Hol érdemes telket venni?

Pénzcentrum
2006. szeptember 27. 12:00

Szeretnéd kivenni a részed az ingatlanpiacon a szakértők szerint várható áremelkedésből, de nem szeretnél egy lakás kiadásával bajlódni? Próbáld ki a telekvásárlást! A következőkben annak nézünk utána, hogy lehet-e abból az általánosnak mondott trendből profitálni, mely szerint a pesti lakosok friss levegő és zöld környezet utáni vágya az agglomerációba kergeti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Tényleg érdemes telekbe fektetni?

Bár a különböző elemzők más és más prognózist adnak a telekárak változását illetően, a többség véleménye szerint jó üzletet kötünk, ha a megtakarított pénzünket telekbe fektetetjük. Ez a kijelentés a megkérdezettek szerint főként azokra a településekre igaz, ahol elfogyóban vannak a szabad telkek, de a kereslet továbbra is nő, itt biztosan megtérül a befektetésed.

Hol-mi?

Az agglomeráció "legtávolabbi" részéről, északi, északkeleti területekről az Otthon Centrum munkatársát, Virányi Lászlót kérdeztük. Megtudhattuk, hogy ezen a területen Veresegyháza és Fót azok a települések, amelyek befektetési szempontból érdekesek lehetnek számunkra, mert Gödöllőn már egyáltalán nem vagy csak rossz elhelyezkedésű telkekkel találkozhatunk, ami esetleg még itt is lehetőséget jelenthet számunkra az a bontási telek.
Veresegyházán az önkormányzat is jelentős mértékben támogatja az ilyen irányú fejlesztéseket, itt "olcsóbban" is vásárolhatunk, mint Fóton vagy Fótligeten, ahol egy négyzetméternyi telekért 10-12 ezer forintnyi összeget vagy ennél többet kell kiadnunk.
Nem csupán az árak lehetnek számunkra vonzóak Veresegyháza esetében, míg ott elfogyóban vannak a jó elhelyezkedésű telkek és egy ügyes vásárlással tisztességes haszonra tehetünk szert, addig Fótliget irányából egy visszaáramlási hullámot tapasztalnak a szakértők.

Szentendrén és környékén is a Veresegyházával kapcsolatban leírtakkal hasonló a helyzet, talán azt kivéve, hogy Szentendrén a telekárak magasabbak 12 és 24 ezer forint per négyzetméter között változnak. Az M0-s, illetve a Szigetmonostorra vezető híd megépítése jelentős mértékben fogja emelni a szigeten lévő telkek árát, így ezek megvásárlása jövedelmező befektetés lehet, emellett érdemes még azokon a területeken telket vásárolni, amelyek minden valószínűség szerint hosszabb távon belterületté válnak majd.

A Budaörs és Érd által fémjelzett területet tekintve elmondhatjuk, hogy Budaörsön 13-14 ezer forint per négyzetméterért jó elhelyezkedésű telket vásárolhatunk. Érden széles a skála, amelyen a telekárak mozognak találhatunk akár 7 ezer négyzetméterenkénti áron is megvásárolható földterületet, de az ár elhelyezkedéstől függően akár 85 ezer forint per négyzetméterig is felkúszhat.

Az észak-nyugati területeken is elég vegyes képet mutat a kínálat, kiugróan magasak a telekárak Budakeszin (26-28 ezer / négyzetméter), Solymáron (25 ezer forint per négyzetméter), de akár 32-35 millió forintot is ki kell adnunk egy Ürömön lakóparki környezetben lévő 900 négyzetméteres telekért.

Amire érdemes odafigyelni

A megvásárolt telek akkor élvez illetékmentességet a hatályos jogszabályok szerint, ha azt négy éven belül beépíted, vagyis ha négy év múlva lakható állapotban lévő ingatlannal rendelkezel majd ezen a területen. Ha ezt nem sikerül időben kivitelezned, meg kell fizetned az illetéket ráadásul kamatostul (amely az éppen érvényben lévő jegybanki irányadó kamatláb kétszerese.

Fontos szempont a közművesítés foka és annak lehetőségei, befektetési célból nem érdemes a "semmi közepén" telket vásárolni. A Duna House elemzője, Murányi Ákos szerint emellett mindenképpen érdemes előzetesen megnézni a rendezési terveket, illetve érdeklődni a telek besorolásáról és a közelben várható fejlesztésekről.

Megfontolandó szempont az is, hogy szeretnénk építeni valamit a befektetésünk eszközére vagy csupán például a szezonális vagy egyéb tényezők okozta áringadozást szeretnénk kihasználni. Azonban mindkét esetben érdemes figyelembe venni az infrastrukturális tényezőket.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?