2008-tól újra fázhatunk, újabb 20%-os gázáremelés várható

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 10:30

Lehetségesnek nevezte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az MNB azon feltételezéseit, melyek szerint a Pénzügyminisztérium 2007 és 2008 január elsejére egyaránt 20-22 százalékos gázár-emeléssel számol.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lehetségesnek nevezte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az MNB azon feltételezéseit, melyek szerint a Pénzügyminisztérium 2007 és 2008 január elsejére egyaránt 20-22 százalékos gázár-emeléssel számol - írja a Népszabadság.

Kóka a lapnak emlékeztetett: a magyar lakosság a gáz piaci árának még mindig csupán a kétharmadát fizeti meg, a többit pedig a költségvetés, azaz lényegében az adófizetők. A GKM vezetője szerint az MNB azzal a többéves programmal kapcsolatban élhetett feltételezésekkel, ami alatt a lakossági árak a piaciakhoz fognak "közelíteni", de jelezte a rászorulók többlettámogatásának szükségességét.

Augusztus elsejétől már bekövetkezett Magyarországon egy átlagosan 30%-os gázár-emelés, mely annak a kormányzati elhatározásnak a része, hogy a lakosságnak fizetett ártámogatások úgy csökkenjenek, hogy a lakossági árak a világpiaci szinthez közelítenek, emellett várhatóan az eddigi igazságtalan rendszert szociális alapra helyezik (2007-től).

Az idei évi gázár-támogatás az augusztusi emeléssel 150-160 milliárd forint körül tartható, melyet jövőre Veres János pénzügyminiszter jelzése szerint legfeljebb 100 milliárd forinton tartanak. Ez az egyrészt 70 milliárd forint körüli bányajáradékból, másrészt legfeljebb 10-30 milliárd forintos költségvetési kiegészítésből tevődik össze, melyet a tárca a későbbiekben sem kíván emelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20