8 °C Budapest

Tízmillárdokat hozhat az enyhe tél

Pénzcentrum
2007. április 12. 08:30

A vártnál kicsit több gáz- és kevesebb távhőfogyasztó kap állami energiaár-támogatást. A százmilliárdos kompenzációs kasszából akár tízmilliárdok is megmaradhatnak az enyhe tél miatt - írja a Népszabadság.

A szociális minisztériumi összesítés szerint a leginkább rászorulók közül - ahol a család egy főre eső jövedelme nem éri el az 54 ezer forintot - 691 ezren kapnak gáz-, 126 ezren pedig távhőár-támogatást. A tárca a rendszer tavalyi bejelentésekor ebben a körben 720, illetve 180 ezerre becsülte az érintettek számát. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmű gázfogyasztók 96 százaléka kért és kap támogatást, míg a távhőnél ez az arány 70 százalék. Ebben a kategóriában a támogatás gigajoule-onként (GJ) 1180, a távhő esetében pedig 1680 forint.

A további jövedelmi szinteknél (mindig 13 865 forintonként kerülünk eggyel magasabb sávba, egészen a legfelső, 94 955 forintosig) a jelentkezők száma arányosan kisebb. A második sávba jelentkező 476 ezer gázfogyasztó jóval több, mint a tárca által korábban becsült 280 ezer háztartás, a harmadik kategóriába eső 354 ezer kevesebb a várt félmilliónál, a legmagasabb jövedelmű jogosultak 200 ezres száma pedig mintegy 50 ezerrel alacsonyabb a jósoltnál. A távhő esetében nagyobb volt a "találati arány". Az összesített adatok szerint a várt 1,6 millió gázfogyasztóból 1,7 millió lett, ezzel szemben 400 ezer távhőügyféllel kalkuláltak, de "csak" 350 ezren váltak ténylegesen jogosulttá. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a távhővel fűtött, jellemzően panellakásokban élők az eredetileg kalkuláltnál valamivel magasabb jövedelmet vallottak be az igényléseken. (Így mindkét energiafogyasztói rétegnek kicsivel több mint a fele kap ártámogatást.)

A nagyon enyhe tél miatt azonban az állam energiakompenzációs alapjában akár több tízmilliárd is megmaradhatott a tervezetthez képest.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?