5 °C Budapest

Csökken jövőre a háztartások fogyasztása - Ecostat

Pénzcentrum
2006. szeptember 26. 13:17

2006 második félévében a hazai reálgazdaság fejlődésének várható ütemcsökkenése kismértékű lesz, az éves eredményeket alig befolyásolja - véli az Ecostat. Az intézet lemezői szerint az Új egyensúly program, valamint a Konvergencia Program egyensúlyjavító intézkedései, a vállalati többletterhek, valamint a mérséklődő lakossági jövedelmek hatására a gazdaság 2007-ben mérsékeltebb ütemben növekszik,

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

csökkenő mérleghiány mellett.

Az Ecsotat szerint az államháztartási és a folyó fizetési mérleg helyzete továbbra is kedvezőtlen, de az egyensúlyjavító intézkedések hatására idén várhatóan nem következik be további romlás. Az ország külső és belső egyensúlyának biztosítása, az államadósság jelentős csökkentése középtávon, következetes stabilizációs politikával valósítható meg.

Államháztartási szempontból az elmúlt időszak legfontosabb eredménye, hogy a hiányszámokat átlátható módon kommunikálja a kormányzat - véli az intézet. A korábban vállalt konvergencia-pálya kiigazításra szorul, a 2006. évi államháztartási hiány meghaladja a GDP 10 százalékát. A bejelentett intézkedések költségvetési hatása eredményesnek tűnik, a hiány a GDP 2.4 százalékával mérséklődhet 2007-ben. Kockázatot jelent, hogy a növekvő adó- és járulékterhek nyomán az adóbevételek mégsem nőnek az elvárt mértékben, az adóellenőrzést végző apparátusok erősítése ellensúlyozhatja az adóelkerülést. Az egyensúlyjavító intézkedések sikere esetén a következő időszakban az államháztartási hiány fokozatos csökkenése valószínűsíthető.

2007 közepéig nem számíthatunk az Ecostat szerint monetáris lazításra, a jegybanki alapkamat várhatóan emelkedik. 2007-ben folytatódik a drágulás, és az inflációs nyomást felerősíti a forint elmúlt időszaki gyengülése, valamint a verseny lanyhulása. Az idei 3.8 százalékos éves inflációt jövőre 6.3 százalékos követi. Hosszabb távú kitekintésben az infláció 2008-ban 3 százalék körüli lesz.

A reálkeresetek 5.4 százalékkal emelkedtek az első félévben. A lakossági fogyasztás bővülése jelentősen elmaradt a reálkeresetek növekedésétől. 2006 egészében a reálkeresetek növekedése 2.5 százalék körüli lesz, 2007-ben a keresetek reálértéke várhatóan nem éri el a bázisidőszaki szintet - áll az intézet elemzésében.

2006-2007-re mérsékelt ütemű, exportvezérelt gazdasági növekedést várnak. Az egyensúlyi mutatók közül az államháztartás hiánya jövőre érezhetően csökken, a folyó fizetési mérleg hiánya is alacsonyabb lesz a bázisidőszakinál. 2006-ban a bruttó hazai termék a tavalyihoz képest némileg alacsonyabb ütemben, várhatóan 3.9 százalékkal növekszik. A lakosság fogyasztása idén 2.1 százalékkal növekedhet, 2007-ben valamelyest csökkenni fog. Az export és import növekedési üteme között az export javára fennálló különbség mérséklődik.

2006-ban a beruházások növekedési üteme az előző évekhez képest mérséklődik, 3.5 százalék körüli lesz. A lakásépítés a múlt évi csúcs után néhány százalékkal visszaesik. A nagy volument képező út- és vasútépítések jövőre élénkülnek, növekvő arányú EU-s finanszírozással. Az egyensúlyi feltételek javulásával a termelő ágazatok fejlesztései a gazdasági növekedés általános ütemével bővülnek. A beruházások az Ecostat számításai szerint 2007-ben várhatóan 6-7 százalék közötti ütemben bővülnek.

A munkanélküliségi ráta előrejelzésük szerint 2006-ban 7.6 százalék lesz, jövőre azonos mértékű munkanélküliséget feltételeznek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?