14 °C Budapest

Mire vágyunk leginkább otthonunkban?

Pénzcentrum
2007. február 13. 14:00

Hogy hazánkban mi vezeti a trendet a technológiai termékek esetében, arról egyelőre még nincs eredmény, Amerikában viszont a Nemzetközi Építészeti Kiállításon kiderült, hogy mi a 10 "legtrendibb" dolog a lakásépítés-lakásfelszerelés terén.

1. Házimozi, vagy médiaszoba
Házimozi alatt nem a klasszikus értelemben vett felszerelést értik csupán, hanem egy külön szobát, amely kizárólag az otthoni filmnézést teszi élménnyé. A médiaszoba pedig a lakás életterébe beépül, egyfajta többfunkciós szobaként értelmezhető, ahol a tulajdonos tévét nézhet, könyvet olvashat, vagy játszhat. A komplett házimozi ára a komponensektől függ, 15 ezer (2,9 millió forint) dollártól kezdve elérheti akár a 150 ezer dollárt is.

2. Egészségügyi termékek

A társadalom öregedésével egyre nagyobb kereslet mutatkozik az egészségügyi termékek iránt. A figyelő rendszerek, a biometrikus ellenőrző pontok biztonságot adhatnak az idősebbeknek, vagy a lábadozóknak.

3. Media Center Edition számítógépek

Ezek az audiovizuális gépek a lakás különböző eszközeinek irányításában vesznek részt. Segíthetnek a sorround-hangzás kialakításában, az internetes rádióadások elérésében, vagy például a TV-adások egyszerű felvételében. A legjobb ilyen termék 5 500 dollárt (1 millió Ft) kóstál.

4. HD televíziók
Egyre fontosabbá válik a kiváló képminőség biztosítása, a legújabb technológiák (LCD, DLP, LCoS) alapján kialakított készülékek árai széles skálán mozognak.

5. Világítás automatizálása
Manapság a lakások automatizált világítási rendszerekkel szerelhetőek fel, s nem csupán bármely szobából irányíthatjuk a rendszert, hanem otthonunkról kívül is. A rendszerbe beépíthetőek bizonyos automatizmusok is, így például, ha elindítunk egy DVD-t, elhúzza a függönyöket. Az egyik, amerikai piacon elérhető rendszer ára 54 ezer dollár (10,5 millió Ft).

6. Biztonsági rendszerek

Ezek a rendszerek akkor is védelmet nyújtanak a háznak, ha a tulajdonos nem tartózkodik otthon. Ugyanis két hetes tanulási folyamat után képesek szimulálni a tulajdonos jellemző villanyhasználatát.

7. Szerverek

A lakástulajdonosok egyre inkább szeretik média-fájljaikat egy központi szerveren raktározni, melyet több helyről, többen is elérhetnek.

8. iPod-forradalom
Egyre nagyobb divattá válik a hordozható MP3-lejátszó is. Azonban egyre nagyobb az igény arra, hogy otthonunkban is flexibilis módon használhassuk, azaz könnyedén elérjük a zenéket tartalmazó mappákat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

9. Hangzás-rendszerek
Töb-szobás, több-forrásos hangrendszerek előnye, hogy a tulajdonos egy szobából irányíthatja az egész lakás hangzásvilágát. Azt is be lehet állítani, hogy egymástól elszigetelten, példuál a nappaliban és a konyhában más-más zene szóljon.

10. Játék-szoba
Már nem csupán egy ping-pong asztalra kell itt gondolnunk, a video-játékok is egyre nagyobb teret igényelnek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem