Összezuhan a panelek ára? - A kockázat egyre nagyobb...

Pénzcentrum
2007. február 12. 12:42

Az Elephant Holding szakértői szerint 2007-es év mérföldkő lehet a panelépületek történetében, hiszen az ilyen technológiával épült házak többsége az évtized második felében lép a negyedik ikszbe. Bár a paneles lakóépületek fizikai veszélyt még nem jelentenek a bent lakók számára, az anyagi kockázat egyre jelentősebb.

"A kedvezőbb forgatókönyv szerint a panelek folyamatos állagromlásával párhuzamosan következik majd be a négyzetméterárak csökkenése - mondja Végvári Gábor az Elephant Holding műszaki vezetője. "Ez a házak kényszerű bontásáig, azaz akár több tíz évig is eltarthat és - amennyiben jól alakulnak a dolgok - az árcsökkenésből adódó veszteséget egy ingatlan egymást követő tulajdonosai megosztva viselik majd. Az igazi kockázat ugyanakkor egy olyan váratlan és előre meg nem jósolható esemény bekövetkezésében rejlik, amely egyik napról a másikra megrengetheti az emberek panelházakba vetett bizalmát" - állítja a szakember.

Ilyen nem kívánatos esemény lehet például egy szerkezeti elöregedéséből vagy kivitelezési hibából eredő baleset, melynek hatására a panel épület, vagy annak egy része használhatatlanná válik. Egy ilyen esetben várható, hogy egyik napról a másikra drámaian megnő az eladó panellakások száma és a kínálat növekedésével azonos mértékben a négyzetméterár is csökken.

"Mint mindig ebben az esetben is kifizetődőbb megoldás a megelőzés - mondja Végvári, - az jár jól, aki nem várja meg a piac jelentősebb megingását."

Kevésbe drámai, de ugyancsak százezres kockázatot rejtő tényező a panelházak gépészeti rendszereinek elöregedése. A paneles lakóépületek 85-90 százalékában már régóta időszerű lenne a víz- és gázcsövek, elektromos vezetékek valamint a szellőző rendszerek cseréje. Ugyanakkor a lépcsőházankként tízmilliós nagygenerál beruházását kevés lakóközösség engedheti meg magának. Így várhatóak a tetemes hibaelhárítási költséggel járó sorozatos csőtörések, üzemzavarok.

Jóllehet az Elephant Holding szakemberei egyetértenek abban, hogy a 60-as 70-es évek Magyarországán a panellakások fontos társadalmi szerepet töltöttek be. A lakásépítési programok során családok százezrei jutottak saját otthonhoz , melyek komfort fokozata és beosztása (melegvíz, központi fűtés, teljes szaniter felszereltség) sokszor összehasonlíthatatlanul korszerűbb volt, mint a korabeli lakásálomány nagy része.

"Furcsa, de a jelenlegi helyzet is nagyon hasonló ahhoz, mint amikor a paneleklakások virágkorukat élték - világít rá Végvári Gábor, - hiszen a lakótelepekről újépítésű lakásba költözők ma ugyanazt a minőségi ugrást élik meg, mint azok a családok, akik a hatvanas években komfort nélküli, dohos bérlakásokból költöztek a világos és kényelmes panellakásokba."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Köztudomású, hogy a paneles lakóépületek vasbeton elemei jóval hosszabb ideig épek maradnak, mint 30-50 év, ugyanakkor a helységméretű és emelet magasságú betonlapokat összetartó acélkapcsok korrózióját csak visszabontást igénylő felújítással lehetne megakadályozni.

Az Elephant Holding műszaki vezetője szerint a rozsdásodás elsősorban a külső levegőből származó nedvességnek is kitett homlokzati falakat emészti, melyek sérülése - bár a paneles épületek esetében ezek tipikusan nem teherhordó elemek - komoly hatással van a ház lakhatóságára.

"Kijelenthetjük, hogy a panelépületek majdnem minden vizsgálható szempontot szerint elavulttá váltak, hiszen nem csupán a hő- és hangszigetelési szabványoknak nem felelnek meg, de belső kialakításuk és a városképre kifejtett hatásuk sem esik egybe azzal a képpel, ami a mai ember szemében a kellemes lakókörnyezetet jelenti" - összegezte a szakember.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm