26 °C Budapest

Buktatók az adásvételi szerződésben! - Drága lesz a lakás...

Pénzcentrum
2007. március 5. 06:00

Amit nem árt tudni... Lakást akarok venni, de hogyan érezhetem magam biztonságban? Egyszerű vevő vagyok, honnan tudjam, hogy milyen biztosítékot kérjek, mi szolgálja az én érdekemet? A gyakorlott építtetők, beruházók dobálóznak mindenféle jogi kifejezésekkel, de én most foglalót adjak, vagy előleget? Ha ilyen és hasonló kérdések merülnek fel benned lakásvásárláskor, netán nincs ügyvéded, akkor ajánljuk figyelmedbe az alábbiakat!

Lakásvásárlás esetén a legbizonytalanabb dolog újépítésű lakást venni. Még nincs kész a ház, nem tudhatjuk előre, hogy mikorra épül fel, sőt az sem biztos, hogy egyáltalán bármit is fogok kapni a pénzemért, és még sorolhatnánk előzetes félelmeinket... Nem kell azonban hozzáértő jogásznak lenni ahhoz hogy tudjuk, egy szerződés megkötésekor többféle biztosítékkal is le tudjuk védeni magunkat az ilyen esetekre.

Természetesen mindkét oldal igyekszik bebiztosítani magát, nézzük tehát pro és kontra, hogy mit érdemes mindenképpen beleíratni a szerződésbe, és mi az, amit semmiképp se hagyjunk ki belőle!

Leggyakrabban a foglaló / előleg fogalompárral találkozhatunk. A különbség a kettő között az, hogy az előleget még a szerződés megkötése előtt adjuk (hogy semmiképp se adják el másnak a kiválasztott lakást), és ha utóbb a szerződés nem jönne létre, az eladó egyszerűen visszaadja azt, függetlenül attól, hogy ki a hibás és hogy hibás-e egyáltalán valaki a szerződéskötés meghiúsulásáért.

A foglalónak ezzel szemben már jelentősebb szankciós hatása van. Ennek a jogintézménynek ugyanis az a lényege, hogy ha a szerződést később valamiért fel kell bontani, akkor a jogügylet meghiúsulásáért felelős személy - ha az az eladó - kétszeresen köteles a foglalót visszaadni, - ha pedig a vevő - akkor a foglalót elveszíti. Vagyis egy példán keresztül: ha egy 10 millió forint értékű lakás vételárából megfizettünk már 5 millió forintot, és ebből az összegből 1 millió forint volt a foglaló, akkor ha a vevő miatt szűnik meg a szerződés, csak 4 millió forintot kap, viszont ha az eladó a hibás, akkor 6 millió jár vissza neki.

Másik gyakori fogalom a kötbér. A rutinos építtetők már eleve beleveszik ezt a szerződésbe, viszont korlátokhoz kötik az alkalmazását. Újépítésű lakásoknál ugyanis az épület átadásának határideje némiképp bizonytalan, a vevő hiába teljesít szerződésszerűen és fizet határidőben ha a ház nincs kész. Az építtetőt tehát úgy lehet rábírni a pontosan, határidőben történő teljesítésre, hogy ki kell tűzni egy átadási határidőt, és ha ezt túllépik, akkor napi / havi tételekben számolt összeget kell fizetniük a vevőknek minden egyes nap után addig, ameddig ténylegesen kész nincs az épület. Ezen összeg 3-4 hónapos késénél könnyen akár százezrekre is rúghat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Visszatérve a kötbér korlátozásához, ki kell emelni, hogy az építtetők előszeretettel maximalizálják a kötbér összegét pl. 4-6 hónapban, a napi tételt pedig igyekszenek minél lentebb nyomni. Ha kicsit utánaszámolunk, a kötbér akkor reális, ha havi 50-75 ezer forintra jön ki, ami napi tételben 2000-2500 forintot jelent ingatlanonként. Ennél alacsonyabb összeget, és maximális időtartamot tehát lehetőség szerint ne fogadjuk el, hiszen ha egy építkezés fél évnél többet csúszik, akkor már csak érdekmúlás (lsd. később) bizonyítása mellett állhatunk el a szerződéstől és láthatunk viszont valamit a pénzünkből.

Ezek azok a tételes jogi szabályok, amiket érdemes mindenképpen belevenni a szerződésekbe. Az eladók persze megpróbálják ezeket a biztosítékokat kivédeni, kimagyarázni, újabb jogi formulákkal próbálkoznak, mi azonban ne hagyjuk magunkat. Lássuk tehát mi húzódik ténylegesen a leggyakoribb ellenérvek mögött!

Mire kell figyelni?

Az eladók biztosítékadási kéréseinket az alábbi két fordulattal igyekeznek általában kivédeni: egyik kedvenc fordulatuk az érdekmúlás bizonyításának felemlegetése, valamint az a Ptk.-beli szabály miszerint a jogosult késedelme a kötelezett egyidejű késedelmét kizárja.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?