Most már csak a drágább építkezés érdekli az adóhatóságot

Pénzcentrum
2007. április 26. 09:30

Az építkezésekre vonatkozó APEH-bejelentési kötelezettség összeghatára 30 millió forintra emelkedett. Az építkezés megkezdése előtt legalább 15 nappal (a határidő a módosítás előtt 8 nap volt) kell adatot szolgáltatni az adóhivatalnak, valamint az elsőfokú építésügyi hatóságnak - írja a Világgazdaság.

Az adatszolgáltatás célja volt, hogy az építőipari kivitelezésről, annak résztvevőiről az érdekelt hatóságok megfelelő adatokhoz jussanak, illetve, hogy az építőipari kivitelezés csak akkor kezdődhessen meg, ha ennek a szakmai garanciái is megvannak.

Akik ezt elmulasztják, illetve hamis információkat közölnek, 100, illetve 200 ezer forintos bírsággal is fenyegetheti a jogszabály, attól függően, hogy magánszemély, vagy vállalkozás az építtető. Azonnal megtilthatja a munkák folytatását a hatóság azoknál a beruházásoknál, ahol elmulasztják a bejelentési kötelezettséget.

Már a jogszabály eredeti megalkotásakor is vita folyt az értékhatár körül. A tárca szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy túlságosan alacsony a 10 millió forintos limit. Ezen kívül a szűkítést az is indokolta, hogy az ellenőrzésre hivatott szervek az APEH-en kívül nem kaptak létszám-erősítést, sőt az építés-felügyeleti hatóság létszáma az elmúlt két év során tovább csökkent.

A szaktárca szakértőinek érvelése szerint az értékhatár felemelése azt is szolgálja, hogy csak a "valóban értékes" beruházások kerüljenek megfelelő ellenőrzés alá.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm