2 °C Budapest

A legolcsóbb és a legdrágább hazai ingatlan - Megdöbbentő különbség

Pénzcentrum
2007. január 24. 08:43

Egy adott sokaság jellemzésére gyakran hasznos a "hol kezdődik?", és a "hol ér véget?" kérdések megválaszolása. Így van ez az ingatlanpiacon található kínálattal is, a határok azonosításával képet kaphatunk a piac kiterjedéséről, illetve a két végpont összehasonlításával óvatos becsléseket is tehetünk a határok között található sokaság jellemzőiről. Az elemzésben az online ingatlanhirdetéseket vizsgáljuk meg ár alapján, területi bontásban.

Az elemzésben két ingatlantípust; lakásokat és házakat vizsgáltunk, Budapesten kerületenként, vidéken pedig megyénként gyűjtöttük össze az 5 legdrágább és az 5 legolcsóbb lakóingatlant a két típusban külön-külön. Az adatgyűjtés alapját az ingatlan.net hirdetési bázisa szolgáltatja, kontrolt más ingatlanhirdetési portálok adatai szolgáltattak.

Az adatokból egyrészt fény derül a legekre, Budapest, vagy valamelyik kerület, megye legolcsóbb-legdrágább lakása, vagy háza érdekességet jelent, az abszolút lista önmagában azonban még nem alkalmas a területi kínálat jellemzésére. Ezért az adott területen lévő legmagasabb és legalacsonyabb négyzetméter árú 5-5 ingatlant is összevetettük egymással és a kerületi középárakkal.

Kezdjük az abszolút szélsőségekkel, azok közül is a legdrágábbakkal. Az ingatlan.net hirdetési bázisa alapján a legdrágább lakóingatlan Budapesten egy II. kerületi 550 m2-es luxusvilla, beltéri medencével, jacuzzival, fűtött járdával. Az ingatlan ára 550 M Ft. A villa 1 M Ft-os négyzetméter ára ugyan nem kiemelkedően magas, azonban a luxusvillák között az élmezőnyben található. Érdekes kiemelni, hogy a budapesti abszolút lista első 5 helyén II. kerületi luxusvillák állnak, átlagosan 800.000 Ft feletti négyzetméter árral.

A legdrágább lakás, várakozásainknak megfelelően, az I. kerületben, a Várban található. A belső kétszintes 300 m2-es lakásért 350 M Ft-ot kell fizetnünk, az I. kerületi legdrágább 5 lakás átlagos négyzetméter ára 1 M Ft körüli.

Vidéken egy érdi 270 M Ft-os ingatlan viszi a prímet. A ház belső medencével, könyvtár szobával és egy nagy tárgyalóteremmel rendelkezik. Ezt az ingatlant még két 250 M Ft-os Pest megyei ingatlan követi, szintén luxus kivitelben. Itt kell megjegyeznünk, hogy a vidéki, de a budapesti árversenyt is a bükkösdi Petrovszky Kastély nyeri a maga 1,5 milliárd Ft-os kínálati árával, ezt az ingatlant azonban kézenfekvő okok miatt kizártuk az elemzésből. A vidéki lista negyedik helyén találjuk az első igazi vidéki ingatlant, egy soproni villát. A 680 m2-es ház legnagyobb vonzereje, a luxus kivitelezésen túl, hogy a nagy kertje végében közvetlenül a soproni erdő húzódik. 345.000 Ft-os négyzetméter árával ugyan az ingatlan.net által nyilvántartott területi átlagár fölött van, ez azonban még nem a felső szegmenst jelenti. Ezeket az ingatlanokat vidéki házak követik Győr-Moson-Sopron, Zala, Somogy, Veszprém megyéből, kivétel nélkül 100 M Ft fölötti vételárral, egészen a 26. helyig, ahol a legdrágább vidéki lakás található. Ez a 95 M Ft-os két részre osztott lakás Törökbálinton található egy társasházban. A háznak saját kültéri medencéje van. A lakás magas vételára inkább méreteiből származik, mivel a 371.000 Ft-os négyzetméter ár az ingatlan.net statisztikái alapján átlagosnak mondható a területen.

A legmagasabb árak után vizsgáljuk meg a kínálat másik végét, a legolcsóbb ingatlanokat. Budapesten a legolcsóbb lakóingatlan az ingatlan.net adatai szerint egy XIII. kerületi 1 szobás lakás. Az ingatlan 3 M Ft-os kínálati ára is meglepő, azonban 9 m2-es alapterülete már egészen meghökkentő. A hirdetés "ultra minigarzonja" fűtés nélküli, de galériázható. Ezt három 4 M Ft alatti, 17-19 m2-es lakás követi a XIV. és a III. kerületből. A legolcsóbb budapesti házrész az 5. helyen található. A XX. kerületi 21 m2-es ingatlan közmű nélküli, kínálati ára 4,2 M Ft.

Vidéken az abszolút lista elején egy Zala megyei ház található. Lenti közelében már 1,3 M Ft-ért egy 76 m2-es 1 szobás házat kaphatunk. Az árcédula egészen a 8. helyig nem is kúszik 2 M Ft fölé, bár az első 7 helyezet, mind 50 m2 körüli ház, Zala és Pest megyéből származik. Az első vidéki lakás a 13. helyen következik a legolcsóbb lakóingatlanok listáján. A dunaföldvári 1 szobás lakás 3,3 M Ft-os kínálati árral rendelkezik, 106.000 Ft-os négyzetméterára kevéssel az ingatlan.net területi átlagárai alatt található. Az 5 M Ft-os határt csak a 41. helyezet, egy kétszobás, 37 m2-es miskolci lakás lépi át.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A szélsőségek jelenléte az ingatlanportálokon nem csak érdekességet jelent, - világít rá Déry Attila az Ingatlan.net Kft. elemzője - azoknak akik olcsó lakásokat keresnek, vagy komolyan gondolkodnak egy 500 milliós luxusvilla megvásárlásán, érdemes az interneten is keresniük, mivel a szélsőséges igényeknek megfelelő ingatlanok is megtalálhatóak a hirdetési adatbázisokban."

Az abszolút listák után következzenek a több információt hordozó területi összehasonlítások. Az összevetést csak Budapesten végeztük el, mivel vidéken az egyes megyékben az ingatlanár alakulást már jóval több helyi tényező is befolyásolja. Ahhoz, hogy az egyes fővárosi kerületeket összevethessük egymással az abszolút árakból négyzetméter árakat képeztünk. Az ingatlan.net hirdetési bázisából kerületenként és ingatlantípusonként az 5 legmagasabb és az 5 legalacsonyabb négyzetméter árú ingatlant vontuk be az elemzésbe. Az 5-5 árból átlagot képeztünk, ez jelenti az adott kerület kínálati árainak alsó és felső határát. Ezeket az adatokat az ingatlan.net kínálati ár szolgáltatásából származó középárakkal vetettük össze. Mivel az ingatlanportál négy méretsávban ad meg középértékeket, ezért ezeket is átlagoltuk. Az 5 legmagasabb és legalacsonyabb négyzetméter árhoz tartozó ingatlanok nem feltétlenül egyeznek meg az 5-5 abszolút listás ingatlannal. Az eredményeket grafikonos formában mutatjuk be. A függőleges vonal a kerületre és ingatlantípusra jellemző ársávot mutatja be, azaz hossza a felső és alsó határ különbségét jelöli. A sávon látható nagy pont pedig a középárak átlagát jelöli. A sáv hossza a kínálat szélességét mutatja, minél hosszabb a különbségvonal annál színesebb kínálatot feltételezhetünk az adott kerületben.

A legszélesebb négyzetméter ársávokkal az ingatlan.net adatai alapján a II. és III. kerületi házpiacok rendelkeznek, a leghomogénebb ársávokat pedig a XIX., XXI, XX., XVII. kerületi lakáspiacok mutatják. Pesten a X., XV., XVI., XVII., XVIII.,XIX., XX., XXI. és XXIII. kerületekben a ház piacon feltételezhetünk szélesebb kínálatot, míg a fennmaradó pesti kerületekben, így a Belvárosban is a lakás piac van túlsúlyban. Budán a II., III., XII., kerületben találunk nagyobb ház piacot, a I. és XI. kerületben inkább a lakások dominálnak, XXII. kerületben pedig kiegyenlített a kínálati mix lakóingatlanok terén.

A Belvárosban az V. kerület rendelkezik a legszélesebb ársávval. Itt a legdrágább lakások, 1 M Ft fölötti négyzetméterárral a Kossuth téren találhatóak. Ahogy az V. kerületből haladunk a VIII. kerület felé a felső árhatárok drasztikusan csökkenek, a VIII. kerület lakásainak felsőhatára alig fele az V. kerületieknek. Ezt a csökkenést az alsó határok is követik, míg a legalacsonyabb négyzetméter ár az V. kerületben 232.000 Ft körül alakul, addig ez az érték az ingatlan.net hirdetési bázisa alapján 129.000 Ft a VIII. kerületben.

A fővárosban a legnagyobb szélsőségek Budán, a II. és III. kerület ház, illetve az I. kerület lakáspiacán tapasztalhatók. Ezek a szélsőségek a felső ársávnál, feltételezhetően a luxus kategóriában találhatók. A legalacsonyabb négyzetméterár, 100.000 Ft alatt a XVII. kerületi házaknál regisztrálható, az átlagos középár azonban itt is 200.000 Ft fölött van. Az átlagos középárakat vizsgálva a legalacsonyabb értéket a XXI. kerület lakáspiacán találjuk, a legmagasabbat pedig az XII. kerületi házak között. A határok meghatározásával pontosabb képet kaphattunk az ingatlanpiacról, az elemzés adatai egy másik szemszögből támasztották alá a már ismert összefüggéseket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem