24 °C Budapest

Megdöbbentő furcsaságokra leltünk - ilyen a magyar albérletpiac

Pénzcentrum
2007. január 4. 12:00

Eljött a január és ezzel együtt a felsőoktatásban tanulók újabb albérlet keresési hulláma, amely bár meg sem közelíti a szeptemberi rohamot, mégis jelentős keresletet teremt a budapesti albérletek iránt. A következőkben annak nézünk utána, hogy milyen lehetőséggel rendelkeznek és főleg mennyiért azok, akiknek bizonyos okokból távozniuk kell vagy szeretnének a kollégiumból, vagy éppen egy szeptemberben rosszul megválasztott albérlet szorításából próbálnak szabadulni.

Az egyik népszerű albérlet kereső internetes portál ingatlankínálatát böngésztük végig, hogy megtudjuk milyen ajánlatokkal találkozhatunk a különböző fővárosi kerületekben. Kutatásunkat 2007. január 3-án végeztük, és körülbelül 300 ajánlatot vizsgáltunk meg, lássuk az eredményt!

Mintha a panel már nem is létezne

A vidéki ingatlanapróktól eltérő kép fogadja a lelkes albérletkeresőt, ha végigböngészi az online keresési oldalakat. A legtöbb itt megtalálható lakás, legalábbis, ami a budai és bel-pesti területeket érinti, a hirdetők elmondása szerint tégla. Ez arra enged következtetni, hogy a befektetési célból vásárlók, akik általában később kiadják a megvásárolt ingatlant, sokkal inkább a tégla építésű lakásokban látják a biztos kiadhatóság zálogát.

Panellakásra vonatkozó ajánlattal egyedül Újpest és az Örs vezér tér esetében találkoztunk, a bérleti díjak körülbelül 25 százalékkal alacsonyabbak, mint téglaépítésűek esetében. Így akinek a legfontosabb szempont az ár, annak könnyen lehet, hogy le kell mondani a főiskola, az egyetem vagy a munkahely közelségéről.

Rezsi, berendezés meg miegymás

Erős kapcsolatot lehet felfedezni a lakás alapterülete, ára, elhelyezkedése és a berendezés minősége között. A drága, nagy alapterületű lakásokat általában üresen próbálják meg kiadni, valószínűleg mert feltételezik, hogy az, aki hajlandó és ki is tudja fizetni a kért havi bérleti díjat, annak vagy van saját bútora, vagy nem szeretne idegen bútorok közt lakni.

Ezzel szemben a kifejezetten diákokat célzó albérletek általában gépesítettek s részben berendezettek, hogy a lehető legkevesebb terhet róják az újonnan beköltözőkre. De a tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a részben berendezett alatt a beköltözni kívánó a legtöbb esetben többet ért, mint az ingatlan kiadója.

Általában cirkó vagy egyéni konvektoros, vagy héra gázfűtéssel rendelkeznek az ingatlanok, nagyon kevés a távfűtéses lakás, és ezek előirányzott rezsiköltségei is magasabbak, általában 25 ezer forint felett vannak, kisebb méreteik ellenére is. Bár az itt elhangzott úgynevezett átlagos rezsi esetében nincsenek feltüntetve olyan fontos információk, mint hogy télen fűtésszezonban vagy nyáron kánikulában mért fenntartási költégek-e. Így valószínűleg a kedves hirdető a lehető legalacsonyabb értéket tünteti fel, amely általában 20 ezer forint (36 és 87 négyzetméter esetében is).

De a lényeg...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De a döntésben mégiscsak az elhelyezkedés és az ár játssza a legfontosabb szerepet. A következő táblázatban foglaltuk össze az általunk megvizsgált körülbelül 300 darabos mintába tartozó ingatlan négyzetméterenkénti árainak átlagát kerületekre lebontva, és azt hogy az egyes kerületekben körülbelül mekkora szórást mutatnak az árak, vagyis átlagosan mennyivel térnek el az átlagtól.

A budai és bel-pesti kerületek albérleteinek négyzetméterenkénti árának átlaga 1512 forint, vagyis egy átlagos tégla építésű lakásért alapterületének és ennek a szorzatát kell kifizetnünk havonta. Természetesen viszonylag nagy eltéréseket találhatunk az egyes kerületek tekintve.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az átlag a már korábban említett IV. kerületben a legalacsonyabb, ahol viszonylag sok panellakásra vonatkozó ajánlattal találkozatunk.  S azon sincs mit csodálkozni, hogy a bérleti árak a belváros szívében az V. kerületben a legmagasabbak, amely jól tükrözi, hogyitt sokkal inkább a külföldieket, mint a magyar diákokat várják.

Érdekes jelenség azonban, hogy a nagy alapterületű lakások esetében sokszor még az 1000 forint/négyzetméteres árat sem tudják érvényesíteni a tulajdonosok, míg a kisebb, jó elhelyezkedésű lakásoknál pedig akár 2500, 3000 forintot is elkérhetnek.

Így fordulhat elő az a jelenség, hogy egy viszonylag nagy alapterületű, több külön nyíló szobával rendelkező nagypolgári lakással jobban járhatunk, mint egy kisebb területű, 1 szobás garzonnal, mert a többlet rezsi költséget elviszi a több felé oszló alig valamivel magasabb bérleti díj, feltéve, hogy a lakást kereső le tud mondani az egyedül élés örömeiről.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24