6 °C Budapest

10 millió az építésügyi bírság - nincs ki kivesse...

Pénzcentrum
2007. február 2. 10:00

Ismét új szerv alá került az építésügyi főosztály, az ágazat kormányzati csúcsa, amely rendszerváltás óta hétszer váltott felügyelő szervet. A főosztály a jelenlegi váltás keretében a megszűnő Országos Lakás- és Építésügyi Hivataltól az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz kerülve nyolc új jogszabályt bocsátott útjára tavaly decemberben - írja a Népszabadság.

A leglátványosabb változás az elsőfokú építésügyi hatóságokat érinti: a jelenlegi 494 helyett a jövőben ugyanis alig 190 működik majd ezekből a kijelölt körzetközpontokban. Az új szabályozással azokon a településeken szűnnek meg az építési osztályok, ahol az ügyek száma eddig is nagyon kevés volt. A minisztérium véleménye szerint azonban az intézkedés célja nem az itt dolgozók menesztése, hiszen elég feladat marad ezen kívül is, amit el kell látni.

Az építési engedélyek szakmai véleményezésével megbízott tervtanácsok ezentúl három szinten működnek majd: a különleges jelentőségű építményekről a minisztérium által működtetett központi, a regionális érdekkörbe esők ügyében a körzetközponti főépítészi hivatalok területi, míg a szokványos építési engedélykérelmekről a helyi tervtanácsok döntenek.

Az új szabályozás a finanszírozáson is változtat, az mind a helyi tervtanácsok (önkormányzati hatáskör), mind a körzetközponti önkormányzatok építésügyi osztályának ügyében kétségessé válik, utóbbinál lakosonként 50, ügyenként pedig 4600 forintot kap majd a szerv.

Az építési törvény módosítása értelmében az építőipari kivitelezés megkezdéséhez szükséges kiviteli terveket meghatározott esetekben egy tervellenőrnek is ellen kell jegyeznie. Az a jogszabály azonban még nem készült el, amely meghatározná ezeket az eseteket. A tervellenőrnek egyébként az európai uniós direktívában meghatározottakat kell ellenőriznie, vagyis az energiatakarékosságot, az állékonyságot, az egészség és környezetvédelmi szempontokat. Jó hír viszont, hogy továbbra se kell ellenőrt alkalmazni a családi házas építkezéseknél.

Az engedély nélkül vagy szabálytalanul építkezők viszont rosszabbul járhatnak a törvények hatályba lépése óta, a építési bírság ugyanis elérheti a lebontott vagy engedély nélkül felhúzott épület értékének 80 százalékát, amelyet az APEH hajt be.

Az építésügyi bírság összege pedig akár a 10 millió forintot is elérheti, már ha lesz, aki kirója, mert a regionális közigazgatási hivatalokba telepített elsőfokú építésfelügyeletek száma továbbra is 20, ezek pedig csak a beruházások 2 százalékának ellenőrzésére képesek.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?