33 °C Budapest

Mozi vs DVD - Életre halálra...

Pénzcentrum
2004. február 9. 15:41

A film fővárosáról szinte mindenkinek a mozik, sztárokkal tarkított premierek jutnak eszébe. Mára azonban Hollywoodot is utolérte a végzet és a technika fejlődésével lekörözni látszik a mozit a házimozi. Ki gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy a stúdiókat nagyobb bevételhez juttathatja az otthoni szórakoztatás, mint a mozi-bemutatók?

Mára pedig épp ez a helyzet. 2003-ban az amerikaiak 22.5mrd dollárt költöttek DVD-re és videokazettára, míg a jegypénztárakban mindössze 9.2 mrd-tól szabadultak meg. Az utóbbi tíz évben tavaly fordult először elő, hogy csökkent a mozijegyek ára, jelezve a piac átstrukturálódását.

Napjainkban olyan méreteket öltött a DVD vásárlás és bérlés, amiről Hollywoodban álmodni sem mertek a ’90-es évek közepén, az újdonság bevezetésekor. Megdöbbentő, hogy a DVD értékesítések és kölcsönzések már a stúdiók bevételének 40%-át adják, míg 1997-ben 1% alatti részarányt képviseltek. A videokazetták napja 1999 óta leáldozóban van, a statisztikák szerint. Ami ennél is érdekesebb, hogy a fogyasztók inkább megveszik a DVD-t mintsem kölcsönöznék, nem úgy mint az a kazettáknál szokás volt. Ezek alapján a forgalmazók felbecsülhetetlen értékű lehetőség előtt állnak.

A terjedés sebességére kedvező hatással volt, hogy a hardware gyártók meredekebben csökkentették a DVD-lejátszók árait, mint bármely más háztartási elektronikai cikkét. A Wal-Mart például számos készüléket értékesített 30$ alatti áron. Amerikában jelenleg minden második háztartás rendelkezik legalább egy DVD lejátszóval, míg Európában 2002-ben csak a háztartások ötöde mondhatta el ezt magáról, a Morgan Stanley szerint. Mára viszont az értékesítés szárnyal a kontinensen, így a különbség csökken.

A Paramount Pictures igazgató helyettese örömét fejezte ki a változások láttán, szerinte ugyanis a csillagászati termelési és marketing költségek fedezhetetlenek lennének a fellendülés nélkül. A Morgan Stanley elemzői úgy vélik, Hollywoodba a DVD-vel együtt a kiszámíthatóbb jövő is beköltözött. Ha ugyanis egy film megbukik a mozikban, még mindig van lehetőség javításra a DVD piacon, mivel a probléma gyakran a bemutató időzítésével van. Nagy kérdés ellenben, hogy a stúdiók az árak szinten tartásával a profitot szeretnék magasan tartani, vagy inkább több vásárlót szerezni árengedmények útján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bármelyik alternatíva kerül is kiválasztásra, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az "egyedüli húzóerő" egyben kiszolgáltatottságot is jelent. Ha ugyanis az újdonság hamisítása is elterjed, az érzékenyen érintheti a forgalmazókat. A kalóz felvételek terjedése főként Ázsiában ölt kiemelkedő méreteket, de hazánkban sem ismeretlen. Gyakori, hogy a filmeket már a moziban rögzítik mini-kamerákkal, vagy az eredeti felvételt törik fel, majd az anyagot DVD-re írják. Mindehhez csupán egy DVD íróra van szükség, amiket széles körben értékesítenek manapság.

Mit tehetnek ez ellen a filmipar szereplői? Igyekeznek törvényi szigorítást kiharcolni a hamisítók ellen, illetve folyamatosan fejleszteni a másolásvédelmet, nem túl sok sikerrel. Felmérések szerint azonban a vásárlók úgy gondolják az eredeti lemez megéri az árát, és figyelembe véve, hogy a jelenlegi 15-20$-ról akár 10$-ig is csökkenhet az ár, egyelőre nem forog veszélyben a stúdiók bevételének 2/5-e. Sokak szerint célszerű lenne a mozi-premier után rögtön kiadni a filmeket DVD-n is, mivel az idő múlásával türelmetlenné válik a közönség és szívesebben választják a hamisítványokat, mintsem tovább várakozzanak. Bár a stúdiók egyelőre ragaszkodnak ahhoz, hogy a filmek először kizárólag a mozikban kerüljenek bemutatásra, felismerni látszanak azonban a trendet és hosszabb távon nem kizárt a klasszikus mozi halála sem.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?