20 °C Budapest

Bioépítkezés? - megtérül, ha megbírod fizetni...

Pénzcentrum
2006. október 25. 10:15

Kilencedik alkalommal rendezik meg Szegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban az Újszegedi bioépítészeti napokat. A november 7-ig tartó rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségre ártalmas építőanyagok túlságosa elterjedt használatára, holott a szervezők szerint a környezettudatos építkezés csupán 10-20 százalékkal kerülne többe.

Kilencedik alkalommal rendezik meg Szegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban az Újszegedi bioépítészeti napokat. A november 7-ig tartó rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségre ártalmas építőanyagok túlságosa elterjedt használatára, holott a szervezők szerint a környezettudatos építkezés csupán 10-20 százalékkal kerülne többe - írja a Magyar Nemzet.

A bioépítészet célja, hogy a épület a környezetével harmonizáljon, természetes anyagokból készüljön és a megújuló energiaforrásokat használjon, a legfőbb alapelveinek a káros anyag felhasználást mellőzését, és az energiatakarékosságot tekinthetjük.

A rendezvény szervezői szerint sajnos a mai építészetben divatos anyagok és eljárások a legkevésbé sem kedveznek a benne élőknek. A tükröződő felületű ablakok mögött az átlátszó irodaházakban nappal is világítani kell, a mesterséges fény pedig rossz közérzetet, ingerültséget és fejfájást okoz. Az árnyékolókat is elhagyják sok esetben, hogy a költségeket csökkentsék, ami később nyáron klímaberendezések télen pedig az eredetinél nagyobb fűtés használatát eredményezi.

Megdöbbentő a tény, egy 2004-ben végzett felmérés szerint, az ország ingatlanjainak csupán 10 százaléka közelíti meg a hőszigetelés mai magyar normáit, így a teljes hazai energiafogyasztásból az épületek többet használnak fel, mint az ipar vagy a közlekedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Míg régi szürke palatetők bontáskor a belőlük kiszakadó azbeszt szálak okoznak sok gondot, amelyek károsítják a tüdőt és rákot okozhatnak. Addig az ipari hulladékkal épített ingatlanoknál a felszabaduló radonnal, a faházaknál pedig a rovarok elleni védekezéshez használt cián keseríti meg a tulajdonosok életét. Emellett az olcsó, jól záródó műanyag ablakokhoz még hozzá nem idomult szellőztetési kultúra is sok esetben vezet penészedéshez, párásodáshoz.

Darabos Balázs szerint bár a természetbarát anyagok használata csupán 10-20 százalékkal emeli meg költségeinket, ha igazi bioházat szeretnénk kókuszrost vagy cellulózszigeteléssel, hőszivattyús fűtéssel vagy napkollektorral és narancsolajos festéssel, azért akár az eredi ár másfélszeresét is ki kell fizetnünk.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?