17 °C Budapest

Most már csak a drágább építkezés érdekli az adóhatóságot

Pénzcentrum
2007. április 26. 09:30

Az építkezésekre vonatkozó APEH-bejelentési kötelezettség összeghatára 30 millió forintra emelkedett. Az építkezés megkezdése előtt legalább 15 nappal (a határidő a módosítás előtt 8 nap volt) kell adatot szolgáltatni az adóhivatalnak, valamint az elsőfokú építésügyi hatóságnak - írja a Világgazdaság.

Az adatszolgáltatás célja volt, hogy az építőipari kivitelezésről, annak résztvevőiről az érdekelt hatóságok megfelelő adatokhoz jussanak, illetve, hogy az építőipari kivitelezés csak akkor kezdődhessen meg, ha ennek a szakmai garanciái is megvannak.

Akik ezt elmulasztják, illetve hamis információkat közölnek, 100, illetve 200 ezer forintos bírsággal is fenyegetheti a jogszabály, attól függően, hogy magánszemély, vagy vállalkozás az építtető. Azonnal megtilthatja a munkák folytatását a hatóság azoknál a beruházásoknál, ahol elmulasztják a bejelentési kötelezettséget.

Már a jogszabály eredeti megalkotásakor is vita folyt az értékhatár körül. A tárca szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy túlságosan alacsony a 10 millió forintos limit. Ezen kívül a szűkítést az is indokolta, hogy az ellenőrzésre hivatott szervek az APEH-en kívül nem kaptak létszám-erősítést, sőt az építés-felügyeleti hatóság létszáma az elmúlt két év során tovább csökkent.

A szaktárca szakértőinek érvelése szerint az értékhatár felemelése azt is szolgálja, hogy csak a "valóban értékes" beruházások kerüljenek megfelelő ellenőrzés alá.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?