FED: már kamatcsökkentés jöhet?

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 09:10

Feltehetően túl vagyunk az inflációs csúcson, az áremelkedés üteme az év további részében stabilizálódhat, majd elindulhat a csökkenés - vélekedik Thomas A. Hoenig, a Kansas City FED elnöke. Hoenig szerint jövőre az amerikai gazdaság a potenciális ütem alatt bővülhet. Ez a kijelentés úgy is értelmezhető, hogy 2007-re megteremtődnek a kamatcsökkentés feltételei. Hoenig elmondta, hogy a FED

Feltehetően túl vagyunk az inflációs csúcson, az áremelkedés üteme az év további részében stabilizálódhat, majd elindulhat a csökkenés - vélekedik Thomas A. Hoenig, a Kansas City FED elnöke. Hoenig szerint jövőre az amerikai gazdaság a potenciális ütem alatt bővülhet. Ez a kijelentés úgy is értelmezhető, hogy 2007-re megteremtődnek a kamatcsökkentés feltételei.

Hoenig elmondta, hogy a FED kamatpolitikáját továbbra is nagymértékben befolyásolják az inflációs folyamatok. Becslése szerint az infláció már tetőzött, mind a teljes indexben, mind a maginflációban csökkenés valószínűsíthető.

Az infláció augusztusban 3.6% volt, a maginfláció 2.8%. Hoenig a rátákban fokozatos javulást vár. Ezzel párhuzamosan a GDP bővülése 2-2.5% közé mérséklődhet a második félévben, de 2007-ben már 2.5-3% körüli növekedés valószínűsíthető. Ez azonban továbbra is a 3%-ra becsült potenciális szint alatt van. A lassulás okai között említhető a FED szigorúbb kamatpolitikája, a csillapodó lakóingatlan piac, a lakossági fogyasztás ütemének mérséklődése.

Hoenig gazdasági előrejelzésének legnagyobb kockázatát a lakóingatlan piac és az energiaszektor helyzetének várható alakulásában látja. Hoenig most kiegyensúlyozott korrekcióra számít a lakáspiacon, de ha az árak hirtelen esnek, annak komoly következménye lehet.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22