3 °C Budapest

Az ingatlanpiaci visszaesés a fogyasztási kedvet is csökkentette...

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 16:00

Egy amerikai felmérés szerint az Egyesült Államokban a stagnáló piac ellenére optimisták az ingatlantulajdonosok, és többségük szilárdan hisz abban, hogy lakásának ára a következő évben is növekedni fog.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A második féléves jelentést szerdán hozta nyilvánosságra a RCB kutatócég, amely szeptember első felében 1003 amerikai tulajdonost kérdezett meg arról, hogy milyen elvárásai vannak a lakásárakkal kapcsolatban. A megkérdezettek több, mit fele úgy reméli, hogy az árak legalább 5 százalékkal nőnek, közülük is a nagytöbbség 5 és 10 százalék közötti emelkedést vár.

Az felmérést készítő cég igazgatója szerint bár a várakozások szerényebbek a tavalyi eredményeknél, a lakástulajdonosok még így is rendkívül optimistán figyelik a piacon kialakuló trendeket. A jelentés egyébként pont azon a héten került napvilágra, amikor egy másik szervezet bejelentette a használt lakások árának átlaga a piacon 11 éve nem látott módon csökkent, 1,7 százalékkal.

A megkérdezettek 80 százaléka saját bevallása szerint legalább 50,000 dollárnyi értéket "őriz" csak házai falaiban és azokon belül, amelynek leértékelődése jelentősen növeli a bizonytalanságérzetét, főleg a jelzáloghitelt felvevők körében.

Az ingatlanár-csökkenésnek egyébként negatív hatásai vannak a fogyasztói bizalmi indexre is, hiszen a tulajdonosok nem mernek olyan hitelt felvenni, amely fedezetének értékében nem biztosak, vagy annak csökkenését várják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?