18 °C Budapest

Mennyiért vett lakást a szomszéd? - Már ez sem titok!

Pénzcentrum
2006. június 8. 08:30

Kétségkívül az amerikai ingatlanpiac növekedésének lassulására, esetleg a buborék kipukkadására számít a szakértők többsége, ez azonban nem nagyon veszi el a tengerentúli emberek lelkesedését a szegmenssel kapcsolatban. Igaz, a legújabb divat nem a nyakló nélküli vásárlás, sokkal inkább a szomszéd pénztárcájában való kutakodás, a közelmúltban ugyanis számos olyan honlap indult útjára, mely megkísérli megmondani, ki mennyiért vette, vagy vehette lakását, házát, palotáját...Az Egyesült Államokban a szolgáltatás iránt hatalmas az érdeklődés, szinte mindenki a szóban forgó oldalakon lóg és igyekszik belőni, melyik kollégája, barátja, esetleg főnöke hol tart anyagilag.

Pár hónapja kezdte működését a RealEstateABC.com és a Zillow.com, melyek ingyenesen kínálnak betekintést a historikus vételárakba és (többek között) ezek alapján becslést is adnak az adatbázisban nem szereplő ingatlanokra. Jelenleg több tízmillió ingatlanra vannak konkrét számok hivatalos forrásokból, a kutatáshoz pedig nem kell mást tudni, mint a célszemély címét. (Ez persze egyelőre csak az Egyesült Államokban lévő cím lehet, de a keresletet és a hazai mentalitást nézve nem lennénk meglepve, ha nálunk is útjára indulna valami hasonló kezdeményezés...)

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az amerikaiakban mindig is megvolt az egészséges érdeklődés szomszédaik anyagi helyezete iránt, eddig azonban csak az igazán kitartóak tudták megszerezni a lakások valós vételárát, mivel ezt vagy az ingatlanügynökből kellett kihúzni, vagy fizetni kellett a hivatalos adatokért. Ennek mára vége, a várt lavina pedig el is indult!

Az új site-ok persze nem jöttek volna létre (és főleg nem lennének ennyire sikeresek), ha a gazdasági folyamatok nem ebbe az irányba mutatnának: mivel a lakásárak mediánja az elmúlt 5 év során több mint 50%-kal emelkedett, ezért a legtöbb amerikait ma már sokkal inkább lázba hozza az ingatlanpiac, mint a tőzsde. A Moody's adatai szerint az amerikai háztartások vagyonának 2005 végén 34%-át tette ki az ingatlan, míg ez az arány 2000 elején csak 24% volt.

Azzal is magyarázható persze a hatalmas érdeklődés, hogy sokan aggódnak az igatlanpiaci lassulás miatt, így meglehetősen gyakran ellenőrzik legnagyobb értékű vagyonelemük árváltozását, mint tették azt korábban (az internet boom idején) a részvényekkel.

Bármi is az érdeklődés valós oka, a site-ok beindítása telitalálat, ahogy korábban a Fundrace.org is az volt, ott ugyanis az elnökválasztás idején meg lehetett nézni, hogy ismerőseink közül ki mennyivel járult hozzá egy-egy elnökjelölt kampányához.

Szakértők szerint persze szociális problémákhoz vezethet az egymás zsebében turkálás, a weboldalak üzemeltetői azonban azzal védik magukat, hogy tulajdonképpen az eddigis hozzáférhető adatokat hozzák nyilvánosságra. A látogatottsági statisztikák szerint egyébként a legtöbb netező a saját lakásának értékére kíváncsi, illetve olyan ingatlannak néz utána, amit meg szeretne vásárolni.

Emellett ki kell emelni azt is, hogy az adatbázis korántsem teljes és az adatok nem egészen pontosak. Mindez abból adódik, hogy a kormányzati forrásból kapott hivatalos adatok elavultak és pontatlanok is lehetnek, számos államban pedig nem is vezetik a tranzakciós értékeket. A Zillow-nak összességében mintegy 65 millió ingatlanról van konkrét adata és további 47 millióra ad "értékbecslést".

A site-ok persze nem garantálják a közölt árak pontosságát, az üzemeltetők hangsúlyozták, hogy a becslések komplex formulákon alapulnak, melyek számításba veszik az ingatlan környékén a közelmúltban értékesített hasonló kategóriájú lakások vételárait is. Az így kapott becsült érték persze eltérhet a piaci értéktől, ugyanis egy-egy lakást esetleg felújíthattak, így többet érhet. Összességében az üzemeltetők szerint a kapott értékek 10%-nál nagyobb mértékben nem térnek el a piaci ártól.

Precizitás terén persze lehet vitatni a szolgáltatásokat, az azonban biztos, hogy a RealEstateABC rendszere gyakorlatilag nem bírta a látogatói terhelést miután beindult a szolgáltatás, a látogatók száma márciusról áprilisra megduplázódott. A Zillow márciusban 2.3 millió amerikai látogatóval büszkélkedhetett...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04