7 °C Budapest

Bioépítkezés? - megtérül, ha megbírod fizetni...

Pénzcentrum
2006. október 25. 10:15

Kilencedik alkalommal rendezik meg Szegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban az Újszegedi bioépítészeti napokat. A november 7-ig tartó rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségre ártalmas építőanyagok túlságosa elterjedt használatára, holott a szervezők szerint a környezettudatos építkezés csupán 10-20 százalékkal kerülne többe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kilencedik alkalommal rendezik meg Szegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban az Újszegedi bioépítészeti napokat. A november 7-ig tartó rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségre ártalmas építőanyagok túlságosa elterjedt használatára, holott a szervezők szerint a környezettudatos építkezés csupán 10-20 százalékkal kerülne többe - írja a Magyar Nemzet.

A bioépítészet célja, hogy a épület a környezetével harmonizáljon, természetes anyagokból készüljön és a megújuló energiaforrásokat használjon, a legfőbb alapelveinek a káros anyag felhasználást mellőzését, és az energiatakarékosságot tekinthetjük.

A rendezvény szervezői szerint sajnos a mai építészetben divatos anyagok és eljárások a legkevésbé sem kedveznek a benne élőknek. A tükröződő felületű ablakok mögött az átlátszó irodaházakban nappal is világítani kell, a mesterséges fény pedig rossz közérzetet, ingerültséget és fejfájást okoz. Az árnyékolókat is elhagyják sok esetben, hogy a költségeket csökkentsék, ami később nyáron klímaberendezések télen pedig az eredetinél nagyobb fűtés használatát eredményezi.

Megdöbbentő a tény, egy 2004-ben végzett felmérés szerint, az ország ingatlanjainak csupán 10 százaléka közelíti meg a hőszigetelés mai magyar normáit, így a teljes hazai energiafogyasztásból az épületek többet használnak fel, mint az ipar vagy a közlekedés.

Míg régi szürke palatetők bontáskor a belőlük kiszakadó azbeszt szálak okoznak sok gondot, amelyek károsítják a tüdőt és rákot okozhatnak. Addig az ipari hulladékkal épített ingatlanoknál a felszabaduló radonnal, a faházaknál pedig a rovarok elleni védekezéshez használt cián keseríti meg a tulajdonosok életét. Emellett az olcsó, jól záródó műanyag ablakokhoz még hozzá nem idomult szellőztetési kultúra is sok esetben vezet penészedéshez, párásodáshoz.

Darabos Balázs szerint bár a természetbarát anyagok használata csupán 10-20 százalékkal emeli meg költségeinket, ha igazi bioházat szeretnénk kókuszrost vagy cellulózszigeteléssel, hőszivattyús fűtéssel vagy napkollektorral és narancsolajos festéssel, azért akár az eredi ár másfélszeresét is ki kell fizetnünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18