23 °C Budapest

FED: már kamatcsökkentés jöhet?

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 09:10

Feltehetően túl vagyunk az inflációs csúcson, az áremelkedés üteme az év további részében stabilizálódhat, majd elindulhat a csökkenés - vélekedik Thomas A. Hoenig, a Kansas City FED elnöke. Hoenig szerint jövőre az amerikai gazdaság a potenciális ütem alatt bővülhet. Ez a kijelentés úgy is értelmezhető, hogy 2007-re megteremtődnek a kamatcsökkentés feltételei. Hoenig elmondta, hogy a FED

Feltehetően túl vagyunk az inflációs csúcson, az áremelkedés üteme az év további részében stabilizálódhat, majd elindulhat a csökkenés - vélekedik Thomas A. Hoenig, a Kansas City FED elnöke. Hoenig szerint jövőre az amerikai gazdaság a potenciális ütem alatt bővülhet. Ez a kijelentés úgy is értelmezhető, hogy 2007-re megteremtődnek a kamatcsökkentés feltételei.

Hoenig elmondta, hogy a FED kamatpolitikáját továbbra is nagymértékben befolyásolják az inflációs folyamatok. Becslése szerint az infláció már tetőzött, mind a teljes indexben, mind a maginflációban csökkenés valószínűsíthető.

Az infláció augusztusban 3.6% volt, a maginfláció 2.8%. Hoenig a rátákban fokozatos javulást vár. Ezzel párhuzamosan a GDP bővülése 2-2.5% közé mérséklődhet a második félévben, de 2007-ben már 2.5-3% körüli növekedés valószínűsíthető. Ez azonban továbbra is a 3%-ra becsült potenciális szint alatt van. A lassulás okai között említhető a FED szigorúbb kamatpolitikája, a csillapodó lakóingatlan piac, a lakossági fogyasztás ütemének mérséklődése.

Hoenig gazdasági előrejelzésének legnagyobb kockázatát a lakóingatlan piac és az energiaszektor helyzetének várható alakulásában látja. Hoenig most kiegyensúlyozott korrekcióra számít a lakáspiacon, de ha az árak hirtelen esnek, annak komoly következménye lehet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44