18 °C Budapest

Egekbe szöknek az ingatlanárak - leesett az állunk...

Pénzcentrum
2007. január 25. 05:30

Nem csoda, ha a hazai ingatlanpiaci árakhoz hozzászokott szemünk rögtön a hibát keresi abban a londoni hirdetésben, amely egy összesen alig 7 négyzetméteres "garzonlakásért" 65,325 millió forintos irányárat határoz meg. A hibaérzetünk csak tovább erősödik, amikor azt látjuk a leírásban, hogy a lakás helyett szoba, egy volt raktárhelyiség, igencsak lepusztult állapotban van, se a fűtés nincs megoldva, se a villany nincs még bevezetve.

A hirdetésben azonban nincs hiba, s az értékesítők valóban több mint 4 340 dolláros vagyis 9,2 millió forintos négyzetméterárért hajlandóak csak megválni az ingatlantól, amely a hazai viszonyokat ismerve természetesen nem csekély merészségnek tűnik azt tekintve, hogy a szobában mindössze egy koporsóméretű zuhanyzó áll rendelkezésre, konyhaként pedig egy mosogató és két főzőlap szolgál. Az értékesítést lefolytató ingatlanügynök szerint is legalább 11,5 millió forintot kell költeni rá, ahhoz hogy egyáltalán lakhatóvá váljon.

A lakás azonban nem Magyarországon található, s így az egyetlen értékét, s láthatóan a fő értékét adó elhelyezkedése sokat nyom a latba: London villanegyedében a Harrods és a Hyde Park között található. Árának szemkápráztató nagysága csupán híven tükrözi a londoni ingatlanárak növekedésének tempóját: az átlagos lakóingatlan árak 22,4 százalékkal növekedtek csupán az elmúlt évben. Az emelkedés azonban még ennél is dinamikusabb egyes kiemelt területek esetében, ahol az átlagárak már a 2,2 millió dollárt közelítik.

Figyelembe véve azonban, hogy a londoni belváros átlagos, 5900 dolláros, vagyis 12,4 millió forintos négyzetméterárai a legmagasabbak az egész világon, már egyáltalán nem meglepő a hirdetés szövege.  Londont a sorban New York és Hong Kong követi.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?