7 °C Budapest

Távhődíjemelés - ahány ház annyi szokás

Pénzcentrum
2007. február 16. 11:00

A KSH közleménye szerint távfűtésért és a meleg vízért kifizetett összeg átlagosan 30 százalékkal emelkedett januárban, ugyanakkor jelentős eltérések tapasztalhatóak az egyedi adatok tekintetében - írja a Népszabadság.

A távhőtarifák megállapításának joga a helyi önkormányzatoké, így az árak a helyi gazdasági, politikai klímától függenek, esetleg befolyásolhatják azokat a hagyományok, és az ottani szakvélemények.

Az országos helyzet felmérése azonban nehézségekbe ütközik, mivel jelenleg nincs az összes érintett önkormányzat adatait tartalmazó összesítés. Az árazás 4 tétel függvénye: a távhőszolgáltatás alapdíja, a fűtési költségek tarifája, a meleg vízért esetlegesen külön felszámított alapdíj, illetve az elfogyasztott vízmennyiség ára.

A lap birtokába került nem hivatalos jelentés alapján a fűtés hődíja 55 szolgáltatónál átlagosan 79 százalékkal, a meleg vízé 66 százalékkal emelkedett, az alapdíjakat mindössze 5 százalékkal emelték. A kimutatás szerint a szolgáltatók többsége az év elejével elsősorban a hődíjat emelte, azonban az enyhe tél miatt kevés hő fogyott. Ugyanakkor szakértők szerint a hődíj csak átfutó tétel, azt általában a gázszolgáltató kapja meg, mivel a vizet általában gázzal fűtik fel.

Budapest a többi önkormányzattal ellentétes politikát választott: az egységes 37 százalékos emelés mellett döntött. Balog Róbert, a Főtáv szóvivője elmondta, a fővárosi önkormányzat által korábban meghatározott 48-52 százalékos árarányok fenntartása érdekében határoztak az egységes áremelés mellett.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?