17 °C Budapest

Gazdaságos pezsgőfürdő - könnyen ráfázhatsz

Pénzcentrum
2006. július 11. 12:15

Ki ne emlékezne az egyik legelső valóságshow-ra, ahol a szereplők egy "jacuzziban" múlatták unalmas perceiket. Ettől az időponttól számíthatjuk a hazai pezsgőfürdő-piac fellendülését. Igaz, ezt a sorozatot senki nem nézte, de mindenki látta, és sokan áhítoztak egy olyan kádra, amelyben felfrissíthetnék megfáradt testüket. Ennek köszönhetően egyre több kereskedő kezdte el ezeket a termékeket forgalmazni és mára már ott tart a piac, hogy szinte minden hipermarketben beszerezhetjük őket. Azonban a kínálat bővülése és az árak csökkenése a minőség romlásához is vezetett. Ezért mielőtt elcsábulnánk a termék árát látva, nem árt néhány dolgot még szemügyre venni. Nézzük!

Ki ne emlékezne az egyik legelső valóságshow-ra, ahol a szereplők egy "jacuzziban" múlatták unalmas perceiket. Ettől az időponttól számíthatjuk a hazai pezsgőfürdő-piac fellendülését. Igaz, ezt a sorozatot senki nem nézte, de mindenki látta, és sokan áhítoztak egy olyan kádra, amelyben felfrissíthetnék megfáradt testüket. Ennek köszönhetően egyre több kereskedő kezdte el ezeket a termékeket forgalmazni és mára már ott tart a piac, hogy szinte minden hipermarketben beszerezhetjük őket. Azonban a kínálat bővülése és az árak csökkenése a minőség romlásához is vezetett. Ezért mielőtt elcsábulnánk a termék árát látva, nem árt néhány dolgot még szemügyre venni. Nézzük!

Miután egy hidromasszázskád hosszabb távra szóló beruházás és nem kevés pénzbe kerül, egyáltalán nem mellékes kérdés, milyen szempontok alapján választunk.

A Hidrocentrum Kft marketing igazgatója elmondta, hogy egy kád kiválasztásánál fontos szempont az akril bevonat vastagsága. Az elvárható minimális rétegvastagság 3 mm, de az igazán kiváló minőségű kádak 4 mm akril és 2mm üvegszál bevonattal rendelkeznek. A 100 százalékban egészségügyi akrilból készült kádak valóban karcmentesek és kopásállóak; igaz az ára is ehhez igazodik. A csupán akrilbevonattal készült kád a nagyon forró víztől esetleg deformálódhat.

A kád kiválasztásánál fontos szempont, hogy a berendezés statikailag bemért, acél tartószerkezettel rendelkezzen (miután több száz kilót is meg kell tartania). Az pedig, hogy a felépítmény gumibakokon álljon, a csendes működés miatt kívánatos. A tartószerkezetekkel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy vannak olyan mobil kádak is amelyek egyszerűen mozgathatók egyik helyről a másikra, így a tulajdonosnak nem kell megválnia kedvenc kádjától egy esetleges költözés alkalmával.

Vásárlásnál fontos szem előtt tartanunk, hogy a berendezés rendelkezzen fúvóka kiszárító berendezéssel, amely az üzemeltetést követően, meleg levegő segítségével tisztán tartja a kád "lelkét". Egészségügyi célokat szolgál az úgynevezett önleürítéses rendszer, amikor a kád leengedése után a motorból és a hidromasszázsrendszerből automatikusan távozik a víz. Az ott megtelepedett baktériumok ugyanis fertőzéseket okozhatnak.

Több fertőtlenítőszisztéma létezik. A kívülről feltölthető tartályba manuálisan kell a fertőtlenítőszert adagolni. Ez a rendszer csak akkor működtethető, amikor éppen senki nem fürdik. Az automatikus rendszerek esetében a kád alá építenek egy bőrbarát, PH-semleges fertőtlenítőszerrel feltöltött tartályt (évente körülbelül egyszer kell feltölteni), amely a hidromasszázsrendszer bekapcsolásakor automatikusan működni kezd. A hagyományos fertőtlenítők mellett ózonrendszerrel szerelt kádak is kaphatók. Az oxigén-kezelés nem csak másodlagos fertőtlenítést jelent, a bőrre is jótékony hatással van.

A kádak felületének tisztításához, a hagyományos karolásmentesen "dolgozó" vegyszereket használhatjuk, de természetesen vásárolhatunk speciális tisztítószereket is.

Fúvókák

A legjobb hatás akkor érhető el, ha víz és levegő keveréke érkezik a csövekből. Az úgynevezett turbómasszázsrendszerekkel - ahol a víz-levegő keverék mellett a kád aljába épített csöveken keresztül is érkezik a levegő - a relaxációs élmény fokozható.

Az orvosok által kikísérletezett anatómiai kádak általában öt-hat, pontosan meghatározott elhelyezkedésű fúvókával kerülnek forgalomba. Általában két vízsugár érkezik a talpnál, kettő a csípőnél és egy a gerincnél, deréktájon, mivel a hidromasszázsfürdő célja az izmok ellazítása, illetve a vér szív felé hajtása.

Ennél több fúvókára nincs szükség. A teljesítményben fontos szerepe van a csövek hosszának, átmérőjének és a motor teljesítményének is; a sok fúvóka viszont rontja a teljesítményt. Az sem ajánlott, hogy magunk döntsük el, hová kérjük a szelepeket.

Árak, garancia

Néhány százezer forinttól már professzionális, orvosilag is ajánlott berendezéseket lehet vásárolni. Az ár persze függ a kád méretétől, fazonjától. A szakemberek szerint viszont a leghatásosabb az egyszemélyes, hagyományos formájú kád.

A garancia ideje sem mellékes szempont. Az EU-ban ezekre a termékekre kötelező előírás a kétéves jótállás, ezt a legtöbb hazai importőr is megadja vásárlóinak. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy amennyiben motorral is rendelkezik a berendezés (márpedig rendelkezik), akkor a garancia érvényét veszti abban az esetben, ha a tulajdonos olyan módon építi be a készüléket, hogy a motor nem jut elég szellőzéshez.

Összességében tehát, ezekre a szempontokra érdemes figyelnünk amennyiben egy "házi-wellnes" sarok felállításán gondolkodunk. Ne felejtsük el, hogy egy ilyen termék esetében - amely arra hivatott, hogy az egészségünket karbantartsa - fokozottan figyeljünk az ár-érték arányra és ne dőljünk be az első akciós ajánlatnak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem