6 °C Budapest

Egyre többet késnek a lakásprojektek átadásai Budapesten

Pénzcentrum
2007. április 10. 10:00

Egyre többet csúszik a budapesti újlakásprojektek átadása - derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis (www.bprdb.hu) legújabb elemzéséből. Az elemzés, melyben az elmúlt évek 4 lakásosnál nagyobb, fővárosi projektjei szerepelnek, az egyes projektek meghirdetett illetve ténylege átadási ideje közötti időkülönbségeket vizsgálta.Az adatok azt mutatják, hogy míg 2005-ben 252 projektből 17 (7%), 2006-ban 190-ből 57 (30%), addig 2007-ben már 85-ből 30 (35%) átadása késett. Az átadások az egyes vizsgált években átlagosan 1,13, 0,67, majd 0,85 negyedévet csúsztak.

A legtöbb átadás a XIII. kerületben késik, itt 2005-2007 között 27 projektet nem tudtak időben befejezni, utána a XIV. kerület következik 15 projekttel, majd II. kerület 11-gyel. Az át nem adott lakások számát tekintve is a XIII. kerület vezeti a rangsort (2828), utána a IX. kerület következik (861), majd a XIV. (797). A területi megoszlás szempontjából természetesnek látszik, hogy ott van a legtöbb csúszás, ahol a legtöbb az építkezés.

Míg a budai kerületekben a kisebb lakásszámú projektek kevesebb lakás átadásának késését eredményezik, addig Pesten jóval több a soklakásos projekt, így sokkal több a késve átadott lakás is. Jó példa erre a II. kerület, mely dobogós helyet ért el a 11 csúszó projektjével, az emiatt később átadott lakások száma viszont csak 185.

Az átadások csúszása egyrészt összefügg a lakáspiaci kereslet fokozatos csökkenésével. Ennek eredményeként elmondható, hogy a lakások értékesítése - főleg a nagy lakásszámú, olcsóbb külvárosi lakásszegmensben - egyre több időt vesz igénybe, mely sokszor késlelteti a projekt kivitelezését is.
Egy-egy projekt esetében csúszást okozhat a fejlesztésre vonatkozó hivatalos engedélyek beszerzése is. Gyakran előfordul, hogy kertvárosi lakókörnyezetben a szomszéd telektulajdonosok nem veszik jó néven egy új lakóépület megjelenését, és annak engedélyezési folyamatát lassítják, vagy akár meg is hiúsítják. A projekt átadásának eltolódását okozhatja továbbá a fejlesztő és a kivitelező, illetve alvállalkozói közötti - az építőipari dekonjunktúra miatt egyre gyakoribb - elszámolási vagy jogi vita.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem