7 °C Budapest

A várakozásokkal ellentétben szárnyal a piac - most kell ingatlant venni?

Pénzcentrum
2007. május 3. 12:00

A Bolgár Statisztikai Hivatal által készített jelentés szerint az ország 2007. január elsejei uniós csatlakozása óta 9,3 százalékkal emelkedett az átlagos ingatlanár. A legjelentősebb mértékű növekedés a Fekete-tenger partvidékén volt tapasztalható, ahol az árak 16 százalékkal szárnyaltak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez rácáfolt az elemzők várakozásaira, akik úgy vélték, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás nem lesz hatással a bolgár ingatlanpiacra, sőt annak növekedése lassulni fog.


Az egyik piacvezető ingatlanközvetítő cég menedzsere szerint a piaci még soha nem zárt olyan erős évet, mint a 2006-os, így az idei évi növekedés meglepő ugyan, de véleménye szerint ez az ütem hosszú távon nem tartható.


Strahil Ivanov várakozásaink némileg ellentmond, hogy a bolgár piacot jellemző ingatlanárak még mindig messze elmaradnak az európai átlagártól, sőt sok esetben még a balkáni országokban jellemző árszínvonaltól is.


A csatlakozás után megjelentek az eddig is aktív angol és orosz befektetőkőn kívül a olasz és a spanyol lakásvásárlók, akik között már nagyon gyakori, hogy tisztán befektetési céllal keresnek ingatlant.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A következő táblázatban a Szófiában és a Várnában jellemző árváltozást és átlagárakat foglaltuk össze.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06