31 °C Budapest

Bioépítkezés? - megtérül, ha megbírod fizetni...

Pénzcentrum
2006. október 25. 10:15

Kilencedik alkalommal rendezik meg Szegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban az Újszegedi bioépítészeti napokat. A november 7-ig tartó rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségre ártalmas építőanyagok túlságosa elterjedt használatára, holott a szervezők szerint a környezettudatos építkezés csupán 10-20 százalékkal kerülne többe.

Kilencedik alkalommal rendezik meg Szegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban az Újszegedi bioépítészeti napokat. A november 7-ig tartó rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségre ártalmas építőanyagok túlságosa elterjedt használatára, holott a szervezők szerint a környezettudatos építkezés csupán 10-20 százalékkal kerülne többe - írja a Magyar Nemzet.

A bioépítészet célja, hogy a épület a környezetével harmonizáljon, természetes anyagokból készüljön és a megújuló energiaforrásokat használjon, a legfőbb alapelveinek a káros anyag felhasználást mellőzését, és az energiatakarékosságot tekinthetjük.

A rendezvény szervezői szerint sajnos a mai építészetben divatos anyagok és eljárások a legkevésbé sem kedveznek a benne élőknek. A tükröződő felületű ablakok mögött az átlátszó irodaházakban nappal is világítani kell, a mesterséges fény pedig rossz közérzetet, ingerültséget és fejfájást okoz. Az árnyékolókat is elhagyják sok esetben, hogy a költségeket csökkentsék, ami később nyáron klímaberendezések télen pedig az eredetinél nagyobb fűtés használatát eredményezi.

Megdöbbentő a tény, egy 2004-ben végzett felmérés szerint, az ország ingatlanjainak csupán 10 százaléka közelíti meg a hőszigetelés mai magyar normáit, így a teljes hazai energiafogyasztásból az épületek többet használnak fel, mint az ipar vagy a közlekedés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Míg régi szürke palatetők bontáskor a belőlük kiszakadó azbeszt szálak okoznak sok gondot, amelyek károsítják a tüdőt és rákot okozhatnak. Addig az ipari hulladékkal épített ingatlanoknál a felszabaduló radonnal, a faházaknál pedig a rovarok elleni védekezéshez használt cián keseríti meg a tulajdonosok életét. Emellett az olcsó, jól záródó műanyag ablakokhoz még hozzá nem idomult szellőztetési kultúra is sok esetben vezet penészedéshez, párásodáshoz.

Darabos Balázs szerint bár a természetbarát anyagok használata csupán 10-20 százalékkal emeli meg költségeinket, ha igazi bioházat szeretnénk kókuszrost vagy cellulózszigeteléssel, hőszivattyús fűtéssel vagy napkollektorral és narancsolajos festéssel, azért akár az eredi ár másfélszeresét is ki kell fizetnünk.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem