5 °C Budapest

Tovább drágul a horvát tengerpart

Pénzcentrum
2007. március 2. 11:00

Az idei nyár valószínűleg drágulást hoz a horvát tengerpartra utazóknak. Azt, hogy mennyivel kerül majd többe a dalmáciai nyaralás még nehéz előre megjósolni - írja a Magyar Hírlap.

Ha valaki a nyaralását tervezgetve szétnézett a kínálatok között, észrevehette, hogy a tavalyihoz képest drágultak a szállásdíjak. Az utazási irodai szakemberek azt mondják, hogy az áremelkedés mértékét jelentősen befolyásolja majd a kereslet. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy akinek nincs többéves szállásadói, baráti kapcsolata, és foglalás nélkül indul a horvát tengerpartra, nagy valószínűséggel többet fog fizetni, mint 2006-ban.

A horvát piacot jól ismerők azt állítják, biztosan nem kell húszszázalékos áremelkedésre számítani, noha a kuna annyival erősödött a forinthoz képest.

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. a 2006. évi főszezon elején kutatás keretében hasonlította össze a Balaton és a legnépszerűbb európai tengerpartok, illetve a Balaton versenytársainak számító legfontosabb tavak turisztikai szolgáltatási átlagárait. A tanulmány megállapításai szerint elmondható, hogy a Balaton továbbra is olcsóbb versenytársainál, csupán a bulgáriai és a törökországi árak hasonlók a hazaiakhoz.

A vizsgált országok közül az elmúlt évekhez hasonlóan Franciaország a legdrágább, elsősorban a szálláshelyek terén, Olaszország a második a rangsorban: az ottani árak átlagosan két és félszer magasabbak a balatoniaknál. A Wörthi-tó és a Garda-tó szintén a drágább üdülési célpontok közé tartozik, a középmezőnyt Portugália, Görögország, Spanyolország és Szlovénia alkotja. Kiutazó forgalmunk szempontjából legnagyobb vetélytársunk, Horvátország európai viszonylatban szintén átlagosnak mondható az árakat illetően, a Balatonhoz képest azonban ott továbbra is másfélszer magasabbak az árak.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?