Hogyan add el 5 nap alatt jó áron a lakásod? - Itt a megoldás!

Pénzcentrum
2006. március 28. 07:10

Hónapok óta hiába árulod a lakásod, alig akad érdeklődő? Pedig már az árat is lejjebb vitted és kész vagy a legújabban meghirdetettből is engedni... Lehet, hogy rossz módszert választottál! A tengerentúlon hódít az ún. aukciós típusú értékesítés, mely teljesen másfelől közelíti meg az ingatlan-tranzakciókat, szemlátomást sikeresen. Nézzük mit is kell tenni a gyors, ugyanakkor számunkra is előnyös értékesítésért!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

 

A módszer lépései alapvetően a következők:

 

 

  • Rendszerint szerdán elkezdik hirdetni a lakást, a hirdetésben pedig leírják, hogy a végén a legtöbb pénzt kínáló vásárolhatja meg az ingatlant egy két napos nyílt megtekintési és ajánlattételi időszakot követően, mely szombaton kezdődik el.
  • Megdöbbentően alacsony kiindulási árat kell meghatározni, hogy minél több érdeklődő jelentkezzen.
  • Minden helyszínen megjelenő érdeklődő írásban ajánlatot tesz.
  • Ezt követően minden érdeklődőt felhívunk, hogy a többiek ajánlatainak ismeretében hajlandó-e emelni a vételárat. A körkérdést addig folytatjuk, míg végül egyetlen vevőnk marad, aki a legtöbbet fizeti.
 

 

Amerikai tudósítások szerint a tengerentúlon egyre népszerűbb a fenti módszer, 2005-ben az aukciós tranzakciók száma 8.4%-kal emelkedett az előző évihez képest, az összérték pedig elérte a 15 milliárd dollárt.

 

 

Szakértők szerint az aukciós eladásnál a siker titka egyértelműen az, hogy olyan alacsonyan állapítsuk meg a kikiáltási árat, hogy még saját rokonaink is ránktörjék az ajtót izgalmunkban, a sok ajánlat ugyanis már félsiker.

 

 

Fontos látni, hogy míg a hagyományos tranzakcióknál megállapítunk egy mesterségesen magas árat, amiből később hajlandók vagyunk engedni, addig itt mesterségesen alacsony árról indul a licit, a piac pedig megmondja, mennyit is ér az ingatlan.

 

 

A módszer hívei megemlítik, hogy meglehetősen kevésszer vall csődöt az aukciós metódus, akkor is elsősorban a hirdetési stratégia és az abból adódó kevés válasz miatt. Az esetek többségében rendkívül rövid idő alatt a piaci érték 93-95%-át kaphatjuk az ingatlanért, ami nem is rossz, figyelembe véve, hogy nem kell közvetítői jutalékot fizetnünk.

 

 

Természetesen érdemes megállapítani egy olyan árküszöböt, ami alatt nem adjuk el a lakást, a kiindulási ár meghatározásánál azonban nem szabad félénknek lenni: ha nem kapunk legalább 25 jelentkezést, fújjuk le az akciót!

 

 

Az aukciós tranzakció számos előnnyel kecsegtetheti mindkét oldalt: az eladó gyorsan és kényelmesen, jó áron szabadulhat meg ingatlanjától, a vevők számára pedig mindvégig átlátható a folyamat, tisztában vannak egymás ajánlataival, így tiszta a verseny. A módszer a tranzakció zárása előtti időszak elhúzódását is kiküszöböli, hiszen a nyertes nem szerete alkalmat adni versenytársainak, hogy esetleg meggondolják magukat és újabb ajánlatot tegyenek. (Amennyiben az aukció ténylegesen a tranzakció lezárásáig tarthat...)

 

 

Érdemes még megjegyezni, hogy amennyiben a kialakult ár nem felel meg elvárásainknak, lehet hogy irreális elképzeléseink voltak, az igazi értéket ugyanis a piac határozza meg! Meg kell tehát teremtenünk a piacot, vadásszunk érdeklődőkre!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?