-2 °C Budapest

Olcsó hitel BAR-listásoknak is - ki itt belépsz...

Pénzcentrum
2007. április 26. 05:40

Mézesmadzag vagy aranyfonál: mitől válnak becsapottá a vevői klubok tagjai? Napjaink szinte természetes kellékévé váltak azok a hirdetések és szórólapok, amelyek kedvező feltételek mellett, szinte hihetetlenül alacsony törlesztőrészletekkel ajánlanak kölcsönt bárkinek, akár BAR listásoknak is. A fogyasztóban ekkor jogosan merül fel a kérdés: vajon mivel tudnak többet nyújtani ezek a vállalkozások, mint a kereskedelmi bankok, akik az adóslistán szereplőknek nem vagy csak kedvezőtlenebb feltételekkel nyújtanak hitelt.


A szórólapokon álló ajánlatok mögött alapvetően vagy egy hitelközvetítési tevékenységet végző pénzügyi vállalkozás, vagy egy fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó cég áll. A következőkben utóbbi megoldással foglalkozunk tüzetesebben, hiszen ez az, amely minden olyan ügyfél számára megoldást jelenthetne, akit a bankok hitelképtelennek ítélnek.


A hangsúly azonban a feltételes módon van, mert a fogyasztói csoportokban való részvétel alapos megfontolás tárgyát kell, hogy képezze, mert a másnevén vevői klub néven ismert konstrukció alapvetően hosszú távú megtakarítási módozatként értelmezhető. A konstrukcióval kapcsolatos legtöbb félreértés és későbbi igencsak fájdalmas panasz az alapelvek nem ismeretéből vagy meg nem értéséből származik.


Fogyasztói csoport: átverés vagy megoldás


A fogyasztói csoportokat hazánkban elsőként a 90-es évek elején kezdték alkalmazni, de a konstrukció már jóval korábban is létezett. A konstrukció alkalmazásának általánossá válását a rendszerváltás után a hitelhez jutás nehézsége, és a hitelfelvevőre óriási terhet rovó, gyakran 30 százalék felett alakuló hitelkamatok indokolták.


Ebben az időszakban főként autóvásárlási céllal jöttek létre fogyasztói csoportok, a későbbiekben azonban előtérbe kerültek az egyéb ingóságok és főként az ingatlan, melynek megvásárlása manapság is jellemző célja a vásárlói kluboknak.


Hitel, pénzügyi szolgáltatás és vásárlói klub: ebből lesz a kalamajka


A vásárlói klub egy olyan önkéntes csoportosulás, melynek tagjai kötelezettséget vállalnak arra, hogy az általuk megszerezni kívánt tárgy értékének adott hónapra vetített részletét az előre megállapított futamidő alatt folyamatos befizetik a csoport számlájára.


A befizetések fejében a tagok részt vesznek a meghatározott időnként megtartott közgyűlésen, ahol kisorsolásra kerül az a csoporttag, aki vásárlási jogosultságot szerez, vagyis hozzájut ahhoz az ingóhoz vagy ingatlanhoz, melyet meg akart vásárolni.


A csoportok azonban általában nem egy baráti körből kerülnek ki (bár ez az első fogyasztói csoportok esetében mindenképpen így kellett legyen), azokat erre a célra létrejött társaságok szervezik, akik az általuk elvégzett tevékenység fejében egy egyszeri regisztrációs-, és a havi törlesztőrészlet egy részét kitevő, a működési költségeiket fedezésére szolgáló díjat kérnek.


Eddig minden szép: hol itt a probléma?


A fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó társaság természetesen nem végez sem hitelezési, sem hitelközvetítési tevékenységet, ezért nem tartozik sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, sem egyéb kormányzati ellenőrzési szerv felügyelete alá. Ennélfogva nem is használhatná a hitel kifejezést, a korábbiakban azonban a hirdetésekben volt erre példa bőven.


A cégek gyakorta keltették azt a látszatot, hogy az általuk ajánlott konstrukció egy hitelszerződés, így a hitel teljes összege a szerződés megkötése után folyósításra kerül, kihasználva ezzel azokat az elkeseredett fogyasztókat, akik olvasás nélkül aláírták a szerződést abban a reményben, hogy most forráshoz juthatnak, de csalódniuk kellett.


A cégek ugyanis "elfelejtették" őket arról tájékoztatni, hogy a vevői klubok esetében a szerencse is szerepet játszik abban, hogy ki milyen hamar jut hozzá az ajánlott forráshoz, hiszen mint azt már a korábbiakban is említettük, a vásárlási jogosultságot sorsolás útján szerzik meg a csoport tagjai, így előfordulhat, hogy valaki csak az általában 15 éves futamidő legvégén jut hozzá az ígért összeghez.


Ezt úgy próbálják kivédeni, hogy a másik rendelkezésre álló lehetőséget választják és az előtörlesztést vállalónak ajánlják fel a vásárlási lehetőséget, vagyis annak, aki vállalja, hogy rövidebb futamidő alatt, magasabb költségek mellett teljesíti a fizetést.


S ha valaki időközben rájönne, hogy ez nem az, amit ígértek, vagy amit szeretett volna, visszakaphatja pénzének egy részét (kivéve az előre befizetett regisztrációs díjat, amely általában a végösszeg 3-5 százaléka), de csak a futamidő végén, vagyis körülbelül 10-15 év múlva.


 

Mit szólnak mindehhez az illetékesek?

Mit szólnak mindehhez a felügyeleti szervek?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19