17 °C Budapest

Zuhanni fog a panel ára - csak a kis lakások úszhatják meg...

Pénzcentrum
2007. január 29. 12:00

A magyar ingatlanpiac apró gyöngyszemeinek, a megyeszékhelyek ingatlanpiacának járunk utána most kezdődő cikksorozatunk keretében, hogy megtudjuk milyen befektetési lehetőséget rejtenek a vidék nagyvárosai. Elsőként a híresen szegény észak-magyarországi régióba tartozó Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a miskolci ingatlanpiac nyújtotta lehetőségekről kérdeztük a helyi Demeter Ingatlan ügyvezetőjét, Demeter Tibort.

Élet az M0-on túl

A Budapest központúság természetes kelléke a magyar ingatlanpiacnak, hiszen nincs egyetlen város sem, amely méretben megközelíthetné fővárosunkat. A vidékre, s főként az észak-kelet magyarországi területekre fehér foltként tekintenek az országos méretű ingatlanértékesítéssel foglalkozó hálózatok is, s helyi irodákból is csupán egy-egy, esetenként két céggel találkozhatunk megyénként.

A miskolci ingatlanpiacot jellemző trendekről és a megszorító csomag piacra gyakorolt hatásairól kérdeztük Demeter Tibort, hogy megtudjuk merre halad a piac és milyen lehetőségeket rejt magában azok számára, akik az ingatlanpiac eddig még rejtett szegmensébe szeretnének befektetni.

300 000 a lélektani határ

Múlt heti írásunkban számoltunk be róla, hogy Budapesten az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetára bőven túllépi a 300 000 forintot, s az egyes kiemelt területek esetében akár 1 millió forintig is felcsúszhat. Miskolcon ez az összeg azonban lélektani határnak számít, amelyet érintve már nehézkessé válik a lakások értékesítése, a gyakorlatban sokkal inkább a 250-260 ezer forintos ár a jellemző.

Az árak behatároltsága azonban korántsem jelenti a beruházások hiányát: több 30 lakásos beruházás is kivitelezés illetve tervezés alatt áll, és két 180 lakásos mamutprojekt is folyamatban van, mondta el lapunknak Demeter Tibor.

A beruházók várhatóan Budapesthez hasonlóan itt is érvényesítik majd a megnövekedett terheket, s bár a szakértő véleménye szerint maximum az infláció mértékében, az árak valamelyest emelkedni fognak. A keresleti oldal azonban rendkívül ár-érzékeny, így nagy az esélye annak is, hogy a kevésbé sikeres projekteknél a fejlesztőknek a korábban már alkalmazott eszközökhöz kell nyúlniuk, és engedményeket kell adniuk.

A társasházi fejlesztőknél is nehezebb helyzetben vannak azonban azok, akik a 3-4 lakásos vagy ikerházas beruházásokban látták a siker kulcsát, a kereslet ugyanis ezen területen teljesen visszaesett. A tetőtérbeépítéses családi házak helyett pedig a földszintes, amerikai stílusú ingatlanok kerültek előtérbe.

Egyedül az előbb említett családi házakra van igény, az építési árak azonban jelentős növekedést mutatnak, a korábbi 130-140 ezer forint helyett 160-170 ezer forint per négyzetméteres árak váltak jellemzővé egy teljesen átlagos ingatlan esetében is.

Gázár-mizéria és panellakás egyenlő migráció

A fenntartási költségek megnövekedése a miskolci lakáspiacot sem hagyta érintetlenül, így itt is megindult a vándorlás a kisebb területű panellakások felé, amely azonban ebben az esetben a 73 négyzetméternél nagyobb lakások túlkínálatát és az 55-64 négyzetméteresek fokozott keresletét hozta magával.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Demeter Tibor szerint azonban a keresletnövekedés nem jár majd együtt áremelkedéssel, a szakember a kis alapterületű lakások esetén csupán az árak stagnálását várja, a többi használt lakástípus esetében azonban véleménye szerint az árak zuhanni fognak, akár 10 százalékkal.

0 forintos vevők szaporodása

A megszorító csomag nemcsak az előbb említett migrációban fejti ki hatását, megszaporodtak a "0 forintos vevők" is, akik leggyakrabban 0, ritkábban maximum 5-10 százalék önerővel rendelkeznek és a fennmaradó részt hitelből teremtik elő.

Ez további kockázatot jelent az eladó számára, aki ezt általában beépíti az árba, amelyből az esetek többségében egy forintot sem enged.

Akkor hol itt a befektetési lehetőség?

Kérdésünkre válaszolva Demeter Ingatlan ügyvezetője elmondta, hogy az igazi befektetési lehetőséget a régióban nem a lakóingatlanok, hanem a nem lakó célú ingatlanok és telkek jelentik, amelyek ára az elmúlt 3-4 évben jelentősen megemelkedett.

Különösen igaz ez a Miskolc 5 kilométeres vonzáskörzetében lévő településekre, ahol a Miskolcot elhagyni szándékozók találhatják meg az elképzelt otthonnak megfelelő telket. Jó példa erre Kistokaj, amely az elmúlt néhány évben 5-6 utcányi családi házzal bővült.

A telekárak rohamos emelkedését mutatja, hogy 3 évvel ezelőtt Miskolctapolcán kívül csak a lefrekventáltabb területeken kértek 10 ezer forint per négyzetméternél magasabb árat, mostanság azonban nehéz lenne ennyi pénzzel a zsebünkben bárhol is egy talpalatnyi földet vásárolni.

Az elhelyezkedés azonban ebben az esetben is kulcsfontosságú, így ha bárki miskolci telek megvásárlásán törné a fejét, mindenképpen keressen fel egy helyi szakembert.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem