22 °C Budapest

Most már csak a drágább építkezés érdekli az adóhatóságot

Pénzcentrum
2007. április 26. 09:30

Az építkezésekre vonatkozó APEH-bejelentési kötelezettség összeghatára 30 millió forintra emelkedett. Az építkezés megkezdése előtt legalább 15 nappal (a határidő a módosítás előtt 8 nap volt) kell adatot szolgáltatni az adóhivatalnak, valamint az elsőfokú építésügyi hatóságnak - írja a Világgazdaság.

Az adatszolgáltatás célja volt, hogy az építőipari kivitelezésről, annak résztvevőiről az érdekelt hatóságok megfelelő adatokhoz jussanak, illetve, hogy az építőipari kivitelezés csak akkor kezdődhessen meg, ha ennek a szakmai garanciái is megvannak.

Akik ezt elmulasztják, illetve hamis információkat közölnek, 100, illetve 200 ezer forintos bírsággal is fenyegetheti a jogszabály, attól függően, hogy magánszemély, vagy vállalkozás az építtető. Azonnal megtilthatja a munkák folytatását a hatóság azoknál a beruházásoknál, ahol elmulasztják a bejelentési kötelezettséget.

Már a jogszabály eredeti megalkotásakor is vita folyt az értékhatár körül. A tárca szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy túlságosan alacsony a 10 millió forintos limit. Ezen kívül a szűkítést az is indokolta, hogy az ellenőrzésre hivatott szervek az APEH-en kívül nem kaptak létszám-erősítést, sőt az építés-felügyeleti hatóság létszáma az elmúlt két év során tovább csökkent.

A szaktárca szakértőinek érvelése szerint az értékhatár felemelése azt is szolgálja, hogy csak a "valóban értékes" beruházások kerüljenek megfelelő ellenőrzés alá.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?