14 °C Budapest

Olcsó hitel BAR-listásoknak is - ki itt belépsz...

Pénzcentrum
2007. április 26. 05:40

Mézesmadzag vagy aranyfonál: mitől válnak becsapottá a vevői klubok tagjai? Napjaink szinte természetes kellékévé váltak azok a hirdetések és szórólapok, amelyek kedvező feltételek mellett, szinte hihetetlenül alacsony törlesztőrészletekkel ajánlanak kölcsönt bárkinek, akár BAR listásoknak is. A fogyasztóban ekkor jogosan merül fel a kérdés: vajon mivel tudnak többet nyújtani ezek a vállalkozások, mint a kereskedelmi bankok, akik az adóslistán szereplőknek nem vagy csak kedvezőtlenebb feltételekkel nyújtanak hitelt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szórólapokon álló ajánlatok mögött alapvetően vagy egy hitelközvetítési tevékenységet végző pénzügyi vállalkozás, vagy egy fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó cég áll. A következőkben utóbbi megoldással foglalkozunk tüzetesebben, hiszen ez az, amely minden olyan ügyfél számára megoldást jelenthetne, akit a bankok hitelképtelennek ítélnek.


A hangsúly azonban a feltételes módon van, mert a fogyasztói csoportokban való részvétel alapos megfontolás tárgyát kell, hogy képezze, mert a másnevén vevői klub néven ismert konstrukció alapvetően hosszú távú megtakarítási módozatként értelmezhető. A konstrukcióval kapcsolatos legtöbb félreértés és későbbi igencsak fájdalmas panasz az alapelvek nem ismeretéből vagy meg nem értéséből származik.


Fogyasztói csoport: átverés vagy megoldás


A fogyasztói csoportokat hazánkban elsőként a 90-es évek elején kezdték alkalmazni, de a konstrukció már jóval korábban is létezett. A konstrukció alkalmazásának általánossá válását a rendszerváltás után a hitelhez jutás nehézsége, és a hitelfelvevőre óriási terhet rovó, gyakran 30 százalék felett alakuló hitelkamatok indokolták.


Ebben az időszakban főként autóvásárlási céllal jöttek létre fogyasztói csoportok, a későbbiekben azonban előtérbe kerültek az egyéb ingóságok és főként az ingatlan, melynek megvásárlása manapság is jellemző célja a vásárlói kluboknak.


Hitel, pénzügyi szolgáltatás és vásárlói klub: ebből lesz a kalamajka


A vásárlói klub egy olyan önkéntes csoportosulás, melynek tagjai kötelezettséget vállalnak arra, hogy az általuk megszerezni kívánt tárgy értékének adott hónapra vetített részletét az előre megállapított futamidő alatt folyamatos befizetik a csoport számlájára.


A befizetések fejében a tagok részt vesznek a meghatározott időnként megtartott közgyűlésen, ahol kisorsolásra kerül az a csoporttag, aki vásárlási jogosultságot szerez, vagyis hozzájut ahhoz az ingóhoz vagy ingatlanhoz, melyet meg akart vásárolni.


A csoportok azonban általában nem egy baráti körből kerülnek ki (bár ez az első fogyasztói csoportok esetében mindenképpen így kellett legyen), azokat erre a célra létrejött társaságok szervezik, akik az általuk elvégzett tevékenység fejében egy egyszeri regisztrációs-, és a havi törlesztőrészlet egy részét kitevő, a működési költségeiket fedezésére szolgáló díjat kérnek.


Eddig minden szép: hol itt a probléma?

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


A fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó társaság természetesen nem végez sem hitelezési, sem hitelközvetítési tevékenységet, ezért nem tartozik sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, sem egyéb kormányzati ellenőrzési szerv felügyelete alá. Ennélfogva nem is használhatná a hitel kifejezést, a korábbiakban azonban a hirdetésekben volt erre példa bőven.


A cégek gyakorta keltették azt a látszatot, hogy az általuk ajánlott konstrukció egy hitelszerződés, így a hitel teljes összege a szerződés megkötése után folyósításra kerül, kihasználva ezzel azokat az elkeseredett fogyasztókat, akik olvasás nélkül aláírták a szerződést abban a reményben, hogy most forráshoz juthatnak, de csalódniuk kellett.


A cégek ugyanis "elfelejtették" őket arról tájékoztatni, hogy a vevői klubok esetében a szerencse is szerepet játszik abban, hogy ki milyen hamar jut hozzá az ajánlott forráshoz, hiszen mint azt már a korábbiakban is említettük, a vásárlási jogosultságot sorsolás útján szerzik meg a csoport tagjai, így előfordulhat, hogy valaki csak az általában 15 éves futamidő legvégén jut hozzá az ígért összeghez.


Ezt úgy próbálják kivédeni, hogy a másik rendelkezésre álló lehetőséget választják és az előtörlesztést vállalónak ajánlják fel a vásárlási lehetőséget, vagyis annak, aki vállalja, hogy rövidebb futamidő alatt, magasabb költségek mellett teljesíti a fizetést.


S ha valaki időközben rájönne, hogy ez nem az, amit ígértek, vagy amit szeretett volna, visszakaphatja pénzének egy részét (kivéve az előre befizetett regisztrációs díjat, amely általában a végösszeg 3-5 százaléka), de csak a futamidő végén, vagyis körülbelül 10-15 év múlva.


 

Mit szólnak mindehhez az illetékesek?

Mit szólnak mindehhez a felügyeleti szervek?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00