10 millió az építésügyi bírság - nincs ki kivesse...

Pénzcentrum
2007. február 2. 10:00

Ismét új szerv alá került az építésügyi főosztály, az ágazat kormányzati csúcsa, amely rendszerváltás óta hétszer váltott felügyelő szervet. A főosztály a jelenlegi váltás keretében a megszűnő Országos Lakás- és Építésügyi Hivataltól az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz kerülve nyolc új jogszabályt bocsátott útjára tavaly decemberben - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A leglátványosabb változás az elsőfokú építésügyi hatóságokat érinti: a jelenlegi 494 helyett a jövőben ugyanis alig 190 működik majd ezekből a kijelölt körzetközpontokban. Az új szabályozással azokon a településeken szűnnek meg az építési osztályok, ahol az ügyek száma eddig is nagyon kevés volt. A minisztérium véleménye szerint azonban az intézkedés célja nem az itt dolgozók menesztése, hiszen elég feladat marad ezen kívül is, amit el kell látni.

Az építési engedélyek szakmai véleményezésével megbízott tervtanácsok ezentúl három szinten működnek majd: a különleges jelentőségű építményekről a minisztérium által működtetett központi, a regionális érdekkörbe esők ügyében a körzetközponti főépítészi hivatalok területi, míg a szokványos építési engedélykérelmekről a helyi tervtanácsok döntenek.

Az új szabályozás a finanszírozáson is változtat, az mind a helyi tervtanácsok (önkormányzati hatáskör), mind a körzetközponti önkormányzatok építésügyi osztályának ügyében kétségessé válik, utóbbinál lakosonként 50, ügyenként pedig 4600 forintot kap majd a szerv.

Az építési törvény módosítása értelmében az építőipari kivitelezés megkezdéséhez szükséges kiviteli terveket meghatározott esetekben egy tervellenőrnek is ellen kell jegyeznie. Az a jogszabály azonban még nem készült el, amely meghatározná ezeket az eseteket. A tervellenőrnek egyébként az európai uniós direktívában meghatározottakat kell ellenőriznie, vagyis az energiatakarékosságot, az állékonyságot, az egészség és környezetvédelmi szempontokat. Jó hír viszont, hogy továbbra se kell ellenőrt alkalmazni a családi házas építkezéseknél.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az engedély nélkül vagy szabálytalanul építkezők viszont rosszabbul járhatnak a törvények hatályba lépése óta, a építési bírság ugyanis elérheti a lebontott vagy engedély nélkül felhúzott épület értékének 80 százalékát, amelyet az APEH hajt be.

Az építésügyi bírság összege pedig akár a 10 millió forintot is elérheti, már ha lesz, aki kirója, mert a regionális közigazgatási hivatalokba telepített elsőfokú építésfelügyeletek száma továbbra is 20, ezek pedig csak a beruházások 2 százalékának ellenőrzésére képesek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?