12 °C Budapest

Mennyiért vett lakást a szomszéd? - Már ez sem titok!

Pénzcentrum
2006. június 8. 08:30

Kétségkívül az amerikai ingatlanpiac növekedésének lassulására, esetleg a buborék kipukkadására számít a szakértők többsége, ez azonban nem nagyon veszi el a tengerentúli emberek lelkesedését a szegmenssel kapcsolatban. Igaz, a legújabb divat nem a nyakló nélküli vásárlás, sokkal inkább a szomszéd pénztárcájában való kutakodás, a közelmúltban ugyanis számos olyan honlap indult útjára, mely megkísérli megmondani, ki mennyiért vette, vagy vehette lakását, házát, palotáját...



Az Egyesült Államokban a szolgáltatás iránt hatalmas az érdeklődés, szinte mindenki a szóban forgó oldalakon lóg és igyekszik belőni, melyik kollégája, barátja, esetleg főnöke hol tart anyagilag.

Pár hónapja kezdte működését a RealEstateABC.com és a Zillow.com, melyek ingyenesen kínálnak betekintést a historikus vételárakba és (többek között) ezek alapján becslést is adnak az adatbázisban nem szereplő ingatlanokra. Jelenleg több tízmillió ingatlanra vannak konkrét számok hivatalos forrásokból, a kutatáshoz pedig nem kell mást tudni, mint a célszemély címét. (Ez persze egyelőre csak az Egyesült Államokban lévő cím lehet, de a keresletet és a hazai mentalitást nézve nem lennénk meglepve, ha nálunk is útjára indulna valami hasonló kezdeményezés...)

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az amerikaiakban mindig is megvolt az egészséges érdeklődés szomszédaik anyagi helyezete iránt, eddig azonban csak az igazán kitartóak tudták megszerezni a lakások valós vételárát, mivel ezt vagy az ingatlanügynökből kellett kihúzni, vagy fizetni kellett a hivatalos adatokért. Ennek mára vége, a várt lavina pedig el is indult!

Az új site-ok persze nem jöttek volna létre (és főleg nem lennének ennyire sikeresek), ha a gazdasági folyamatok nem ebbe az irányba mutatnának: mivel a lakásárak mediánja az elmúlt 5 év során több mint 50%-kal emelkedett, ezért a legtöbb amerikait ma már sokkal inkább lázba hozza az ingatlanpiac, mint a tőzsde. A Moody's adatai szerint az amerikai háztartások vagyonának 2005 végén 34%-át tette ki az ingatlan, míg ez az arány 2000 elején csak 24% volt.

Azzal is magyarázható persze a hatalmas érdeklődés, hogy sokan aggódnak az igatlanpiaci lassulás miatt, így meglehetősen gyakran ellenőrzik legnagyobb értékű vagyonelemük árváltozását, mint tették azt korábban (az internet boom idején) a részvényekkel.

Bármi is az érdeklődés valós oka, a site-ok beindítása telitalálat, ahogy korábban a Fundrace.org is az volt, ott ugyanis az elnökválasztás idején meg lehetett nézni, hogy ismerőseink közül ki mennyivel járult hozzá egy-egy elnökjelölt kampányához.

Szakértők szerint persze szociális problémákhoz vezethet az egymás zsebében turkálás, a weboldalak üzemeltetői azonban azzal védik magukat, hogy tulajdonképpen az eddigis hozzáférhető adatokat hozzák nyilvánosságra. A látogatottsági statisztikák szerint egyébként a legtöbb netező a saját lakásának értékére kíváncsi, illetve olyan ingatlannak néz utána, amit meg szeretne vásárolni.

Emellett ki kell emelni azt is, hogy az adatbázis korántsem teljes és az adatok nem egészen pontosak. Mindez abból adódik, hogy a kormányzati forrásból kapott hivatalos adatok elavultak és pontatlanok is lehetnek, számos államban pedig nem is vezetik a tranzakciós értékeket. A Zillow-nak összességében mintegy 65 millió ingatlanról van konkrét adata és további 47 millióra ad "értékbecslést".

A site-ok persze nem garantálják a közölt árak pontosságát, az üzemeltetők hangsúlyozták, hogy a becslések komplex formulákon alapulnak, melyek számításba veszik az ingatlan környékén a közelmúltban értékesített hasonló kategóriájú lakások vételárait is. Az így kapott becsült érték persze eltérhet a piaci értéktől, ugyanis egy-egy lakást esetleg felújíthattak, így többet érhet. Összességében az üzemeltetők szerint a kapott értékek 10%-nál nagyobb mértékben nem térnek el a piaci ártól.

Precizitás terén persze lehet vitatni a szolgáltatásokat, az azonban biztos, hogy a RealEstateABC rendszere gyakorlatilag nem bírta a látogatói terhelést miután beindult a szolgáltatás, a látogatók száma márciusról áprilisra megduplázódott. A Zillow márciusban 2.3 millió amerikai látogatóval büszkélkedhetett...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem