3 °C Budapest

Mire vágyunk leginkább otthonunkban?

Pénzcentrum
2007. február 13. 14:00

Hogy hazánkban mi vezeti a trendet a technológiai termékek esetében, arról egyelőre még nincs eredmény, Amerikában viszont a Nemzetközi Építészeti Kiállításon kiderült, hogy mi a 10 "legtrendibb" dolog a lakásépítés-lakásfelszerelés terén.

1. Házimozi, vagy médiaszoba
Házimozi alatt nem a klasszikus értelemben vett felszerelést értik csupán, hanem egy külön szobát, amely kizárólag az otthoni filmnézést teszi élménnyé. A médiaszoba pedig a lakás életterébe beépül, egyfajta többfunkciós szobaként értelmezhető, ahol a tulajdonos tévét nézhet, könyvet olvashat, vagy játszhat. A komplett házimozi ára a komponensektől függ, 15 ezer (2,9 millió forint) dollártól kezdve elérheti akár a 150 ezer dollárt is.

2. Egészségügyi termékek

A társadalom öregedésével egyre nagyobb kereslet mutatkozik az egészségügyi termékek iránt. A figyelő rendszerek, a biometrikus ellenőrző pontok biztonságot adhatnak az idősebbeknek, vagy a lábadozóknak.

3. Media Center Edition számítógépek

Ezek az audiovizuális gépek a lakás különböző eszközeinek irányításában vesznek részt. Segíthetnek a sorround-hangzás kialakításában, az internetes rádióadások elérésében, vagy például a TV-adások egyszerű felvételében. A legjobb ilyen termék 5 500 dollárt (1 millió Ft) kóstál.

4. HD televíziók
Egyre fontosabbá válik a kiváló képminőség biztosítása, a legújabb technológiák (LCD, DLP, LCoS) alapján kialakított készülékek árai széles skálán mozognak.

5. Világítás automatizálása
Manapság a lakások automatizált világítási rendszerekkel szerelhetőek fel, s nem csupán bármely szobából irányíthatjuk a rendszert, hanem otthonunkról kívül is. A rendszerbe beépíthetőek bizonyos automatizmusok is, így például, ha elindítunk egy DVD-t, elhúzza a függönyöket. Az egyik, amerikai piacon elérhető rendszer ára 54 ezer dollár (10,5 millió Ft).

6. Biztonsági rendszerek

Ezek a rendszerek akkor is védelmet nyújtanak a háznak, ha a tulajdonos nem tartózkodik otthon. Ugyanis két hetes tanulási folyamat után képesek szimulálni a tulajdonos jellemző villanyhasználatát.

7. Szerverek

A lakástulajdonosok egyre inkább szeretik média-fájljaikat egy központi szerveren raktározni, melyet több helyről, többen is elérhetnek.

8. iPod-forradalom
Egyre nagyobb divattá válik a hordozható MP3-lejátszó is. Azonban egyre nagyobb az igény arra, hogy otthonunkban is flexibilis módon használhassuk, azaz könnyedén elérjük a zenéket tartalmazó mappákat.

9. Hangzás-rendszerek
Töb-szobás, több-forrásos hangrendszerek előnye, hogy a tulajdonos egy szobából irányíthatja az egész lakás hangzásvilágát. Azt is be lehet állítani, hogy egymástól elszigetelten, példuál a nappaliban és a konyhában más-más zene szóljon.

10. Játék-szoba
Már nem csupán egy ping-pong asztalra kell itt gondolnunk, a video-játékok is egyre nagyobb teret igényelnek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?