25 °C Budapest

Mozi vs DVD - Életre halálra...

Pénzcentrum
2004. február 9. 15:41

A film fővárosáról szinte mindenkinek a mozik, sztárokkal tarkított premierek jutnak eszébe. Mára azonban Hollywoodot is utolérte a végzet és a technika fejlődésével lekörözni látszik a mozit a házimozi. Ki gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy a stúdiókat nagyobb bevételhez juttathatja az otthoni szórakoztatás, mint a mozi-bemutatók?

Mára pedig épp ez a helyzet. 2003-ban az amerikaiak 22.5mrd dollárt költöttek DVD-re és videokazettára, míg a jegypénztárakban mindössze 9.2 mrd-tól szabadultak meg. Az utóbbi tíz évben tavaly fordult először elő, hogy csökkent a mozijegyek ára, jelezve a piac átstrukturálódását.

Napjainkban olyan méreteket öltött a DVD vásárlás és bérlés, amiről Hollywoodban álmodni sem mertek a ’90-es évek közepén, az újdonság bevezetésekor. Megdöbbentő, hogy a DVD értékesítések és kölcsönzések már a stúdiók bevételének 40%-át adják, míg 1997-ben 1% alatti részarányt képviseltek. A videokazetták napja 1999 óta leáldozóban van, a statisztikák szerint. Ami ennél is érdekesebb, hogy a fogyasztók inkább megveszik a DVD-t mintsem kölcsönöznék, nem úgy mint az a kazettáknál szokás volt. Ezek alapján a forgalmazók felbecsülhetetlen értékű lehetőség előtt állnak.

A terjedés sebességére kedvező hatással volt, hogy a hardware gyártók meredekebben csökkentették a DVD-lejátszók árait, mint bármely más háztartási elektronikai cikkét. A Wal-Mart például számos készüléket értékesített 30$ alatti áron. Amerikában jelenleg minden második háztartás rendelkezik legalább egy DVD lejátszóval, míg Európában 2002-ben csak a háztartások ötöde mondhatta el ezt magáról, a Morgan Stanley szerint. Mára viszont az értékesítés szárnyal a kontinensen, így a különbség csökken.

A Paramount Pictures igazgató helyettese örömét fejezte ki a változások láttán, szerinte ugyanis a csillagászati termelési és marketing költségek fedezhetetlenek lennének a fellendülés nélkül. A Morgan Stanley elemzői úgy vélik, Hollywoodba a DVD-vel együtt a kiszámíthatóbb jövő is beköltözött. Ha ugyanis egy film megbukik a mozikban, még mindig van lehetőség javításra a DVD piacon, mivel a probléma gyakran a bemutató időzítésével van. Nagy kérdés ellenben, hogy a stúdiók az árak szinten tartásával a profitot szeretnék magasan tartani, vagy inkább több vásárlót szerezni árengedmények útján.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bármelyik alternatíva kerül is kiválasztásra, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az "egyedüli húzóerő" egyben kiszolgáltatottságot is jelent. Ha ugyanis az újdonság hamisítása is elterjed, az érzékenyen érintheti a forgalmazókat. A kalóz felvételek terjedése főként Ázsiában ölt kiemelkedő méreteket, de hazánkban sem ismeretlen. Gyakori, hogy a filmeket már a moziban rögzítik mini-kamerákkal, vagy az eredeti felvételt törik fel, majd az anyagot DVD-re írják. Mindehhez csupán egy DVD íróra van szükség, amiket széles körben értékesítenek manapság.

Mit tehetnek ez ellen a filmipar szereplői? Igyekeznek törvényi szigorítást kiharcolni a hamisítók ellen, illetve folyamatosan fejleszteni a másolásvédelmet, nem túl sok sikerrel. Felmérések szerint azonban a vásárlók úgy gondolják az eredeti lemez megéri az árát, és figyelembe véve, hogy a jelenlegi 15-20$-ról akár 10$-ig is csökkenhet az ár, egyelőre nem forog veszélyben a stúdiók bevételének 2/5-e. Sokak szerint célszerű lenne a mozi-premier után rögtön kiadni a filmeket DVD-n is, mivel az idő múlásával türelmetlenné válik a közönség és szívesebben választják a hamisítványokat, mintsem tovább várakozzanak. Bár a stúdiók egyelőre ragaszkodnak ahhoz, hogy a filmek először kizárólag a mozikban kerüljenek bemutatásra, felismerni látszanak azonban a trendet és hosszabb távon nem kizárt a klasszikus mozi halála sem.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?