13 °C Budapest

Újra felfutóban a Balaton

Pénzcentrum
2007. május 7. 10:00

Annak ellenére, hogy még mindig erős a túlkínálat a balatoni ingatlanpiacon, az ingatlanosok általában optimisták. Szerintük a megépült autópálya, illetve a beindult és tervezett fejlesztések eredményeként emelkedik majd a kereslet - olvasható a Napi Gazdaságban.

Sall Csaba, a badacsonyi székhelyű MidiTourist Iroda ügyvezetője szerint a tóparti ingatlanpiac már túljutott a mélyponton, folyamatosan nő az érdeklődők száma. Badacsonyba leginkább Budapestről és Szombathely környékéről érkeznek a vevők, de jönnek Nyíregyházáról és Kecskemétről is, főleg nyugdíj előtt álló, valamint kisgyermekes családok.

Sall Csaba szerint már csak azért is erősödik a vásárlói kedv, mivel a horvátországi ingatlanok jelentős mértékben drágultak, így azok sokak számára már nem elérhetőek. Vonzónak bizonyulhat, hogy már 15-20 millió forintért jó állapotú, többszobás házhoz, nyaralóhoz lehet jutni.

Badacsonyban elsősorban a tóra néző építési telkek iránt jelentkezik kereslet, a 2300 - 3200 négyzetméteres parcellák ára 6,5 - 14,5 millió forint közé tehető. A 30-40 éve épült házakhoz már 14-15 millió forintért hozzá lehet jutni, 18-25 millió forintért pedig a 3-4 éve épített házak is megszerezhetőek. A nagy értékű, 35-100 milliós ingatlanok iránt egyelőre alig van kereslet.

Pach Gábor, az Ingatlanbank zamárdi irodájának tulajdonosa szerint a tó presztízse lassan visszaáll. Zamárdiban már tavaly felerősödött a kereslet, főleg a beépíthető területek, illetve az új építésű társasházi lakások iránt. Az 580-780 négyzetméteres ingatlanokhoz 10-20 millió forintért lehet hozzájutni. A legtöbb vásárló Budapestről és környékéről, illetve Miskolcról és vidékéről érkezik.

Zamárdiban nagy az érdeklődés az újonnan épített társasházi lakások iránt is, azonban a használt ingatlanok iránt egyre kisebb a kereslet. A 30-40 éve épült házakhoz 12-16 millió forinthoz, az ugyanekkor épült, 80-120 négyzetméteres épületekhez 19-28 millió forint közötti áron lehetséges hozzájutni. Az 1980-as, illetve az elmúlt 5 évben épített házakat 22-30, illetve 38-70 millió forintért kínálják. A hetvenes, nyolcvanas években épült társasüdülőknek sincs forgalmuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kozma László, a keszthelyi Capital '99 Kft. vezetője szerint a sármelléki repülőtérnek köszönhetően már most érezhetően megnőtt az érdeklődés, eddig elsősorban Németországból, Írországból, Hollandiából érkeztek főképp nyugdíjasok. Keszthely és Hévíz árai többnyire hasonlóak, a kisebb településeken azonban ezeknél akár 10 százalékkal alacsonyabb értékekkel is lehet találkozni.

Keszthelyen a 20-30 éve épült kisebb nyaralók 5-7 millióért kaphatóak, de nagy a kínálat a 18-20 millió forint értékű, harminc éve épült sátortetős családi házakból is. Emellett sok az eladó régi, vagy néhány éve épült, 25-45 millió forintos ház is. A használt társasházi lakások 160-180 ezer, az újak 230-260 ezer forintos négyzetméteráron kaphatóak.

Hévízen a nagyméretű házak tulajdonjoga 30-50 millióért, a használt társasházi lakásoké 180-220 ezer forint négyzetméteráron cserélhet gazdát. Az új építésű társasházi lakások esetében ez az ár 280-350 ezer forint, a lakóparki lakások esetében pedig 330 ezer forint négyzetméterenként.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem