onként (GJ) 1180, a távhő esetében pedig 1680 forint.

A további jövedelmi szinteknél (mindig 13 865 forintonként kerülünk eggyel magasabb sávba, egészen a legfelső, 94 955 forintosig) a jelentkezők száma arányosan kisebb. A második sávba jelentkező 476 ezer gázfogyasztó jóval több, mint a tárca által korábban becsült 280 ezer háztartás, a harmadik kategóriába eső 354 ezer kevesebb a várt félmilliónál, a legmagasabb jövedelmű jogosultak 200 ezres száma pedig mintegy 50 ezerrel alacsonyabb a jósoltnál. A távhő esetében nagyobb volt a "találati arány". Az összesített adatok szerint a várt 1,6 millió gázfogyasztóból 1,7 millió lett, ezzel szemben 400 ezer távhőügyféllel kalkuláltak, de "csak" 350 ezren váltak ténylegesen jogosulttá. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a távhővel fűtött, jellemzően panellakásokban élők az eredetileg kalkuláltnál valamivel magasabb jövedelmet vallottak be az igényléseken. (Így mindkét energiafogyasztói rétegnek kicsivel több mint a fele kap ártámogatást.)

A nagyon enyhe tél miatt azonban az állam energiakompenzációs alapjában akár több tízmilliárd is megmaradhatott a tervezetthez képest.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm