Kilakoltatták, pedig ott sem lakott! - Nem egyszerű...

Pénzcentrum
2006. augusztus 1. 13:45

Lakhelybejelentést sokkal könnyebb tenni, mint megszűntetni az ideiglenes tartózkodást. A Népszabadságban nyilatkozott egy olvasó, aki arról számolt be, hogy albérlője nem jelentkezett ki tőle, tehát fiktív lakóként volt jelen, viszont amikor kijelentette, hosszabb procedúra várt rá.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bejelenteni valakit ingyenesen és gyorsan lehet, nem kell hozzá sem a lakástulajdonos aláírása, sem a tulajdoni-lap másolata. Az ügyfelekről feltételezik a jóhiszeműséget, így ellenőrzés nélkül tölthetik ki a bejelentési formanyomtatványt. Ezzel szemben kilakoltatásnál nemcsak egy 2200 forintos díjat kell kifizetnie a lakástulajdonosnak, hanem 2 tanú kíséretében nyilatkoznia is kell, hogy a lakó már nem lakik ott. A tanukat beidézték a polgármesteri hivatalba is. Tehát ez így hosszabb és költségesebb eljárás.

Az önkormányzatok szerint lehetetlen, hogy a fiktív betelepülőket kiszűrjék, hiszen évente csaknem 1 millió bejelentés érkezik, így nem tudják leellenőrizni az összes kérvényt. Továbbá jobban járnak a tulajdonosok, ha kifizetik a költségeket, mintha valaki papíron ott marad a lakásukban, mert a kilakoltatáshoz a jegyzőnek birtokvédelmi eljárást kell indítania, ami akár perrel is végződhet.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?