11 °C Budapest

Távhődíjemelés - ahány ház annyi szokás

Pénzcentrum
2007. február 16. 11:00

A KSH közleménye szerint távfűtésért és a meleg vízért kifizetett összeg átlagosan 30 százalékkal emelkedett januárban, ugyanakkor jelentős eltérések tapasztalhatóak az egyedi adatok tekintetében - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A távhőtarifák megállapításának joga a helyi önkormányzatoké, így az árak a helyi gazdasági, politikai klímától függenek, esetleg befolyásolhatják azokat a hagyományok, és az ottani szakvélemények.

Az országos helyzet felmérése azonban nehézségekbe ütközik, mivel jelenleg nincs az összes érintett önkormányzat adatait tartalmazó összesítés. Az árazás 4 tétel függvénye: a távhőszolgáltatás alapdíja, a fűtési költségek tarifája, a meleg vízért esetlegesen külön felszámított alapdíj, illetve az elfogyasztott vízmennyiség ára.

A lap birtokába került nem hivatalos jelentés alapján a fűtés hődíja 55 szolgáltatónál átlagosan 79 százalékkal, a meleg vízé 66 százalékkal emelkedett, az alapdíjakat mindössze 5 százalékkal emelték. A kimutatás szerint a szolgáltatók többsége az év elejével elsősorban a hődíjat emelte, azonban az enyhe tél miatt kevés hő fogyott. Ugyanakkor szakértők szerint a hődíj csak átfutó tétel, azt általában a gázszolgáltató kapja meg, mivel a vizet általában gázzal fűtik fel.

Budapest a többi önkormányzattal ellentétes politikát választott: az egységes 37 százalékos emelés mellett döntött. Balog Róbert, a Főtáv szóvivője elmondta, a fővárosi önkormányzat által korábban meghatározott 48-52 százalékos árarányok fenntartása érdekében határoztak az egységes áremelés mellett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00