Kegyelmet kapnak a devizahitelesek?

Pénzcentrum
2006. június 22. 11:00

A hazai bankok álláspontja szerint az elmúlt napokban történt euró- és svájci frank kamatemelések miatt nem változnak majd a devizahitelek kamatai. A pénzintézetek ajánlataiban ez a kamatemelés már be lett árazva, mára pedig a kamatokat a referenciakamatoknál sokkal inkább a piaci verseny alakítja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A hazai bankok álláspontja szerint az elmúlt napokban történt euró- és svájci frank kamatemelések miatt nem változnak majd a devizahitelek kamatai. A pénzintézetek ajánlataiban ez a kamatemelés már be lett árazva, mára pedig a kamatokat a referenciakamatoknál sokkal inkább a piaci verseny alakítja - írja a Napi.

A kamatemelés kapcsán kialakult helyzetet természetesen értékelik a bankok, de nem valószínű, hogy emelik a devizahitelek kamatait. Mivel ma már szinte minden bank elengedi az értékbecslési díjat és a folyósítási jutalékot, a jövőben újabb akciókra számíthatunk.

Az extra szolgáltatások terén említhető, ha egy bank belemegy abba, hogy követelését egy másik pénzintézet mögé tegyék be az ingatlan terhelésekor. Emellett előfordulhat, hogy találkozunk majd a "kegyelmi periódus" fogalmával is, vagyis az adós élethelyzetében bekövetkező alapvető változás esetén meghatározott ideig se tőkét, se kamatot nem kell fizetni.

Várhatóan az autófinanszírozáshoz hasonlóan a lakáshiteleknél is megjelenhetnek a havi fixes konstrukciók, melyek esetében az árfolyamváltozás a futamidő módosulásán keresztül érinti az ügyfeleket.

A jövőben keresett szolgáltatás lehet az árfolyamgarancia, mely jelenleg az OTP mellett a Magyar Jelzáloghitel Zrt-nél elérhető, de az IEB is tervezi a konstrukció újraindítását.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?