1 °C Budapest

Apró trükkök a lakás-üzletben! - Sokat spórolhatsz...

Pénzcentrum
2006. május 4. 05:30

Ha ingatlanról van szó, mindenki az évszázad üzletét szeretné megkötni, és mivel sok pénzről van szó, az üzlet minden szereplője szeretne minél jobban kijönni a tranzakcióból...többek között a közvetítő ügynök is. A helyzetet persze lehet kezelni, csak nem árt tisztában lenni a lehetőségeinkkel és a "kódolt üzenetek" jelentésével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Ma már hazánkban is gyakran közvetítőkön keresztül történik az ingatlanok értékesítése, akik jutalékot kérnek munkájukért. Ez a jutalék a vételár százalékában van kifejezve, korántsem mindegy azonban, hogy mekkora. Mivel számos ügynökség működik, egyre inkább lehetőség nyílhat a jutalék mértékéről való tárgyalásra, amit mindenképp ki kell használni. (Az ügynök persze nem fog önként jelentkezni, hogy alacsonyabb jutalékért is dolgozna, így nekünk kell kezdeményezni.) Akár aprónak tűnő %-os eredmény is komoly tételként jelentkezhet a pénztárcánkban. (Nem hiába foglalkoznak a tárgyalástechnika könyvek többségükben ingatlanos példákkal.)


 

Amit nem árt, ha tudsz az ingatlanközvetítőkről


Ha megspóroltunk egy kis pénzt, nem árt, ha időt is takarítunk meg, ehhez pedig értelmezni kell tudni az ügynök szövegét. Nézzük az alapvető szófordulatokat:

Bájos, aranyos lakás = kicsi
Rengeteg potenciál rejlik benne = sok munka lesze vele
Nyüzsgő, energikus környezetben található = nagy a forgalom és a zaj

Ha tehát lakásvásárlásra, vagy eladásra adjuk a fejünket, semmiképp ne hagyatkozzunk teljes mértékben az ügynökökre, nézzünk utána magunk, hogy milyen a környék, derítsük ki, hogy milyen ingatlanok mennyiért cseréltek ott gazdát a közelmúltban és ne felejtsünk el tárgyalni a jutalékról! Egy próbát megér...

 

Hogyan add el 5 nap alatt jó áron a lakásod? - Itt a megoldás!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?