18 °C Budapest

Apró trükkök a lakás-üzletben! - Sokat spórolhatsz...

Pénzcentrum
2006. május 4. 05:30

Ha ingatlanról van szó, mindenki az évszázad üzletét szeretné megkötni, és mivel sok pénzről van szó, az üzlet minden szereplője szeretne minél jobban kijönni a tranzakcióból...többek között a közvetítő ügynök is. A helyzetet persze lehet kezelni, csak nem árt tisztában lenni a lehetőségeinkkel és a "kódolt üzenetek" jelentésével.Ma már hazánkban is gyakran közvetítőkön keresztül történik az ingatlanok értékesítése, akik jutalékot kérnek munkájukért. Ez a jutalék a vételár százalékában van kifejezve, korántsem mindegy azonban, hogy mekkora. Mivel számos ügynökség működik, egyre inkább lehetőség nyílhat a jutalék mértékéről való tárgyalásra, amit mindenképp ki kell használni. (Az ügynök persze nem fog önként jelentkezni, hogy alacsonyabb jutalékért is dolgozna, így nekünk kell kezdeményezni.) Akár aprónak tűnő %-os eredmény is komoly tételként jelentkezhet a pénztárcánkban. (Nem hiába foglalkoznak a tárgyalástechnika könyvek többségükben ingatlanos példákkal.)


 

Amit nem árt, ha tudsz az ingatlanközvetítőkről


Ha megspóroltunk egy kis pénzt, nem árt, ha időt is takarítunk meg, ehhez pedig értelmezni kell tudni az ügynök szövegét. Nézzük az alapvető szófordulatokat:

Bájos, aranyos lakás = kicsi
Rengeteg potenciál rejlik benne = sok munka lesze vele
Nyüzsgő, energikus környezetben található = nagy a forgalom és a zaj

Ha tehát lakásvásárlásra, vagy eladásra adjuk a fejünket, semmiképp ne hagyatkozzunk teljes mértékben az ügynökökre, nézzünk utána magunk, hogy milyen a környék, derítsük ki, hogy milyen ingatlanok mennyiért cseréltek ott gazdát a közelmúltban és ne felejtsünk el tárgyalni a jutalékról! Egy próbát megér...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Hogyan add el 5 nap alatt jó áron a lakásod? - Itt a megoldás!

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04